Ο Βουλευτής Χρήστος Γκόκας για τον αποκλεισμό παιδιών από το πρόγραμμα των voucher ΕΣΠΑ

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη, και Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως, σχετικά με τον άδικο αποκλεισμό 1002 παιδιών από το πρόγραμμα των voucher ΕΣΠΑ στην Άρτα, και των συνολικά 84.000 παιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα, περίπου 84.000, και ειδικότερα για την Άρτα 1002 παιδιά, μένουν εκτός του προγράμματος των voucher ΕΣΠΑ που αφορά, σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρά το γεγονός ότι οι οικογένειες αυτές, πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.
Τονίζει δε, ότι αυτή η αρνητική εξέλιξη έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τα νοικοκυριά, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, και πολλές οικογένειες βρίσκονται πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας.
Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η κατάσταση αυτή, δυσχεραίνει και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες, που δεν στηρίζονται έμπρακτα, εντείνοντας έτσι το ήδη υπάρχον δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Όπως αναφέρει , ιδιαίτερα για τους βρεφικούς σταθμούς, αν και ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις και δόθηκαν 53.700 voucher, τα μισά από αυτά τα voucher δεν μπορούν να υλοποιηθούν αφού ,δεν υπάρχουν τόσες διαθέσιμες θέσεις, και συνεπώς πάνω από 26.000 παιδιά και οι οικογένειές τους δεν θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα των voucher ΕΣΠΑ και πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ, του προγράμματος, θα μείνουν αδιάθετα.

Επίσης, όσον αφορά στα voucher για τους παιδικούς σταθμούς, του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» για την περίοδο 2022–2023, τονίζει ότι, 40.000 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, παραμένουν εκτός δομών το σχολικό έτος 2022-2023.
Και επισημαίνει ότι η ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη και κοινωνική επιταγή και απαιτείται η άμεση ικανοποίηση αυτού του αιτήματος των οικογενειών που το δικαιούνται για τα παιδιά τους, αφού πέραν των οικονομικών δυσκολιών, δημιουργούνται και περαιτέρω προβλήματα για τους γονείς κατά την εργασία τους, αφού είναι βέβαιο ότι πολλοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα να ανταπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους.
Επίσης τονίζει ότι φέτος προκύπτει τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας εκατοντάδων δομών ΚΔΑΠ, και σημειώνει ότι οι ιδιοκτήτες ΚΔΑΠ από όλη την Ελλάδα εξέφρασαν την τεράστια ανησυχία για την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αφού πολλοί από αυτούς, ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν θα ανοίξουν τα ΚΔΑΠ τους, καθώς τα voucher που έχουν είναι ελάχιστα και οι υπόλοιποι προσανατολίζονται σε μειώσεις προσωπικού.

Κλείνοντας ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν :Είναι στις προθέσεις τους η εύρεση μιας άμεσης λύσης για την ένταξη όλων των παιδιών και των οικογενειών τους στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, Εάν προτίθενται να ικανοποιήσουν το αίτημα των οικογενειών των οποίων τα παιδιά δικαιούνται να ενταχθούν μέσω του Προγράμματος Voucher ΕΣΠΑ σε στους παιδικούς, βρεφικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, μεταξύ των οποίων και τα 1002 παιδιά στην Άρτα και τέλος,
Εάν είναι στις προθέσεις τους να στηρίξουν με άμεσα μέτρα τις δομές ΚΔΑΠ ώστε να συνεχίζουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τα παιδιά.