ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η Περιφέρεια οφείλει να βοηθήσει τους αγρότες της Άρτας τώρα
Ο Σπύρος Ριζόπουλος, εκλεγμένος επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το χαλάζι που έπεσε στην Άρτα κατέστρεψε μεγάλο μέρος των καλλιεργειών και δημιουργεί σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στους παραγωγούς που είδαν να καταστρέφονται οι κόποι ολόκληρης της χρονιάς.
Καλούμε τον περιφερειάρχη σήμερα κιόλας να δώσει εντολή στις υπηρεσίες του και να δοθεί αμέσως, έναντι των αποζημιώσεων, ένα βοήθημα στους παραγωγούς, εν είδη άτοκου δανεισμού, με την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων, χωρίς να περιμένει τον ΕΛΓΑ. Το προηγούμενο υπάρχει. Το ίδιο έγινε από την κυβέρνηση Καραμανλή στη Ζαχάρω της Ηλείας.
Τα χρήματα θα προέλθουν από το Περιφερειακό Ταμείο. Από εκεί και πέρα, όταν ο ΕΛΓΑ ολοκληρώσει τις έτσι κι αλλιώς χρονοβόρες διαδικασίες του και εγκριθούν οι αποζημιώσεις για τους αγρότες, το ποσό που έχει δοθεί να επιστραφεί στην Περιφέρεια.
Αυτό πρέπει να γίνεται σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, ιδίως όταν αυτό είναι μια έκτακτη ανάγκη που προκύπτει κάθε χρόνο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μια νέα προσέγγιση στις σχέσεις της Περιφέρειας με τους αγρότες και αυτό δεν έχει να κάνει με πολιτικές προτιμήσεις και ψηφοφόρους.»

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών
Ιδρύεται το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης
Το πρώτο βήμα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, μέσω της παροχής εγγυήσεων, έγινε με τη δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 2197/2019) της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που συνυπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, για τη Σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης», ως ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ).

Για τη σύσταση του Ταμείου προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προς το ΕΤαΕ πόρων ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει σύναψη συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΤαΕ, που θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή του Ταμείου.
Με την υπογραφή της συμφωνίας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα ξεκινήσει τις διαδικασίες επιλογής των Τραπεζών που θα συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο και στις οποίες, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2020, θα παρέχονται εγγυήσεις για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου δανείων προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Οι εγγυήσεις αυτές παρέχονται στις Τράπεζες με μηδενικό κόστος, έτσι ώστε αυτές με τη σειρά τους, να περάσουν τα οφέλη στους γεωργούς και τις επιχειρήσεις, χορηγώντας δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις. Λόγω της σημαντικής μόχλευσης που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, το σύνολο των δανείων που θα χορηγηθούν δύναται να φτάσει και τα 400 εκατ. ευρώ.
Η σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων σηματοδοτεί στη πράξη την αξιοποίηση ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο τόσο ανεξάρτητα όσο και σε συνδυασμό με τις επιχορηγήσεις που παρέχονται στο πλαίσιο των αντίστοιχων μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020, θα συμβάλει ουσιαστικά στην στήριξη των επενδύσεων και την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας.

Απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις μετατάξεις 
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με 70 μετατάξεις στο Υπουργείο, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απαντά: «Το γαρ πολύ της αντιπολίτευσης γεννά fakenews. Σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα protothema.grπου αναπαράγεται και σε άλλες ιστοσελίδες ανακαλύπτει «προεκλογικά ρουσφέτια Γαβρόγλου με 70 μετατάξεις».
Αγνοούν ή κρύβουν ότι οι μετατάξεις αυτές αφορούν 500 και πλέον αιτήσεις εκπαιδευτικών για μετάταξή τους στον διοικητικό κλάδο που υποβλήθηκαν το 2013.
Αγνοούν ή κρύβουν ότι οι αιτήσεις αυτές υποβλήθηκαν μετά από το δίκαιο αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων των υπαλλήλων του Υπουργείου, εξαιτίας των μαζικών συνταξιοδοτήσεων και της «μνημονιακής αδιοριστίας» που επέβαλε η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ.

