Ο Χρήστος Γκόκας, για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης και Ασύλου, σχετικά με τη θέσπιση από την Πολιτεία, ως ύψιστη προτεραιότητα, την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης και παραμέλησης.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι από την επικαιρότητα αναδεικνύεται το πολύ σοβαρό ζήτημα για την προστασία των παιδιών, το οποίο θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα δράσης των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας. Αντίθετα παρατηρείται ένας φαύλος κύκλος από θεσμικές δυσλειτουργίες και αναχρονιστικές πρακτικές.

Χαρακτηριστικά, υπογραμμίζουν ότι το ατελέσφορο αυτό θεσμικό πλαίσιο που συνοδεύει τις συναρμοδιότητες μεταξύ φορέων Κεντρικού Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτέλεσε θέμα συζήτησης σε πρόσφατη ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και παρουσιάστηκαν προτάσεις για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι στα πλαίσια του Ν. 4837/2021 «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων» δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία και την εποπτεία του «Εθνικού Συστήματος Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων».
Παράλληλα τονίζουν ότι στις δομές υγείας, που οδηγούνται τα παιδιά μετά από εισαγγελική εντολή, δεν έχουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καθώς τα παιδιά δεν διαχωρίζονται πλήρως από τους υπόλοιπους νοσηλευόμενους.
Επίσης επισημαίνουν ότι με δεδομένο ότι τα δικαιώματα του παιδιού αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ότι η υγειονομική και οικονομική κρίση των τελευταίων ετών αύξησαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε καταρτισμένο προσωπικό και οικονομικούς πόρους.