Προειδοποιεί με προσφυγές

Ο Αλ. Καχριμάνης ζητά από τον ΦΟΔΣΑ τήρηση των όρων της σύμβασης του εξοπλισμού

Μέχρι σήμερα η Ήπειρος δεν έχει πληρώσει ευρώ πρόστιμο για τα απορρίμματα

Μετάθεση της ημερομηνίας παράδοσης του ΣΜΑ Πρέβεζας

Έχει ολοκληρωθεί το ΣΜΑ Γ. Καραϊσκάκη

Ενώ η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στην προχθεσινή της συνεδρίαση, ενέκρινε την μετάθεση της ημερομηνίας παράδοσης του εξοπλισμού του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Πρέβεζας μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021, καθώς σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη πρόκειται για έργο που έχει αναλάβει να το διαμορφώσει και να το ολοκληρώσει ο ΦΟΔΣΑ, τα ερωτηματικά μεταξύ των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά τη δεύτερη απόρριψη στο διαγωνισμό για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, αυξάνουν τον προβληματισμό και εντείνουν τις αντιθέσεις.

Προς το παρόν η μεν διοίκηση του ΦΟΔΣΑ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα της νέας ακύρωσης του διαγωνισμού, η δε Περιφέρεια Ηπείρου δια του Περιφερειάρχη, προειδοποιεί ότι αν δεν τηρηθούν οι όροι της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας και Συνδέσμων Διαχείρισης Απορριμμάτων τότε θα πρέπει να προσφύγει σε τυχόν νέα διακήρυξη.
Ο Αλ. Καχριμάνης, σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με την ακύρωση της δεύτερης διακήρυξης για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, υπογράμμισε ότι από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον ανάδοχο του εξοπλισμού, προκύπτει δεσμευτική υποχρέωσή του να τους λειτουργήσει ο ίδιος για έξι μήνες και παράλληλα να εκπαιδεύσει το προσωπικό που θα υποδειχθεί από το Φορέα.

«Ό, τι κατασκευαστικό έπρεπε να γίνει για να μπουν τα μηχανήματα, εμείς το ετοιμάσαμε. Στο ΕΣΠΑ υπάρχουν παράμετροι και προδιαγραφές, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη διακήρυξη για τη δοκιμαστική τους λειτουργία. Εγώ δεν μπορώ να αλλάξω τους όρους της σύμβασης γιατί διαφορετικά θα είμαστε εκτεθειμένοι στους ελέγχους που θα γίνουν από την ΕΔΕΛ και αν απενταχθεί το έργο, τότε θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες», είπε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.
Να σημειωθεί πως σε ότι αφορά το ΣΜΑ στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη της Άρτας, ο Περιφερειάρχης διευκρίνησε ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά και οι εργασίες που πρόκειται να εκτελέσει η Περιφέρεια αφορούν μικρές βελτιώσεις του δρόμου πρόσβασης προκειμένου να αποτραπούν τυχόν μελλοντικά προβλήματα.

Προειδοποίηση
Μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε πως «Δεν μπορούμε να αυθαιρετούμε στους όρους που βάζουμε, να μην έχουν ταύτιση με τους όρους με τους οποίους συγχρηματοδοτηθήκαμε από την Ευρώπη»
Και συνέχισε με την εξής προειδοποίηση: «Μέχρι σήμερα σε ο, τι αφορά τα απορρίμματα (ο, τι έγινε μέχρι σήμερα) είναι μια προίκα τρόπον τινά που δίνει ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης στον πρώτο. Και το λέω αυτό μετά γνώσεως ότι είμαστε μια Περιφέρεια που έχει κάνει τα περισσότερα στον τομέα αυτό, ενώ σε άλλες περιφέρειες δεν έχουν καν ξεκινήσει οι δημοπρασίες για τους ΣΜΑ. Μέχρι σήμερα με την πρωτοπορία της Περιφέρειας η Ήπειρος διαχρονικά δεν έχει πληρώσει ευρώ πρόστιμο για τα απορρίμματα. Εγώ θέλω να προχωρήσει σωστά το έργο από δω και πέρα. Μέχρι τώρα δεν έχω στείλει τους όρους της σύμβασης του εξοπλισμού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που κάνει έλεγχο των αποφάσεων. Αυτοί όμως οι όροι είναι δεσμευτικοί και για μας και για τον ΦΟΔΣΑ και πρέπει να περιλαμβάνονται στη νέα διακήρυξη, διαφορετικά θα πρέπει να προσφύγουμε εμείς».

Προτεινόμενα για εσάς