ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Γράφει η Γεωργία Τσώλα

Έργων ουδέν τ΄ όνειδος, αεργίη τ΄ όνειδος (καμιά εργασία δεν είναι ντροπή, η τεμπελιά είναι ντροπή). Αποτελεί υγιή σύνεση του κάθε πολίτη η επίμονη συμβολή του στην αρμονική και άρρηκτη συνύπαρξη όλων των ειδικοτήτων για να θεωρηθεί χρήσιμος και όχι απόβλητος.
Στην παραγωγή ηθικών ανθρώπων βαρύνουσες ευθύνες έχουν η γονική και η εκπαιδευτική παροχή. Ο χαρακτηρισμός γονέας απαιτεί αφόρητο φορτίο υπευθυνότητας στην ηθική διαπαιδαγώγηση των παιδιών του. Ισάξια και παράλληλη με την τροφική προσφορά λογίζεται η νουθετική καλλιέργεια πάνω στον χαρακτήρα του νέου, προκειμένου να αποτελέσει αργότερα στην κοινωνία καλό πολίτη και όχι υπότροπο βρωμερών επιδιώξεων. Έτσι, ο γονιός θα αποβεί ένας στυλοβάτης της ευημερίας μιας πολιτείας και όχι πρόξενος δηλητηρίασής της.

Απόρροια όμως όλων αυτών, δηλαδή δημιουργία χρηστών και άχρηστων ατόμων, είναι το έργο της εκάστοτε επικρατούσας εκπαιδευτικής κοινότητας και όλων των βαθμίδων διαμορφώνοντας τον κορμό της πολιτείας. Ο κυρίαρχος ρόλος της αξιολογείται από την διοχέτευση στη νεολαία το αίσθημα ευθύνης. Η διδαχή και διαβίωση των δασκάλων να τεκμηριώνεται από τη συνετή συμμετοχή στα τοπικά και εθνικά δρώμενα. Στιβαρό παράδειγμα δάσκαλοι, οι οποίοι κατείχαν και κατέχουν ηγετικές θέσεις αγωνίστηκαν με όλα τα ρίσκα του επαγγέλματός τους και της ζωής τους, αποφέροντας το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των συνανθρώπων τους. Σε αντίθεση βέβαια, με όσους τους διακατείχε η οκνηρία και η διαβολή ή/και το θεωρούσαν ακατόρθωτο.

Δαιδαλώδες μέρισμα στην πολυποίκιλη διάπλαση του κόσμου έχουν η τεχνική επιστήμη που από τη μία μεριά βλέπεις τον άνθρωπο στη σελήνη και παραδεισένια ξενοδοχεία κάτω από τη θάλασσα, κι από την άλλη να καταρρέουν κτίρια και γέφυρες κακοσχεδιασμένα σε σαθρές τοποθεσίες ή εγκαθιστούν μολυσματικές μονάδες σε ζωολογικές και οξυγονούχες περιοχές. Μπαίνοντας στον πρωτογενή τομέα παρατηρεί κανείς ορεξάτους αγρότες να παράγουν ικανότατο προϊόν ποσοτικά και ποιοτικά απολαμβάνοντας την ποθητή οικονομία, ενώ υπάρχουν άλλοι που τα χωράφια τους είναι απροσπέλαστα από άχρηστα και μολυσματικά φυτά. Όνειδος!

Ακτινογραφώντας την πολιτική σκηνή ανά τους αιώνες απαντάμε αναθεωρητές πολιτικούς που επέφεραν φερόλβια συστήματα και εγκαθιδρύθηκαν έτσι ακμάζουσες κοινωνίες, για παράδειγμα, Περικλής, Σόλωνας, κ.α. Αυτοί αποτελούν ινδάλματα για τους νέους που πρέπει να ενστερνιστούν την σοφή ρήση «Άρχεσθαι μαθών, άρχων επιστήσει» (αν μάθεις να διοικείσαι, θα είσαι ικανός να διοικείς) για την προκοπή του κόσμου, ενώ υπάρχουν πολιτικοί που αντί να φέρουν στους ώμους τους πήρες (=τρουβά) με γόνιμες προτάσεις, τους επιφορτίζουν με κλεμμένες κάλπες περιέχουσες γι’ αυτούς δυσμενή αποτελέσματα. Πάμπολλα χρειάζεται να έχουμε ενδιαφέροντα για να βάλουμε ψηλά τον πήχυ ανάπτυξης εκεί που ζούμε, και όχι να διακατεχόμαστε από μεμψιμοιρία και νοσηρές σκέψεις.

Και όπως για τα σκουπίδια μεριμνούμε να τα αξιοποιούμε ανακυκλώνοντάς τα, για να μην αποτελούν εστία μόλυνσης, έτσι με πολλή φροντίδα να επιμορφώσουμε τους άστοχους για καλή ευημερία της πολιτείας μας.

Προτεινόμενα για εσάς