Στην τελική ευθεία το 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου

Καλαντζής: “Βήμα -βήμα προσθέτουμε τουριστική αξία στον τόπο μας”

“Στις 27 και 28 Ιουλίου αναδεικνύουμε τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και προσθέτουμε γαστρονομική αξία στον τόπο μας” ήταν το μήνυμα που εστάλη σήμερα από τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων της Δ.Ε. Θεσπρωτικού, τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού και φυσικά από τον Δήμο Ζηρού, δια στόματος του Δημάρχου κ. Νικόλαου Καλαντζή. Στις 27 και 28 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του εμβληματικού πέτρινου κτιρίου του πρών 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού θα πραγματοποιηθεί το 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, το οποίο φέτος θα έχει ως θεματικό άξονα τη λακκιώτικη ελιά και το λάδι.

Ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, σε συνάντηση των μελών των Συλλόγων και των συντελεστών της εκδήλωσης, που έγινε σήμερα στο Θεσπρωτικό, υπογράμμισε την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος μέσα από την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως είναι τα Συμπόσια Γαστρονομίας, για να αναδείξει την τοπική γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής καθώς και να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την τοπική επιχειρηματικότητα. Κάλεσε τα μέλη των συλλόγων, τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής να συμβάλουν ενεργά στην επιτυχία της εκδήλωσης, διότι τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι σημαντικά και πολύπλευρα, ενώ και τα συμπεράσματα της προσπάθειας θα αποτελέσουν τη βάση για επόμενες προσπάθειες.

Τόνισε ιδιαίτερα την πρόθεση του Δήμου να κινηθεί με μεγαλύτερη εξωστρέφεια στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού και μέσα από τη συμμετοχή του, με συγκεκριμένες προτάσεις που θα περιέχουν παραδοσιακές συνταγές και τοπικά προϊόντα, σε θεματικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, της γαστρονομίας και της περιοχής μας.

Εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, η οποία για 3η συνεχή χρονιά είναι συνδιοργανωτής του Συμποσίου, μαζί με τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού, ο επίτιμος πρόεδρος και συντοπίτης μας Τάσος Τόλης, μίλησε για τη σημασία της εκδήλωσης, ενημέρωσε για το πρόγραμμα του Συμποσίου και έδωσε τις κατάλληλες κατευθύνσεις όσον αφορά τη συμμετοχή των συλλόγων και την παρουσίαση των παρασκευασμάτων τους. Και φέτος θα υπάρχει ένας άτυπος διαγωνισμός, όπου θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες προσπάθειες με κριτήρια τη σύνδεση του παρασκευάσματος με την ελιά και το ελαιόλαδο, την εμφάνιση και την παρουσίαση που θα γίνει και φυσικά τη γεύση.

Επισημάνθηκε για πολλοστή φορά η ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες συντήρησης των παρασκευασμάτων και να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι κανόνες υγιεινής.
Για την καλύτερη προετοιμασία όλων των λεπτομερειών του 3ου Συμποσίου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση την Τρίτη 16 Ιουλίου και ώρα 9 το πρωί στον ίδιο χώρο, δηλαδή σε αίθουσα του πέτρινου πρώην Δημοτικού Σχολείο Θεσπρωτικού, όπου καλούνται να παραβρεθούν και όσα μέλη Συλλόγων δεν κατάφεραν να είναι παρόντα σήμερα, αλλά και παραγωγοί και επιχειρηματίες που θα λάβουν μέρος στο Συμπόσιο προκειμένου να λάβουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση.

Στο μεταξύ καλούνται οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν δηλώσει ακόμη τη συμμετοχή τους στο 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας, να υποβάλουν αίτημα συμμετοχής (όνομα και τηλέφωνο), το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] ή στο τηλ. 2683 360600.
Στη σημερινή συνάντηση εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή, των μελών της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ.κ. Τάσου Τόλη και Θανάση Βρεττού, τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου του πρ. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Νίκο Νικολάου, τα μέλη των Πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, έδωσαν το ‘παρών’ ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Θεσπρωτικού κ. Ζήκος Ρεμπής, ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Πάντος, καθώς και οι νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Δήμος και Θεόδωρος Πανούσης.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει η δα Αντιγόνη Δήμα, ενώ υποστηρικτής του 3ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου θα είναι η ΝΕΑ ΟΔΟΣ. Δύο νέες εκδηλώσεις ξεχωριστές στο Πολιτιστικό καλοκαίρι Δήμου Ζηρού Όσον αφορά στο πρόγραμμα του Πολιτιστικού καλοκαιριού 2019 Δήμου Ζηρού, προστέθηκαν δύο νέες ξεχωριστές εκδηλώσεις.
Η πρώτη η οποία θα είναι μουσική, θα γίνει στις 31 Ιουλίου στο Ριζοβούνι και θα είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Ηπειρώτη τραγουδιστή Αλέκο Κιτσάκη, ενώ η δεύτερη, η οποία θα είναι ενημερωτική, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Αυγούστου στο Θεσπρωτικό και θα έχει τίτλο“Αθ. Καλδάνης, ένας πρωτοπόρος δήμαρχος”.

Προτεινόμενα για εσάς