Προσφυγικό...Αλλαλούμ!

Ζητούν απ’ τον Δήμαρχο Αρταίων να αλλάξει τακτική

Τι δηλώνουν οι Ταπραντζή-Κοίλια, Παπαλέξης, Μπαλάγκας

Τι απαντά ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης

Ανακοίνωση και από τη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

«Καλούμε τον Δήμαρχο κο Τσιρογιάννη να επικοινωνήσει με το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους φορείς…να σταματήσει να «ρίχνει το μπαλάκι» στους άλλους, έτσι ώστε να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα που δεν έχει εύκολα λύσεις» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωση-δήλωση τριών παρατάξεων της μειοψηφίας του Δήμου Αρταίων σχετικά με τις εξελίξεις για το προσφυγικό στην Άρτα, που εδώ και καιρό έχει αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής μας.

Την ανακοίνωση που υπογράφουν οι παρατάξεις ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, Ταπραντζή-Κοίλια Τζένη, ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, Παπαλέξης Γιάννης και ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ, Μπαλάγκας Γιώργος, τονίζουν πως πρέπει «να βρεθεί μια λύση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της συγκυρίας, σταματώντας τακτικές που πυροδοτούν μισαλλόδοξες διενέξεις, σπέρνοντας αβεβαιότητα και διχόνοια στις τοπικές μας κοινωνίες».
Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνδημότες μας βρεθήκαμε οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για το μεγάλο και πολύ σοβαρό θέμα των προσφυγικών ροών που ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες την τοπική μας κοινωνία. Αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μιά πολύ σοβαρή υπόθεση, και έτσι δεν μπορούμε να την αφήσουμε στην τύχη της ή στην απουσία αισθήματος ευθύνης…εκ μέρους μας..
Οφείλουμε και να πάρουμε θέση και να πράξουμε το καλύτερο δυνατό..
Η τοπική μας κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση, με αναπτυγμένο το αίσθημα της αγωνίας και της ανασφάλειας…

Με κυρίαρχο το αίσθημα του Ανθρωπισμού αλλά συνεκτιμώντας και την ικανότητα του τόπου μας να »αντέξει», συμμετείχαμε σε όλες τις λαϊκές συνελεύσεις και τα Τοπικά Συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες..
Από την άλλη πλευρά ο Δήμαρχος Αρταίων επέλεξε να μην συμμετέχει πουθενά ο ίδιος, χωρίς να ξεκαθαρίζει την θέση του…Επέλεξε να χρησιμοποιήσει όλους τους επικοινωνιακούς τρόπους με ενέργειες »δύναμης ισχύος», παίζοντας το »κρυφτούλι» με όλους τους φορείς του τόπου, απαξιώνοντας ακόμη και το δημοτικό συμβούλιο, όπως φαίνεται και στις τελευταίες του δηλώσεις…

Καλούμε τον Δήμαρχο κο Τσιρογιάννη να επικοινωνήσει με το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους φορείς…να σταματήσει να «ρίχνει το μπαλάκι» στους άλλους, έτσι ώστε να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα που δεν έχει εύκολα λύσεις.
Απαιτούμε από τον κο Τσιρογιάννη να αλλάξει τακτική, για να βρεθεί μια λύση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της συγκυρίας, σταματώντας τακτικές που πυροδοτούν μισαλλόδοξες διενέξεις, σπέρνοντας αβεβαιότητα και διχόνοια στις τοπικές μας κοινωνίες..
Από την πλευρά μας κρατούμε ψηλά την σημαία της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού του Δήμου μας, τιμώντας τη θέση που μας έταξαν οι συμπολίτες μας!»

Τι απαντά ο Χρήστος Τσιρογιάννης
Σχετικά με το θέμα της ανακοίνωσης των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δήμου Αρταίων, η ΗΧΩ επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη, για να πεί τη δική του θέση απέναντι σε όσα του καταμαρτυρούν οι άλλες παρατάξεις για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Τσιρογιάννης απαντώντας δήλωσε ότι επιμένει πως θα πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση και ισοκατανομή και πρόσθεσε πως το περασμένο Σάββατο, είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, όπου υπήρξε μια συνατίληψη σε ορισμένες πτυχές του προσφυγικού. Σε κάθε όμως περίπτωση, όπως σημείωσε ο Χρ. Τσιρογιάννης, το θέμα «θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και ότι έχει κληθεί στη συνεδρίαση και θα υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τον κ. Μηταράκη στον οποίο ο ίδιος ο κ. Τσιρογιάννης, θα καταθέσει όλα τα στοιχεία που αφορούν την Άρτα και ειδικά τον μεγάλο Δήμο Αρταίων. «Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μηταράκη, θα μπορέσουμε να βάλουμε τις βάσεις για την καλύτερη δυνατή λύση του προσφυγικού στη περιοχή μας».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Η θέση μας για τις πρόσφατες εξελίξεις για το προσφυγικό ζήτημα στην Άρτα
Σε Δελτίο Τύπου της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής, για τις εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού στην Άρτα αναφέρονται τα εξής: «Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο, οι πολεμικές συρράξεις που μαίνονται (Συρία) ή ετοιμάζονται να ξεσπάσουν (Λιβύη, Ιράν κλπ) και η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε, με πιθανή την αύξηση των προσφυγικών ροών, καθιστούν το προσφυγικό μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η σημερινή κυβέρνηση- όπως και οι προηγούμενες- πιστή στη «γραμμή» που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της συμφωνίας της με την Τουρκία και της Συνθήκης του Δουβλίνου, έχει επιλέξει μια στάση υποταγής και κακής διαχείρισης του προσφυγικού, στη βάση ενός σχεδίου που περιλαμβάνει: α) τη γενίκευση του εγκλεισμού των προσφύγων σε στρατόπεδα ανά την Επικράτεια, στα πλαίσια της αποσυμφόρησης των νησιών, β) την αυστηροποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και γ) τη μοιρολατρική αναμονή των διεθνών εξελίξεων και των άνωθεν αποφάσεων των Βρυξελλών.
Άθλια hot-spots και κλειστές δομές- φυλακές στοιβαγμένων χιλιάδων ανθρώπων, διαφόρων εθνοτήτων και ηλικιών, στη μέση του πουθενά, που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Συνθήκες που, όπως είναι φυσικό, πυροδοτούν εντάσεις και εκρήξεις και προκαλούν εύλογες ανησυχίες στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες, οι οποίοι –όπως είναι φυσικό-δεν θέλουν νέα «γκέτο», νέες Μόριες και Αμυγδαλέζες στις αυλές των σπιτιών τους.

Στις εύλογες αυτές ανησυχίες των πολιτών, δυστυχώς, βρίσκουν έδαφος φασιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις και παρεισφρύουν ομάδες, οι οποίες, αναπαράγοντας σκόπιμα τερατώδη ψεύδη για την πρόκληση φόβου και ρατσιστικού μίσους, καλούν σε βίαιες και απάνθρωπες ενέργειες σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Απέναντι σ΄αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο της έξαρσης του ρατσισμού, άλλοτε ακραίου και άλλοτε ηπιότερου, οφείλουμε όλοι μας να αντισταθούμε και να στηρίξουμε, όσο μπορούμε, αυτούς τους απελπισμένους και κατατρεγμένους ανθρώπους.
Η κυβέρνηση με τον γνωστό αυταρχισμό της εξουσίας, «πετάει το μπαλάκι» στους τοπικούς «άρχοντες» κι εκείνοι με τη σειρά τους, φοβούμενοι τις τοπικές αντιδράσεις, το ξαναπετάνε στην κυβέρνηση. «Γαλάζιοι» βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, παίζουν «κρυφτό» μεταξύ τους, ρίχνοντας «βολές» εκατέρωθεν και αναπαράγοντας άσκοπους τοπικισμούς, που σαν στόχο έχουν πρωτίστως την επικοινωνιακή διαχείριση παρά την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι «διαγκωνισμοί» και οι υποκριτικές συμπεριφορές μεταξύ κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, που βλέπουμε τελευταία να εξελίσσονται και στην Άρτα, δεν μας αφορούν.

