Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή: απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας

Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του Δήμου Αρταίων Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, αναφέρονται τα εξής: «Στις 18 Σεπτεμβρίου 2018, η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή, πρώτη απ΄ όλους, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της μεταβίβασης κυριότητας 10.119 ακινήτων του Δημοσίου σε όλη τη χώρα για 99 χρόνια, στα χέρια της Ανώνυμης Εταιρίας ΕΤΑΔ Α.Ε., η οποία ανήκει κατά 100% στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (‘Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε) με τα ΦΕΚ (τεύχος Β΄2320 & Β΄2317 – 19/6/2018), πολιτική απόφαση και επιλογή της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με μόνο σκοπό αυτόν της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, μέσα από την εκποίηση, εκμίσθωση και γενικά την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και 79 ακίνητα του Δήμου Αρταίων που ενδεικτικά είναι τα εξής: Μεγάλη παραποτάμια έκταση που περιλαμβάνει τον Εκθεσιακό χώρο, το ΚΤΕΛ και εκτάσεις γύρω από αυτό, το Δημαρχείο, το παλιό Νοσοκομείο, μια έκταση 9 και πλέον στρεμμάτων δίπλα στην Αστυνομία, παραποτάμιες εκτάσεις της Βλαχέρνας, 168 στρέμματα στη Φιλοθέη κλπ.
Τότε είχαμε επισημάνει σε έντονους τόνους ότι το θέμα είναι πολύ μεγάλο και οι συνέπειές του ολέθριες για το μέλλον του Δήμου μας και ότι ο λαός της Άρτας δεν πρέπει να αδιαφορήσει. Είχαμε καλέσει τον κ. Δήμαρχο και τη τότε Δημοτική Αρχή (που είναι ίδιοι και σήμερα) να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες σε πολιτικό και νομικό επίπεδο για να μην περάσει στα χέρια του Υπερταμείου η δημοτική μας περιουσία και να ασκήσει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, όπως έκαναν και άλλοι Δήμοι εκείνη την χρονική περίοδο (Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χαλανδρίου, Καλαμαριάς, Χανίων και Ωραιοκάστρου).
Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα είχε τεθεί ενάντια στην μεταβίβαση στο Υπερταμείο, πλην όμως η θέση της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι η άσκηση αίτησης ακύρωσης δεν θα είχε καμιά πιθανότητα ευδοκίμησης στο ΣτΕ, οπότε δεν την κατέθεσε ποτέ, όπως επίσης δεν κινήθηκε και σε καμιά άλλη κατεύθυνση αμφισβήτησης της απόφασης αυτής και υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας.

Σήμερα, που το Δ´ Τμήμα του ΣτΕ, έκρινε μη νόμιμη τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς εντόπισε νομικές πλημμέλειες, έρχεται να δικαιωθεί η δική μας πρόταση που επέμενε στην άσκηση όλων των μέσων, νομικών και πολιτικών, για την διαφύλαξη της περιουσίας του Αρτινού λαού. Νοιώθουμε δικαιωμένοι για τις προτάσεις μας , τις θέσεις μας και τις πράξεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη, βέβαια, ότι μια απόφαση του ΣτΕ θα «διορθώσει» μια συνολική πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση! Όλες οι δυνάμεις που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτόν τον τόπο, καμιά τέτοια πρόθεση δεν έχουν! Ίσα- ίσα αυτήν την πολιτική όχι μόνο την εφαρμόζουν, αλλά την θεωρούν σωστή και την υπηρετούν πιστά!

Για αυτό το λόγο καλούμε τον Δήμαρχο, την Δημοτική αρχή, όλες τις Δημοτικές παρατάξεις και ολόκληρο το λαό της Άρτας να υψώσουν μια ασπίδα προστασίας και υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας και να είναι έτοιμοι να αντισταθούν με όλα τα όπλα, νομικά και πολιτικά, σε μια νέα πολιτική απόφαση, πιθανώς διορθωμένη, μεταβίβασης της περιουσίας του λαού μας στο Υπερταμείο των δανειστών της χώρας!
Εμείς, για μια ακόμη φορά, θα είμαστε παρούσες και παρόντες στη μάχη για την προστασία του Δημόσιου Πλούτου, του Δημόσιου Χώρου, της περιουσίας του λαού, όπως είμασταν πάντα!».

Προτεινόμενα για εσάς