Παραίτηση κόλαφος

Ταρακούνημα από τον Πρόεδρο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Σταύρος Παργανάς: «Προσφέρω μεγαλύτερη υπηρεσία παραιτούμενος»

Αφορμή η προηγούμενη επεισοδιακή συνεδρίαση

Η προηγούμενη επεισοδιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τις βαρύτατες εκφράσεις που αντάλλαξαν Σπύρος Ριζόπουλος και Αλέκος Καχριμάνης είχε συνέχεια στη χθεσινή συνεδρίαση όπου υπήρξε μια «παραίτηση-κόλαφος»!

Η παραίτηση του Προέδρου του σώματος Σταύρου Παργανά ήταν αυτή που αναστάτωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι μόνο τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, συνεργάτης του οποίου είναι ο κ. Παργανάς, αλλά και όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων.

Η δήλωση του κ. Παργανά αιφνιδίασε τους εκλεγμένους της Περιφέρειας Ηπείρου και όπως έδειξαν οι εξελίξεις δεν ήταν ενημερωμένος ούτε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης.
Κι αυτό επειδή ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταύρος Παργανάς προχώρησε στη δήλωση παραίτησης με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Ο κ. Παργανάς στην δήλωσή του εξέφρασε την βαθιά απογοήτευση για την προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος και όπως είπε οι πολιτικές του αρχές δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει και είναι συνειδητή επιλογή η παραίτηση αφού με τον τρόπο αυτό αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί.

Οι εικόνες που έκαναν το γύρο της Ελλάδας μέσα από τα βίντεο σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν πραγματικά απογοητευτικές για το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Ο πρόεδρος Σταύρος Παργανάς αν και ο ίδιος δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή στην εκρηκτική αντιπαράθεση, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη των ύβρεων που ακούστηκαν αν και η προσωπική του ευθύνη εδράζεται στο γεγονός πως δεν έκλεισε έγκαιρα τα μικρόφωνα ώστε να αποτρέψει όλα όσα ακούστηκαν.
Ο ίδιος δήλωσε όμως πως ανέμενε «από τους πρωταγωνιστές των αθλιοτήτων να ζητήσουν συγνώμη, πράγμα που δεν έπραξαν», ενώ ανέφερε πως παραμένει απλό μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και της παράταξης με την οποία εξελέγη.

Οι παραινέσεις
Μετά τις δηλώσεις Παργανά, Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, επεσήμανε πως οι αντιπαραθέσεις σε οξύτατους τόνους που υπήρξαν στη προηγούμενη συνεδρίαση ήταν μία άτυχη στιγμή, ζήτησε συγνώμη για όσα έγιναν και απευθυνόμενος στον Σταύρο Παργανά εκανε παράκληση να παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι τουλάχιστον το κλείσιμο της θητείας του.
Ο υπαίτιος και πρωταγωνιστής στο θερμό επεισόδιο, Σπύρος Ριζόπουλος ζήτησε κι αυτός με την σειρά του συγνώμη αναγνωρίζοντας ότι ήταν μία κακή στιγμή του Περιφερειακού Συμβουλίου και υπογραμμισε ότι ο Σταύρος Παργανάς πρέπει να παραμείνει στη θέση του.
Το ίδιο έπραξαν και εκπρόσωποι και των υπόλοιπων παρατάξεων που ζήτησαν από τον Σταύρο Παργανά να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Από κάποιους εκλεγμένους που πήραν το λόγο, τονίσθηκε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να αναβαθμίσει την λειτουργία του, λέγοντας ότι για όσα έγιναν στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο Πρόεδρος Σταύρος Παργανάς.
Κάποιοι είπαν πως το σκηνικό αυτό μπορεί να αποτελέσει αφετηρία, ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να αναζητήσει πιο σωστές λειτουργίες και καλύτερη δημόσια εικόνα.

Προσφέρω υπηρεσία
Παρότι τόσον Επικεφαλής παρατάξεων αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι ζητησαν να παραμείνει στα καθήκοντά του εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους στον Σταύρο Παργανά, με τον Περιφερειάρχη να ζητά για δεύτερη φορά του να ανακαλέσει την παραίτηση του, ο Πρόεδρος ήταν ανένδοτος. «Δεν ήταν απόφαση εν θερμώ… Είναι ενσυνείδητη επιλογή. Κάνοντας αυτή την κίνηση προσφέρω μεγαλύτερη υπηρεσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά η απόφασή μου είναι οριστική κι αμετάκλητη…» απάντησε ο Σταύρος Παργανάς, για να συνεχίσει λέγοντας πως «οι πολιτικές μου αρχές και ο κώδικος πολιτικών και ηθικών αξιών με τον οποίο πορεύτηκα όλα τα χρόνια της ενασχόλησής μου με τα κοινά, δε μου επιτρέπουν τη συνέχιση άσκησης των καθηκόντων μου ως προέδρου του ΠΣ. Στο δίλημμα πολιτικό αξίωμα ή αξιοπρέπεια, η ενσυνείδητη και χωρίς δεύτερη σκέψη επιλογή μου είναι μία: η αξιοπρέπεια».
«Η ευθύνη μου δε συνίσταται στο ότι δεν τους έκλεισα τα μικρόφωνα αλλά στο ότι με την παρουσία μου δεν τους ενέπνευσα για την ορθή πολιτική συμπεριφορά τους. Ελπίζω η παραίτησή μου να είναι αφετηρία πολιτικής αναβάπτισης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις αρχές της δημοκρατίας, του πολιτικού πολιτισμού και του ευ αγωνίζεσθαι» κατέληξε.

Εκ των υστέρων
Ο εκ των πρωταγωνιστών της επεισοδιακής συνεδρίασης, Σπύρος Ριζόπουλος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και αναγνώρισε πως αφετηρία όλων, παρά τις μεγάλες διαφορές, είναι το κοινό καλό. Έστω και εκ των υστέρων, και οι άλλοι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου ζήτησαν από το Σταύρο Παργανά να ανακαλέσει την παραίτηση. Ο κ. Παργανάς, ευχαρίστησε όλους και για την εμπιστοσύνη και για όσα ανέφεραν για το πρόσωπό του αλλά έμεινε στη θέση του και αναμένεται ο ορισμός συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία η παραίτησή του.

Προτεινόμενα για εσάς