Αγνοούν ή κρύβουν ότι από το 2015 μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν υλοποιήσει 300 από τις 500 μετατάξεις οι οποίες έγιναν σταδιακά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Τα δήθεν «προεκλογικά ρουσφέτια», δηλαδή οι 70 πρόσφατες μετατάξεις, είχαν δρομολογηθεί από το 2013, οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν από την υπηρεσία στις 31 Μαΐου και στάλθηκαν για δημοσίευση στο ΦΕΚ.
Σημειώνεται ότι το πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο είχε υποβάλει αγωγές εναντίον του Υπουργείου ζητώντας επίσπευση των μετατάξεων.
Όλα αυτά οι συντάκτες των δημοσιευμάτων θα μπορούσαν να τα γνωρίζουν εάν, τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ζητούσαν τόσο από το Υπουργείο όσο και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων πληροφόρηση για το θέμα.
Είναι απογοητευτικό στην εξυπηρέτηση των προεκλογικών – κομματικών σκοπιμοτήτων να χάνεται κάθε αίσθηση μέτρου, λογικής και -βεβαίως- αντικειμενικής ενημέρωσης».

Ένα φεστιβάλ θεάτρου από τα παιδιά της Έκφρασης!
Το Θέατρο Έκφραση διοργανώνει, για μία ακόμη χρονιά, ένα Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου οι σπουδαστές των εργαστηρίων του θα παρουσιάσουν στο κοινό των Ιωαννίνων τη δουλειά που έκαναν κατά τη χειμερινή σεζόν μέσω σειράς παραστάσεων!
Αναλυτικά, το πρόγραμμά των ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ έχει ως εξής:
13/6, ώρα 18:00, «Ρομπέν των δασών» από το 1ο Παιδικό Τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου Έκφραση.

Παίζουν οι : Γιώργης Καταπόδης ,Έλενα Καταπόδη, Ιωάννης ΚιτσολάμπροςΔημήτρης Μαλετσίδης, Χρήστος Μάντζιος, Χρήστος Μέγας, Στεφανής Παϊπέτης, Ισαβέλλα Πάκιου, Παναγιώτης Παπαβασιλείου, Αλεξάνδρα Παππά, Ελλη Παπαδημητρίου, Άννα-Μαρία Σιάντου.
15/6, ώρα 12:00, «Η Ονειροπαγίδα» από το 2ο Παιδικό Τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου Έκφραση.
Παίζουν οι : Βράνη Ιωάννα, Γάγα Ελένη, Γαλάνη Έλλη, Γεωργούλη Χριστίνα, Γόγολος Σπύρος, Γραμμενιάτη Πέγκυ, Δρίβα Μαρία, Ευθυμίου Μαρία, Ζάραγκα Βαλέρια, Καλογιάννη Βάλια, Καλογιάννη Έλενα, Κάλτση Αναστασία, Κόντος Χρήστος, Λιώλης Σίμος, Λώλη Φένια,
Νίκου Σωτήρης, Πάνου Βασιλική, Πάντος Δημήτρης, Παπαδόπουλος Γιάννης, Ράμμου Σάντρα, Τασσόπουλος Παναγιώτης, Τσαραβούλη Ντορίτα, Τσίμαρη Αριάδνη, Τσίμαρη Νίκη,
Τσόλη Εβελίνα.

16/6, ώρα 12:00, «Να σου πω μια ιστορία» του Χ. Μπουκάι από το 3ο Παιδικό τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου Έκφραση

Παίζουν οι : Γεωργούλη Ειρήνη, Γραβάνη Αθηνά, Ζαφείρης ΓΙώργος
Κατσαρού Θεοδώρα, Κατσίκα Μαρίλια, Μανδέλη Δανάη, Μάτσα Μερόπη,
Μάτσα Μικαέλα, Μπανδέλη Έρη, Νικολαΐδη Ιωάννα, Νούση Ελευθερία,
Παπαϊωάννου Ιωάννα, Φένια Ράμμου, Στράτη Ελεονώρα, Τασιοπούλου Λυδία,
Τζούμας Παναγιώτης, Τσακτσίρας Αλκίνοος, Τσακτίρας Μάρκος,Τσιότα Δήμητρα ,Τσουκανέλης Κυριακός,Φλούδα Αφροδίτη.
Θέατρο Έκφραση, Αραβαντινού 14
Κρατήσεις θέσεων
26515 54505 – 6907500710
Γενική είσοδος : 3 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς