Ο τουρισμός αιχμή του δόρατος

Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας στα Ιωάννινα

Με ποιότητα και εναλλακτικές μορφές

Θα ξεκλειδώσει τις δυνάμεις το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

Από τα Ιωάννινα άρχισε ο κύκλος επαφών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού με τις Περιφέρειες όλης της χώρας, στο πλαίσιο των προγραμματικών εξαγγελιών του υπουργού για την σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού. Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας συναντήθηκαν στα Ιωάννινα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο της πόλης κ. Μωυσή Ελισάφ, φορείς του τουρισμού και θεσμικούς φορείς των Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των παραγόντων της αυτοδιοίκησης των φορέων τουρισμού και των Μέσων Ενημέρωσης ο υπουργός κ. Χ. Θεοχάρης και ο υφυπουργός κ. Μ. Κόνσολας σε δηλώσεις τους παρουσίασαν κάποια γενικά χαρακτηριστικά, όπως πλάνο δεκαετίας για την προβολή του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας και συντονισμός με τις Περιφέρειες της χώρας, στο σχεδιασμό της διαφημιστικής προβολής.
Ο κ. Θεοχάρης μίλησε τρία σημεία που επικεντρώνεται η νέα κυβερνητική προσπάθεια και που σύμφωνα με τον Υπουργό είναι:

– Δεκαετές στρατηγικό σχέδιο-σύμφωνο για τον τουρισμό, με εστίαση ξεχωριστά στις ήδη τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, στις δυναμικά αναπτυσσόμενες και στις περιοχές όπου ο τουρισμός είναι επικουρικός.
-Περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού για «το συντονισμό και τη μείωση του «άσκοπου ανταγωνισμού» όπως είπε ο κ. Θεοχάρης.-Αμεσότερη επικοινωνία του ΕΟΤ με τις Περιφέρειες.
Ο κ. Θεοχάρης στην αρχή της ομιλίας του είπε «η τουριστική ανάπτυξη είναι ο μεγαλύτερος βραχίονας της ανάπτυξης»ενώ δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, επισημαίνοντας «τις προσπάθειες, τις οποίες στήριξε και η πολιτεία».

Ο Υπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο Υφυπουργός Μάνος Κόνσολας που επέλεξαν την Ήπειρο για να προωθήσουν το σχεδιασμό του Υπουργείου τους παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, κατά την οποία ανέλυσαν τους άξονες της ακολουθούμενης πολιτικής τους.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης και ο Υφυπουργός κ. Κόνσολας αναφέρθηκαν στην ύπαρξη θεσμικών εμποδίων που πολλές φορές, ακόμα και όταν υπάρχουν οι πόροι για συγκεκριμένες δράσεις και έργα, εμποδίζουν την υλοποίησή τους.

Ο πυλώνας συνεργασίας που θα ξεκλειδώσει τις δυνάμεις είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού το οποίο επιτρέπει πρώτον, οι βέλτιστες πρακτικές να διαχέονται από τη μια περιοχή στην άλλη, δεύτερον επιτρέπει το συντονισμό και την εξάλειψη ή μείωση του άσκοπου ανταγωνισμού μεταξύ των περιοχών και τρίτον, επιτρέπει την αμεσότερη επικοινωνία μεταξύ του ΕΟΤ και των Περιφερειών, είπε ο Υπουργός Τουρισμού.
Ο υπουργός κ. Χ. Θεοχάρης και ο υφυπουργός κ. Μ. Κόνσολας σε δηλώσεις τους επισήμαναν τα εξής:

Χ. Θεοχάρης
«Είναι μεγάλη μας χαρά που είμαστε εδώ με τον Υφυπουργό. Μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε από πολύ κοντά τα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην περιφέρεια της Ηπείρου. Είναι μια Περιφέρεια στην οποία οι αρμόδιοι έχουν εργαστεί συστηματικά και εντατικά το προηγούμενο διάστημα και καταγράφονται θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα υπάρχουν προκλήσεις και πολλά ζητήματα που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη που είναι εντεταλμένος για τα ζητήματα τουρισμού.

Διαπιστώνουμε ότι η Ήπειρος έχει πολλαπλά πράγματα να προσφέρει στον φιλοξενούμενο. Αυτές οι δυνατότητες δεν έχουν επικοινωνηθεί, δεν έχουν φτάσει στους ανθρώπους που θα θέλαμε ώστε να επιλέξουν να έρθουν να την επισκεφθούν. Όμως έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από τον περιφερειάρχη τα προηγούμενα χρόνια και με αναστηλώσεις και με έργα υποδομής και με προσπάθεια προβολής στο εξωτερικό. Κοινός στόχος και συμφωνία είναι το ότι εάν γίνει σοβαρή εστιασμένη και συστηματική δουλειά τα αποτελέσματα έρχονται πάρα πολύ γρήγορα. Σήμερα, πολλά ζητήματα μπήκαν στο τραπέζι. Είναι θέματα τα οποία θα τα δούμε αναλυτικά και διεξοδικά το επόμενο διάστημα. Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τα σχέδιά μας για το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού και να προσκαλέσουμε τον Αντιπεριφερειάρχη να συμμετάσχει και να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο του σκοπού λειτουργίας του Συμβουλίου».

Μ. Κόνσολας
«Ο δικός μας στόχος είναι η πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη και η Ήπειρος εμπεριέχει αυτό το στόχο.
Διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν. Είμαστε στα Ιωάννινα για να σηματοδοτήσουμε την ιδέα της πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης, μέσα από πολιτικές όπως η μετεξέλιξη των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού σε μοχλούς ανάπτυξης και στήριξης επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών. Στη νέα προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, με εντολή του Πρωθυπουργού, έχουμε ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Η Περιφέρεια Ηπείρου μπορεί να αποκτήσει ισχυρή τουριστική ταυτότητα με την επένδυση στην ποιότητα και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Προτεινόμενα για εσάς