Στο μάτι του κορωνοϊού η Άρτα

Μένουμε σπίτι και προσέχουμε- 3 νέα κρούσματα από το ίδιο σημείο!

-Συνολικά τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού σε Άρτα- Πρέβεζα

-Εργατικό Κέντρο Άρτας: «Μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τίποτα»

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση πως η Άρτα που μέχρι προχθές, βρίσκονταν στα χαμηλά από άποψη κρουσμάτων της επιδημίας που μαστίζει την υφήλιο, βρίσκεται ξαφνικά στο «μάτι του κορωνοϊού» με βεβαιωμένα 3 ακόμη κρούσματα, με λήψη νέων δειγμάτων για εξέταση και με ιχνηλάτηση επαφών των νέων κρουσμάτων τόσο στην περιοχή της Άρτας, όσο και σε διπλανές περιοχές.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τα 3 νέα κρούσματα εντοπίζονται στο ίδιο σημείο με την 64χρονή που βρέθηκε θετική το Σάββατο και βρίσκεται σε κατ’ οίκον καραντίνα με τον γιό της. Πρόκειται για εργαζόμενους σε μεγάλη επιχείρηση της Άρτας, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση από την Περιφέρεια Ηπείρου, «ανέστειλε τις εργασίες της για 48 ώρες ώστε να γίνει πλήρης απολύμανση και για όποιες άλλες ενέργειες απαιτούνται βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ».
Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες ανακοινώσεις, όμως οι αρμόδιοι συνιστούν στους Αρτινούς, ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και να τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέτρα πρόληψης όπως λένε οι οδηγίες.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας
Στη νέα έκτακτη ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρονται τα εξής:
«Σε συνέχεια του ενημερωτικού δελτίου που στάλθηκε το μεσημέρι, γνωστοποιείται ότι από τα αποτελέσματα που παραδόθηκαν το απόγευμα στα νοσοκομεία από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαγνώστηκαν τέσσερα ακόμη θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο.
Πρόκειται για τρία από τα δείγματα που στάλθηκαν σήμερα από το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Όλα τα περιστατικά έχουν τεθεί σε καραντίνα στην οικία τους και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ παρακολουθούνται από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου και είναι καλά στην υγεία του. Έχει επίσης ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους.

Το τέταρτο θετικό κρούσμα διαπιστώθηκε σε δείγμα που στάλθηκε σήμερα από το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα». Πρόκειται για περιστατικό που παραπέμφθηκε χθες το βράδυ από Ιδιώτη γιατρό της Πρέβεζας, αφού κατά την εξέταση είχε ύποπτα συμπτώματα.
Το περιστατικό νοσηλεύθηκε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, σε θάλαμο απομόνωσης ειδικά διαμορφωμένο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και αφού διαπιστώθηκε θετικό, αναμένεται να γίνει διακομιδή στην ειδική μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Έχει επίσης ξεκινήσει άμεσα η ιχνηλάτηση των επαφών του περιστατικού ώστε να δοθούν και οι ανάλογες οδηγίες για τον απαραίτητο περιορισμό κατ΄ οίκον.
Ο άμεσος εντοπισμός των νέων κρουσμάτων, οφείλεται στο γεγονός ότι η Ήπειρος με τη συνδρομή της Περιφέρειας έχει αποκτήσει το δικό της διαγνωστικό μηχανισμό. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική, τόσο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων με τις κατάλληλες θεραπευτικές μεθόδους όσο και για τον περιορισμό της διασποράς στον ευρύτερο πληθυσμό.
Τέλος γίνεται γνωστό ότι επιχείρηση στην οποία εντοπίστηκαν ορισμένα από τα θετικά κρούσματα ανέστειλε τις εργασίες της για 48 ώρες ώστε να γίνει πλήρης απολύμανση και για όποιες άλλες ενέργειες απαιτούνται βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Παρέμβαση του ΕΚ Άρτας
Στο θέμα αυτό υπήρξε παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Άρτας με ανακοινώσεις που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις με κρούσματα κορονοϊού σε χώρο εργασίας αλλά και την σωστή προστασία εργαζομένων σε χώρους εργασίας
Στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΤΑΣ, με τίτλο, «Μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τίποτα , ούτε εν μέσω πανδημίας» αναφέρονται τα εξής:
«Το Εργατικό Κέντρο Άρτας, και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, κοιτάζοντας το «αύριο», καλεί την εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα, να μην βάλουν σε «καραντίνα» τη σκέψη τους, να μείνουν δυνατοί, να προσαρμόσουν τη δράση τους και σε αυτές τις συνθήκες. Κυρίως να καταγγείλουν τις προσπάθειες της εργοδοσίας, να καταργήσει κάθε εργατικό δικαίωμα που απέμεινε, ενώ παράλληλα δεν παίρνει μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.
Ακόμα και σήμερα, σ’ αυτές τις συνθήκες, η ζωή του λαού μας αντιμετωπίζεται σαν «μια πεντάρα στην άκρη πεταμένη». Όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση κάνει πρόβες μέτρων, -όπως π.χ. μισή δουλειά μισός μισθός, – αλλά γιατί οι επιχειρηματίες δεν δείχνουν να υπολογίζουν ούτε στο ελάχιστο, τη ζωή των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή που η ατομική ευθύνη παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ως πανάκεια για την αναχαίτιση της πανδημίας, πολλά παραδείγματα πανελλαδικά αποδεικνύουν ότι η μεγάλη εργοδοσία μπορεί να αθετεί κάθε νόμο και περιορισμό με την κάλυψη του κράτους . Μόνο όταν τα ταξικά συνδικάτα παρεμβαίνουν η αλήθεια βγαίνει στο φως.
Τρανταχτό παράδειγμα στην Άρτα,πριν από λίγες μέρες, επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορονοϊού σεεργαζόμενη εργοστασίουγαλακτοβιομηχανίας στην Άρτα,κάτοικο χωριού του νομού. Ενώ έπρεπε να γίνει σχολαστική ιχνηλάτηση των επαφών της στο χώρο της δουλειάς και της κοινότητας ,και να ελεγχθούνε τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει ο εργοδότης, τουναντίον μετά από μια απολύμανση δεν ελέγχθηκε το προσωπικό. Η άμεση παρέμβαση του Ε.Κ.Α. στο τμήμα της Πολιτικής Προστασίας και στον αντιπεριφερειάρχη Άρτας με απαίτηση για ιχνηλάτηση και έλεγχο στους εργαζόμενους της βιομηχανίας αντιμετωπίστηκε με διαβεβαιώσεις καθησυχασμού . Ο δε εργοδότης συγκέντρωσε τους εργαζόμενους και τους «μάλωσε» επειδή ανακατεύουντο Εργατικό Κέντρο, διαβεβαιώνοντας ότι όλα βαίνουν καλώς.

