Στον προθάλαμο του lockdown και η Άρτα;

Φόβος από τις μεταλλάξεις

Βασίλης Ψαθάς: Φοράμε όλοι τη μάσκα κανονικά!

Γιατρός θετικός στον covid19 στο Νοσοκομείο Άρτας

Έκτακτη σύσκεψη στον Δήμο Αρταίων για την πανδημία

Με τα νοσοκομεία σχεδόν να γεμίζουν, τις ΜΕΘ να βρίσκονται σε ασφυκτική πίεση, κλίνες από άλλες κλινικές μετατρέπονται εν μία νυκτί σε κλίνες covid, κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί ξανά στη Βουλή των Ελλήνων όλοι συνιστούν αυξημένη προσοχή.
Ειδικά στην περιοχή μας, παρότι ο αριθμός κρουσμάτων είναι αυξημένος (προχθές ανακοινώθηκαν 18 κρούσματα) κι ενώ από την ιχνηλάτηση που πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π. Ε. Άρτας τουλάχιστον προσώρας δεν διαφαίνεται μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, όλοι συνιστούν προσοχή και φοβούνται μήπως υπάρξει καμιά έκρηξη των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Και τούτο επειδή τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται στην Ήπειρο, παρουσιάζουν αυξητική τάξη, ενώ παρατηρούνται φαινόμενα «ανεμελιάς» με πολύ κόσμο είτε να μην φορά, είτε να φορά λάθος τη μάσκα.

Βασίλης Ψαθάς: Φοράμε μάσκα
Με ανάρτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, κάνει έκκληση στους πολίτες της Άρτας όχι μόνο να φοράνε μάσκα, αλλά να τη φοράνε και σωστά!
«Απαιτείται απ’ όλους αυξημένη προσοχή και πιστή τήρηση των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού. Φοράμε όλοι τη μάσκα και τη φοράμε κανονικά!» επισημαίνει ο Βασίλης Ψαθάς, ενώ ενημερώνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Άρτα έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο 10.844 rapid test, ήτοι:
Δεκέμβριος 2020: 3.054 rapid test
Ιανουάριος 2021: 2.788 rapid test
Φεβρουάριος 2021 (μέχρι τις 25/2): 5.002 rapid test
Από αυτά τα τεστ, τα 27 ήταν θετικά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, υπενθυμίζει ότι στα παραπάνω στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται τα μοριακά τεστ PCR.

Θετικός γιατρός
Από το άλλο μέρος, ανησυχία προκάλεσε η είδηση πως γιατρός της Καρδιολογικής Κλινικής βρέθηκε θετικός στο Νοσοκομείο Άρτας. Πρόκειται για ένα από τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στο προχθεσινό 24ωρο, ενώ ερωτηματικά και απορίες προκάλεσε το γεγονός πως όπως λέγεται ο γιατρός είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες τα συμπτώματα που είχε τις πρώτες ημέρες είναι πολύ ήπια.
Αυτή η ανησυχία εκφράστηκε με αυξημένες επισκέψεις στο παλιό Νοσοκομείο Άρτας, από εκαπιδευτικούς και μαθητές για να κάνουν rapid test, αφού τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες στη σχολική κοινότητα, ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη.
Στο χώρο διεξαγωγής των rapid tests υπήρξε αδιαχώρητο, ενώ παρατηρήθηκε και ένταση, υπό το κράτος της αγωνίας για να εξεταστούν, με αποτέλεσμα οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την ΚΟΜΥ να σταματήσουν να γίνονται στο παλιό Νοσοκομείο και να διενεργούνται έξω από το Δημαρχείο του Δήμου Αρταίων.

Νέα μέτρα στον Δήμο Αρταίων
Για τα νεότερα δεδομένα και τη λήψη επιπλέον προληπτικών μέτρων για τη μείωση της διασποράς του Covid-19, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμαρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία και συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Πανέτας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Διαχείρισης Κορωνοϊού και Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κώστας Ζέρβας, ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας τους Δήμου Γιώργος Τζελέπης και ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Κώστας Σταμάτης.
H σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με σκοπό να εξεταστεί και να αποτυπωθεί κάθε πιθανή παρέμβαση, η οποία θα τρέχει ανά πάσα στιγμή, με στόχο τον περιορισμό του επιδημιολογικού φορτίου.

