Ο Πρωθυπουργός για τις ανεμογεννήτριες

Όπου δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν θα γίνουν δρόμοι καινούργιοι

Την υπόσχεση πως το μοναδικό ορεινό τοπίο της Ηπείρου, δεν θα διαταραχθεί με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών έδωσε από τα Γιάννενα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κι αυτό επειδή η χωροθέτηση αιολικών πάρκων στα βουνά έχουν δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις κάτι που τέθηκε στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός θα επιλεγεί η χωροθέτηση εκεί που υπάρχουν υποδομές ή εκεί όπου οι τοπικές κοινωνίες είναι πιο θετικές. «Υπάρχουν ορεινοί όγκοι στους οποίους δεν υπάρχουν δρόμοι, στους οποίους δεν θα γίνουν δρόμοι καινούργιοι. Απλά δεν θα γίνουν δρόμοι, δεν θα γίνουν δρόμοι καθόλου, όμως. Δεν θα γίνουν δρόμοι, ούτε για ανανεώσιμες ούτε, για ορεινή κτηνοτροφία» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ναι, δεν θα πάμε να καταστρέψουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν ορεινοί όγκοι στους οποίους δεν υπάρχουν δρόμοι, στους οποίους δεν θα γίνουν δρόμοι καινούργιοι.

Απλά δεν θα γίνουν δρόμοι, δεν θα γίνουν δρόμοι καθόλου, όμως. Δεν θα γίνουν δρόμοι, ούτε για ανανεώσιμες ούτε, για ορεινή κτηνοτροφία. Και όπου υπάρχουν δρόμοι, προφανώς, δεν θα πρέπει να έχουμε γραφειοκρατικές δυστοκίες, αυτοί οι δρόμοι να βελτιώνονται λίγο για να μπορούν να εξυπηρετούνται, κυρίως, οι κτηνοτρόφοι μας.
Υπάρχουν όμως ορεινοί όγκοι οι οποίοι θα προστατευτούν απόλυτα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια με μία νέα λογική χωροθέτησης οι ανανεώσιμες πηγές που τις χρειαζόμαστε -μην έχουμε αυταπάτες- μιλάμε βασικά για τις μεγάλες ανεμογεννήτριες να πάνε σε περιοχές που είτε έχουν τις υποδομές, είτε οι τοπικές κοινωνίες τις αντιμετωπίζουν πιο θετικά.

Έχουμε δυνατότητα να το πετύχουμε αυτό και να προστατεύσουμε μία σειρά από περιοχές στις οποίες δεν πρέπει να πάνε οι ανεμογεννήτριες, όχι μόνο, γιατί είναι αισθητική επιβάρυνση αλλά και για τις υποδομές οι οποίες πρέπει να γίνουν για να φτάσουν οι γεννήτριες σε αυτά τα σημεία και αναφέρομαι σε δίκτυα, δρόμους και όλα τα σχετικά».

Προτεινόμενα για εσάς