ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Πανηγύρισε στις 7 και 8/9 η Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς που βρίσκεται μέσα σε μια κατάφυτη τοποθεσία, στους πρόποδες του λόφου της Περράνθης, νότια της Άρτας, στον δρόμο προς Γλυκόριζο…
Ιδρύθηκε από τον Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Κομνηνό Δούκα (1231-1268) για να εξιλεωθεί για την άσχημη συμπεριφορά του προς τη σύζυγό του Θεοδώρα, τη μετέπειτα αγία και πολιούχο της Άρτας. Ονομάστηκε Κάτω Παναγιά σε αντιδιαστολή προς τον μεγαλειώδη βυζαντινό ιερό ναό της Άρτας, την Παναγία την Παρηγορήτισσα.

Σήμερα είναι ένα ενεργό γυναικείο μοναστήρι που χάρη στη φροντίδα των μοναχών διατηρείται αναλλοίωτο στον χρόνο. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτήριο το οποίο χωρίζεται σε τρία κλίτη. Στο μέσο του κτηρίου υπάρχει εγκάρσια καμάρα, στο κέντρο της οποίας υψώνεται ορθογώνιος τρούλος. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται στις στέγες σταυρός. Εξωτερικά ο ναός είναι διακοσμημένος με πλούσια κεραμικά στοιχεία, ενώ πλίνθινες επιγραφές στη νότια πλευρά αναφέρονται στον ιδρυτή της μονής.
Στο εσωτερικό σώζονται πλούσιες τοιχογραφίες του 13ου (διακονικό), 18ου και 19ου αιώνα. Το 1880 οικοδομήθηκε στον περίβολο του μοναστηριού το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας, ενώ έξω από τον περίβολο κτίστηκε πριν μερικά χρόνια ιερός ναός αφιερωμένος στον νεομάρτυρα Άγιο Ζαχαρία εξ Άρτης.

Σήμερα χάρη στη φροντίδα των γυναικών μοναχών το μοναστήρι κρατιέται ζωντανό και κόντρα στο χρόνο, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την παλιά του γραφικότητα. Εγκαταβιώνουν 15 μοναχές με Ηγουμένη την μοναχή Χαριτίνη.
Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει 7 και 8 Σεπτεμβρίου επί τη εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου με Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και Όρθρο και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ανήμερα της Εορτής.