Προς υπογραφή η τελική απόφαση για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας

Στην αναμονή για τις πληρωμές

Από μέρα σε μέρα η πίστωση των 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών

Απόφαση η οποία θα μεταφέρει τη δικαιοδοσία διαχείρισης και πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης ζωοτροφών από τις περιφέρειες στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου αναμένεται προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πίστωσης των 89 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει το agronews.gr η απόφαση βρίσκεται στο γραφείο του υφυπουργού Γιώργου Στύλιου, ο οποίος επρόκειτο να την υπογράψει προχθές. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, αν η απόφαση δημοσιευτεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης άμεσα, τότε κατά πάσα πιθανότητα η πληρωμή θα γίνει μέχρι την Παρασκευή 27 του μήνα, τουλάχιστον για όσους δικαιούχους κατάφεραν να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα για το Μέτρο 22.

Διαφορετικά, αν οι υπογραφές καθυστερήσουν από γραφειοκρατικές διαδικασίες η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πάντως, όσοι παραγωγοί δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους ή όσοι υπέβαλλαν ένσταση επί των αποτελεσμάτων που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη 19 του μήνα, δεν έχουν να αναμένουν πολλά για αυτήν την εβδομάδα, αφού η προθεσμία υποβολής ενστάσεων κλείνει στις 26 του μήνα, ενώ εκκρεμεί ακόμα η απόφαση ρύθμισης για όσους το σύστημα τους πέταξε εκτός.
Η πίστωση των 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών ανοίγει τον κύκλο των πληρωμών του νέου έτους. Πέρα από αυτή, εκκρεμότητες υπάρχουν από τα προγράμματα που πιστώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από ενωσιακούς πόρους και συγκεκριμένα το 5% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά το μεγαλύτερο μέρος, η πληρωμή αφορά 75.100 αιγοπροβατοτρόφους και 14.500 βοοτρόφους.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), το 9% των παραγωγών εκτακτικής κτηνοτροφίας και το 40% εντατικής κτηνοτροφίας, κυρίως πτηνοτρόφοι και χοιροτρόφοι, δεν μπόρεσαν να υποβάλουν αίτηση μέσω της σχετικής πλατφόρμας για τεχνικούς λόγους.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έδωσε προθεσμία έως και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 στους παραγωγούς των οποίων η αίτηση λήψης της εν λόγω ενίσχυσης κρίθηκε μη παραδεκτή, να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή αποκλειστικά μέσω του ιστοτόπου https://m22.opekepe.gr/.
Το ύψος της επιδότησης ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενήλικων ζώων ως εξής:
-Εντατική αιγοπροβατοτροφία: από 100 έως 5.480 ευρώ (6.302 ευρώ στα νησιά).
– Εντατική βοοτροφία: από 120 έως 7.000 ευρώ (8.050 ευρώ στα νησιά).
-Ωοπαραγωγός πτηνοτροφία: από 700 έως 15.000 ευρώ.
-Κρεοπαραγωγός πτηνοτροφία: από 2.000 έως 15.000 ευρώ.
-Χοιροτροφία: από 1.000 έως 15.000 ευρώ.