Συγκεκριμένα στην σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
-Περισσότερα rapid test σε διάφορα σημεία του Δήμου σε Δημοτικές Ενότητες, σε εργάτες γης, στην εκπαίδευση σε δημόσιες υπηρεσίες από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ
-Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους δημόσιους χώρους από την Δημοτική Αστυνομία
-Ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με προσωπικό
-Διάθεση νοσηλευτριών του Δήμου στον ΕΟΔΥ για δημιουργία περισσοτέρων κλιμακίων για διενέργεια rapid test
-Ενίσχυση των ατόμων που διενεργούν την ιχνηλάτηση και διάθεση προσωπικού του Δήμου
Υπενθυμίζουμε, ότι παράλληλα είναι σε ισχύ για την εξυπηρέτηση των πολιτών τα εξής:
-Εξυπηρέτηση των δημοτών από τις Υπηρεσίες, ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά (www.arta.gr / www.deya-artas.gr ) και σε επείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού η είσοδος στο Δημαρχείο.

-Δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικά των αιτημάτων τους στον Δήμο είτε μέσω του WebApp στην ιστοσελίδα arta.gr/novoville, είτε μέσω της δωρεάν εφαρμογής Novoville για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (mobile app για iPhone & Android).
-Εξυπηρέτηση μέσω φυσικής παρουσίας κατόπιν προ-συνεννόησης (ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής) για τα ΚΕΠ του Δήμου
-Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (myKEPlive) δίνεται η δυνατότητα διεκπεραίωσης των αιτημάτων των δημοτών μέσω τηλεδιάσκεψης – βιντεοκλήσης, ύστερα από καθορισμένο ραντεβού με τους υπαλλήλους των ΚΕΠ. Ο πολίτης, μετά την είσοδό του στην πλατφόρμα myKEPlive.gov.gr, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε (4) θεματικές υπηρεσίες.

Δωρεάν τεστ στο Δημαρχείο
Επιπλέον ο Δήμος Αρταίων ενεργοποιείται και συμμετέχει ενεργά και στην προσπάθεια, των τυχαίων δωρεάν τεστ που διενεργούνται με ευθύνη του ΕΟΔΥ προκειμένου να υπάρξει παρακολούθηση σε καθημερινή βάση, της διασποράς του κορωνοϊού. Πρόκειται για την πλατφόρμα δωρεάν ελέγχων για τον κορωνοϊό που βρίσκεται στη διεύθυνση testing.gov.gr.
Τέλος το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί, καθημερινά από τις 12:00 έως τις 15:00, εκτός Σαββατοκύριακου δωρεάν rapid tests σε όλους τους δημότες έξω από το Δημαρχείο της Άρτας και όχι στο παλιό Νοσοκομείο.
Η Δημοτική Αστυνομία και η Δημοτική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Δ.Ο.Α.Κ), θα βρίσκεται καθημερινά στο χώρο του δημαρχείου ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να εξυπηρετούνται όλοι οι δημότες που επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ. Επισημαίνεται για τη διενέργεια των τεστ απαραίτητα στοιχεία ο ΑΜΚΑ και ο ΑΔΤ και για τη μετακίνηση πρέπει να αποστέλλεται μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό 1 ή έγγραφο μετακίνησης επίσης με τον κωδικό 1.

«Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα. Όμως, ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων σε όλη την χώρα συν ότι υπάρχει -όπως φαίνεται- κάποιο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και στην περιοχή μας, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να διαφυλάξουμε την καλή εικόνα που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.
Από την πλευρά μας, κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε και να συνδράμουμε τον ΕΟΔΥ. Και, παράλληλα, εφαρμόζουμε μέτρα ώστε μαζί με τους πολίτες να θέσουμε για άλλη μια φορά ισχυρά αναχώματα στη διασπορά. Είναι στο χέρι όλων μας, να το καταφέρουμε και τώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης.

Παραβατικοί
Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, σε ότι αφορά την Άρτα βεβαιώθηκαν 23 πρόστιμα των 300€ για μη χρήση μάσκας και αδικαιολόγητη μετακίνηση!
Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν 13 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, και 10 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς