Πρωτοβουλία Συνεννόησης

Από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτση και τον Δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη

Ζητούν συνάντηση όλων των Δημάρχων της Ηπείρου με τον Περιφερειάρχη

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Σ.Α

Μια πρωτοβουλία να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, στο θέμα της διαχείρησης των απορριμμάτων της περιοχής μας, ανέλαβε ο Χρήστος Τσιρογιάννης, Δήμαρχος Αρταίων και ο Χρήστος Ντακαλέτσης, Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου, μετά τις γνωστές αντιπαραθέσεις, ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον ΦΟΔΣΑ, αλλά και ανάμεσα στο ΔΣ του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Δ.Σ.Α.), και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας.

Να θυμίσουμε πως η αντιπαράθεση φούντωσε μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, να παγώσει για δεύτερη φορά το διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου μεταφοράς των σκουπιδιών από τους Δήμους της Ηπείρου στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων.
Από το άλλο μέρος ο Δήμαρχος Ζηρού και πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, Νίκος Καλαντζής, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση για το πάγωμα του διαγωνισμού, ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης προειδοποιησε ότι εάν δεν τηρηθούν οι όροι της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας και Συνδέσμων Διαχείρισης Απορριμμάτων, θα προσβάλλει εκ νέου τυχόν νέο διαγωνισμό, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης με δηλώσεις του επιτέθηκε στη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι τεταμένη και οι διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Αντιλαμβανόμενοι πως η προγραμματισμένη για χθες (26-10) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, θα δημιουργήσει και νέα ένταση, που δεν οδηγεί σε λύσεις προς το συμφέρον των πολιτών της Ηπείρου, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης –και με την ιδιότητα του μέλους της ΚΕΔΕ- και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης, ζήτησαν και πέτυχαν να αναβληθεί η συνεδρίαση.
Συγχρόνως όμως με την επιστολή τους για αναβολή της συνεδρίασης, προτείνουν να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης για την διαχείριση των απορριμμάτων, με όλους τους Δημάρχους της Ηπείρου και εκπροσώπων της Περιφέρειας για να υπάρξει συνεννόηση και κοινή αντίληψη για το μέγα αυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Στην ουσία, πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Αρταίων, ζητούν από τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, να συμμετέχει στη συνάντηση και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, ώστε να βρεθεί μια λύση αποδεκτή από όλους και κυρίως συμφέρουσα για τους πολίτες που είναι εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν.
Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή προς το ΔΣ του Α.Σ.Δ.Σ.Α Ηπείρου, με θέμα «Αναβολή σημερινής (26/10/2021) συνεδρίασης Α.Σ.Δ.Σ.Α Ηπείρου»
οι Χρ. Ντακαλέτσης και Χρ. Τσιρογιάννης αναφέρουν: «Παρακαλούμε να αναβληθεί η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Δ.Σ.Α.), προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του άρθρου 5 της από 24/11/2015 Προγραμματικής Σύμβασης παρουσία του συνόλου των Δημάρχων της Ηπείρου, εκπροσώπων της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής Αρχής στο πλαίσιο της λογικής της συναίνεσης που έχουμε επιδείξει, έτσι ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, στα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή των προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η εν λόγω συνάντηση προτείνουμε να οριστεί την Παρασκευή 29/10 ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια των υποχρεώσεων του ΑΣΔΣΑ Π.Η. προς τις λειτουργίες του».
Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Σ.Α. έκανε αποδεκτή την πρόταση αναβολής της συνεδρίασης και αναμένονται οι εξελίξεις, μετά και την απάντηση των υπόλοιπων εμπλεκομένων στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς