Ο Βουλευτής Χρήστος Γκόκας για τον αποκλεισμό των πρατηρίων καυσίμων από επιδοτούμενα προγράμματα

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσαν αναφορά προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου καυσίμων και ενέργειας από τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, μετά από επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Ειδικότερα επισημαίνουν ότι παρόλο που οι επιχειρήσεις εμπορίας καυσίμων (Πρατήρια) αποδίδουν ένα σημαντικό ποσοστό κερδών στην οικονομία της χώρας, εξαιρούνται από τα επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι αναγκαία γι’ αυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα Pan-European Guarantee Fund της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από το οποίο απερρίφθησαν λόγω της εσφαλμένης ένταξής τους στην κατηγορία «Έρευνας για εντοπισμό και παραγωγή, διύλιση, μεταφορά, διανομή και αποθήκευση πετρελαίου», η οποία αφορά στις πετρελαϊκές εταιρείες και όχι στις εμπορικές επιχειρήσεις καυσίμων όπως θα ήταν και το ορθό.

Επιπρόσθετα τονίζουν ότι είναι ανάγκη οι εν λόγω επιχειρήσεις να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021 – 2027» για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 (ΕΣΠΑ), ώστε να επεκτείνουν την ένταξή τους από την προηγούμενη Δράση στο ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς ο τομέας τους αποτελείται από ανεξάρτητες επιχειρήσεις είτε με το κατάλληλο σήμα, είτε με το σήμα της εταιρίας εμπορίας πετρελαιοειδών.
Υπογραμμίζουν δε, ότι ο κλάδος των Πρατηρίων καυσίμων αδικαιολόγητα εξαιρείται από τη Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», καθώς ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος και για αυτό τον τομέα.
Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής καλούν τους κ.κ. Υπουργούς να επανεξετάσουν το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη τους και τα επιχειρήματα που τους έχει παραθέσει η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), καθώς οι ιδιοκτήτες με την αρωγή των αναπτυξιακών προγραμμάτων μπορούν να εξελίξουν και να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους, ώστε να επιβιώσουν και να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες.