ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ"

Συνέντευξη του επικεφαλής Γιώργου Ζάψα για θέματα επικαιρότητας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε, στις 2 Αυγούστου, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», Γιώργος Ζάψας, στη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε τις θέσεις της παράταξης για θέματα της επικαιρότητας που τέθηκαν αλλά δεν συζητήθηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και για θεσμικά ζητήματα λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών του.
Εισαγωγικά αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη προβληματική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου με ευθύνη των στελεχών της πλειοψηφίας αλλά και της υποχωρητικότητας της Προέδρου του συλλογικού οργάνου. Επισήμανε ότι δεν φταίει ο κανονισμός λειτουργίας. Ο υπάρχον πρότυπος κανονισμός δεν αποτελεί εμπόδιο για μια συμφωνία εποικοδομητικής συνεργασίας και δημοκρατικής λειτουργίας του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της περιφέρειας. Η παράταξη θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο προεδρείο εάν δεν διορθωθούν τα πράγματα.

Οι τηλεσυνεδριάσεις είναι μια ανάγκη που δεν πρέπει να εξελιχθεί σε κανονικότητα. Μόνον οι ζωντανές συνεδριάσεις εξυπηρετούν τον σκοπό και την αποστολή του περιφερειακού Συμβουλίου και πρέπει να επανέλθουμε σ’ αυτές εφόσον η υγειονομική κατάσταση πλέον το επιτρέπει. Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή εικόνα της συνεδρίασης ήταν κατώτερη των προσδοκιών μας.
Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας που αποφεύγει να συζητήσει η περιφερειακή αρχή ή τα συζητάει επιφανειακά με γενικόλογες δηλώσεις και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι όλα πάνε καλά και πως η περιφέρεια της Ηπείρου είναι “πρωταθλήτρια” στην παραγωγή έργου! Μόνο που η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική και διαψεύδει τον κ. Περιφερειάρχη.

-Η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου
Καταθέσαμε πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος υποστήριξης της χρηματοδότησης ωρίμανσης των μελετών της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου. Η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Ο Περιφερειάρχης δηλώνει πως δεν πολιτεύεται με ψηφίσματα που μπορεί να εκθέσουν την κυβέρνηση του και θα το παλέψει αλλιώς..! Όμως η κυβερνητική απάντηση του υφυπ/γου ΥΠΑΝ Ι.Τσακίρη (δια του ΓΓ Δ.Σκάλκου), στην ερώτηση των τεσσάρων Ηπειρωτών βουλευτών-τριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απογοητεύει και προσβάλει τους Ηπειρώτες.

-Η πορεία υλοποίησης του ΠΔΕ
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν φαίνεται να υλοποιείται ομαλά. Τα έργα βαλτώνουν με συνεχείς και επαναλαμβανόμενες παρατάσεις, λόγω καθυστέρησης πληρωμών, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη, όπως ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δ.Σκάλκος, απαντούν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο ότι το πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην Ήπειρο! Αν αυτό συμβαίνει τότε πρέπει να μας εξηγήσει η περιφερειακή Αρχή ποια ανάγκη την οδήγησε να προτείνει για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα οδικής ασφάλειας που είχαν προγραμματιστεί να εκτελεστούν από το ΠΔΕ, όπως είναι η κατασκευή σειράς κυκλικών κόμβων και κυρίως το έργο της βελτίωσης της 2ης επαρχιακής οδού, τμήμα Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας;
-Τα ακριβά LED του οδοφωτισμού των δήμων Ιωαννιτών & Πρέβεζας, δυο έργα στα οποία εμπλέκεται η περιφέρεια και ενέκρινε αναδόχους η Οικονομική Επιτροπή της 29ης Ιουλίου.
Σε 18.997.853,10 ευρώ θα ανέλθει το κόστος του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του οδικού και αστικού φωτισμού του δήμου Ιωαννιτών και σε 8.674.064,10 € ανέρχεται το κόστος για το αντίστοιχο έργο του δήμου Πρέβεζας . Ατυχώς για τους δημότες ο κ. Καχριμάνης έπεσε έξω στις προβλέψεις του για την ανταγωνιστική διαδικασία που επιλέχτηκε και για έκπτωση της τάξης του 50%. Η έκπτωση που δόθηκε τελικά ήταν μόλις 1% για το έργο του δήμου Ιωαννιτών και 3% για το έργο του δήμου Πρέβεζας, με μοναδικούς συμμετέχοντες στη διαγωνιστική διαδικασία (ΣΕΑ) τους τελικούς αναδόχους!

-Η απόφαση του ΦοΔΣΑ 
Η παράταξη μας χαιρετίζει τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣΔΣΑ (του Αναγκαστικού Συνδέσμου των Δήμων) για κατάθεση αιτήματος προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ώστε ο ΦοΔΣΑ να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και να υπεισέλθει στα της λειτουργίας του εργοστασίου ΑΣΑ και την απομάκρυνση του υπολείμματος, σύμφωνα με το νόμο. Η κόντρα της περιφέρειας με τους δήμους κοστίζει ακριβά και πρέπει να σταματήσει.
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.