Εμείς τοποθετούμαστε επί τους ουσίας και καθαρά: Είμαστε αντίθετοι σε δομές κλειστού τύπου, σε στρατόπεδα και hot spots μαζικής συσσώρευσης ανθρώπων, οπουδήποτε και αν εγκατασταθούν αυτά.
Είμαστε υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ανοιχτές δομές ( λ.χ σπίτια, ξενοδοχεία, δημόσιους ή άλλους χώρους και κτίρια που μπορούν να μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας), οι οποίες δύνανται να εξασφαλίσουν την ανθρώπινη και ομαλή διαβίωσή τους, την σίτιση, την εκπαίδευση, την ιατρική τους περίθαλψη και -στο βαθμό που οι ίδιοι το επιθυμούν- την κοινωνική τους ένταξη στις τοπικές μας κοινωνίες. Απ΄αυτό, θεωρούμε ότι θα βγουν ωφελημένες και οι τοπικές οικονομίες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί θα συναλλάσσονται οικονομικά και πολιτισμικά με τους ντόπιους κατοίκους κι έτσι θα μάθουν αμφότεροι να συνυπάρχουν αρμονικά, σπάζοντας παράλληλα το φόβο και τις προκαταλήψεις.

Θεωρούμε επίσης ότι, ο αριθμός των 1500 ατόμων, που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση σε έναν Δήμο σαν τον δικό μας (και ο οποίος πιθανότατα θα αυξηθεί, αν αυξηθούν και οι προσφυγικές ροές), είναι πολύ μεγάλος. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε ως Δήμος Αρταίων να απαιτήσουμε τη μείωση του αριθμού αυτού και την αναλογική κατανομή του στους τέσσερις (4) Δήμους της Π.Ε Άρτας, σε τοποθεσίες και χώρους, που οι ίδιοι οι Δήμοι θα επιλέξουν κατόπιν οργανωμένης και συλλογικής διαδικασίας.
Κρατώντας πάντα τη δυσπιστία και τις επιφυλάξεις μας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, λέμε ΝΑΙ στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στον τόπο μας, σε μικρές ανοιχτές δομές, διαμοιρασμένες σε όλο το εύρος της Π.Ε Άρτας και υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, ΟΧΙ όμως στις κλειστές δομές, τύπου στρατοπέδων και hot spots, οπουδήποτε κι αν σχεδιάζεται να εγκατασταθούν αυτές».

Οι Ορίζοντες Ηπείρου για το μεταναστευτικό στο Νομό Άρτας
Σε ανακοίνωση της Περιφερειακής παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου για το θέμα που απασχολεί την Άρτα σχετικά με το μεταναστευτικό, αναφέρονται τα εξής:
«Κ. Καχριμάνη αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας ως Περιφερειάρχης!
Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό στην Ήπειρο και την ανακοίνωση της Δημάρχου Νικολάου Σκουφά κ. Ρ. Βαβέτση πως εξετάζεται η δημιουργία κλειστής δομής προσφύγων σε παλιό εργοστάσιο στα όρια της τοπικής κοινότητας Σελλάδων της ΔΕ Κομποτίου, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» τονίζουν τα εξής:
Είναι σαφές πως η «μπάλα έχει χαθεί»…

Το προσφυγικό στην Ήπειρο διαχειρίζεται παιδαριωδώς η κυβέρνηση, μεταφέροντας το πρόβλημα από στρατόπεδο σε στρατόπεδο, από χωρίου εις χωρίον και από Δήμο σε Δήμο…
Επειδή είναι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος διάρρηξης του κοινωνικού ιστού της περιοχής, του Νομού Άρτας εν προκειμένω, κι επειδή η αντίδραση που μπορούν να προκαλέσουν οι εν λόγω κακοί χειρισμοί της υπεύθυνης πολιτείας, ίσως είναι πολύ χειρότερη από αυτό που μπορούμε σήμερα να σκεφτούμε, προτείνουμε ΤΩΡΑ, έστω καθυστερημένα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου να αναλάβει την πρωτοβουλία που του ζητάμε εδώ και μήνες: να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους 18 Δημάρχους της Ηπείρου και να διαβουλευτεί μαζί τους για κατάλληλες θέσεις χωροθέτησης κέντρων υποδοχής, ώστε ακολούθως να αναλάβει τον απαραίτητο διαμεσολαβητικό ρόλο έναντι της πολιτείας.
Ο Περιφερειάρχης δε μπορεί ούτε να κάνει προτάσεις χωροθέτησης ερήμην των Δήμων και μετά να κρύβεται αλλά ούτε και να είναι απών όταν διακυβεύονται τόσο σοβαρά ζητήματα για την περιοχή.
Επιτέλους, ας αναλάβει τις ευθύνες του!»

Προτεινόμενα για εσάς