Ο Βουλευτής Χρήστος Γκόκας στην Ολομέλεια της Βουλής

Προστασία των παραγωγών αγροτικών προϊόντων από αθέμιτες πρακτικές

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, τόνισε ότι επιχειρείται η καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, και η προστασία των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι είναι οι πιο αδύναμοι και έχουν υποστεί και υφίστανται τις συνέπειες των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων τους.
Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε μια σειρά ζητημάτων και προβλημάτων, όπως οι παράνομες Ελληνοποιήσεις, η ανεπάρκεια των ποιοτικών ελέγχων στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, αλλά και η πρόσφατη περίπτωση της νοθευμένης φέτας, όπως είδε το φως της δημοσιότητας, και τόνισε ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, με κανονισμούς, προληπτικούς μηχανισμούς, αλλά και μέτρα καταστολής για την αποφυγή των αθέμιτων φαινομένων σε βάρος του μόχθου και του εισοδήματος των παραγωγών.
Για τον Πρωτογενή Τομέα επεσήμανε ότι αντί να ενισχύεται, ως βασικός Πυλώνας για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας , συνεχώς αποδυναμώνεται, τόσο από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη σημερινή της ΝΔ. Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους πτηνοτρόφους, τους αλιείς,ανέφερε ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήθος προβλημάτων, ιδιαίτερα λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, με αυξήσεις στις ζωοτροφές έως και 60%, αλλά και στην ενέργεια, με την επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης από το πράσινο τέλος, αλλά και σε άλλα απαραίτητα γεωργικά εφόδια. Ενώ ταυτόχρονα, καθυστερούν οι καταβολές ενισχύσεων , επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, και παράλληλα δεν δόθηκε περιθώριο αναστολής στην καταβολή οφειλών (όπως οι ασφαλιστικές, δόσεις ρυθμίσεων κλπ).
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους πτηνοτρόφους και στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας που δεν έχουν μέχρι στιγμής, καμία βοήθεια, σημειώνοντας , ότι το ίδιο αφορά και στους κλάδους της Μελισσοκομίας και της Ιχθυοκαλλιέργειας που βρίσκονται επίσης εκτός κρατικών ενισχύσεων. Και υπογράμμισε οτι η ζήτηση μειώθηκε και οι τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλές έως εξευτελιστικές, όπως στο κρέας, στα κοτόπουλα και στο γάλα, αλλά και στα γεωργικά προϊόντα, στην ελιά και στα εσπεριδοειδή.
Σχετικά με τις ενισχύσεις που δόθηκαν για την ελιά, ανέφερε ότι ελάχιστα κάλυψαν τις ζημιές. Ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών, τονίζοντας ότι ήδη έχει υποβάλλει μια Επίκαιρη Ερώτηση και 2 γραπτές Ερωτήσεις και μέχρι τώρα από τις απαντήσεις του Υπουργείου δεν προκύπτει κανένα συγκεκριμένο και εξειδικευμένο μέτρο για την επιβεβλημένη κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών ,για την αναγκαία ενίσχυσή τους, και για την επιβίωσή τους και για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.
Για όλα αυτά κάλεσε τον Υπουργό να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις , και λύσεις και να στηρίξει και να ενισχύσει άμεσα το εισόδημα των παραγωγών του αγροτικού τομέα.

Προτεινόμενα για εσάς