Δύο μέρες μετά, την Τρίτη 31 Μάρτη επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα εργαζόμενου στην ίδια επιχείρηση, αποδεικνύοντας ότι ο εφησυχασμός από θεσμικούς φορείς και εργοδότη ήταν μια προσπάθεια συγκάλυψης της μη λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων. Αυτό ανάγκασε το Εργατικό Κέντρο Άρτας, το οποίο βρισκόταν σε πλήρη εγρήγορση, να απευθυνθεί πια στην Εισαγγελία και το εργοστάσιο έκλεισε μέχρι την Παρασκευή για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Αυτό που έπρεπε να γίνει από την αρχή έγινε εγκληματικά καθυστερημένα, μόνο και μόνο λόγω της διαρκούς παρέμβασης του Ε.Κ.Α.
Ήδη έπρεπε να είχαν βγει σε άδεια όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν την οποιαδήποτε επαφή, γιατί η καθυστέρηση μπορεί οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τότε οι ευθύνες θα είναι τεράστιες, απέναντι στη ζωή και των εργαζομένων αλλά και όλου του λαού της περιοχής μας. Τα λεγόμενα «μέτρα» με μάσκες μιας χρήσεως δεν σώζουν την κατάσταση.
Να γιατί η ίδια η ζωή ξαναφέρνει μπροστά μας το κείμενο του Μαρξ, για το Κεφάλαιο:

«Το κεφάλαιο το τρομάζει η έλλειψη κέρδους ή το πολύ μικρό κέρδος (…). Όταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος, γίνεται τολμηρό. Με δέκα τα εκατό (10%) κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς παντού, με 20% γίνεται ζωηρό, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύσει να το πράξει, ακόμα και με κίνδυνο να πάει στην κρεμάλα».
Το Ε.Κ.Α. καλεί κάθε εργαζόμενο να μας καταγγέλλει κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, κάθε υποτίμηση της εργοδοσίας απέναντι σε μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, γιατί η δική μας ομοψυχία, η ομοψυχία της εργατικής τάξης, του δοκιμαζόμενου πολύπλευρα λαού, είναι αυτή που οικοδομείται καθημερινά, με υπομονή και επιμονή, σταθερά, απέναντι και ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας.

Στους χώρους εργασίας
Επίσης σε ενημερωτικό δελτίο τύπου του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΤΑΣ, επισημαίνονται οι παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας για την προστασία των εργαζομένων. Η ενημέρωση από το ΕΚΑ έχει ως εξής: «Το Εργατικό Κέντρο Άρτας ,και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, κοιτάζοντας το «αύριο», καλεί την εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα να μην βάλουν σε «καραντίνα» τη σκέψη τους, να μείνουν δυνατοί, να προσαρμόσουν τη δράση τους και σε αυτές τις συνθήκες. Κυρίως να καταγγείλουν τις προσπάθειες της εργοδοσίας, να καταργήσει κάθε εργατικό δικαίωμα που απέμεινε, ενώ παράλληλα δεν παίρνει μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τη ζωή του λαού μας σαν μια πεταμένη πεντάρα. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δίνουν σε δύσκολες συνθήκες τη μάχη για την υγεία του λαού μας. Από τον Γιατρό μέχρι και τον εργάτη που δουλεύει στη διατροφική αλυσίδα όπου καθημερινά θέτει σε κίνδυνο την υγεία του και της οικογένειας του, λόγω της έλλειψη μέτρων προστασίας , την αυθαιρεσία της μεγαλοεργοδοσίας, την ανάγκη των επιχειρήσεων να διασώσουν τα κέρδη τους χωρίς να υπολογίζουν την υγεία των εργαζομένων.

Το Ε.Κ.Α. έγκαιρα απευθύνθηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους στα “delivery” . Έβαλε το θέμα των κινδύνων στην υγεία των εργαζομένων σε συζήτηση μαζί τους, και σε κάθε αρμόδιο φορέα προτείναμε : όταν μεταβαίνουν σε χώρους εργασίας, πρέπει να παραδίδουν στην είσοδο και όχι εσωτερικά, το ίδιο και στα σπίτια που πρέπει να παραδίδουν στην εξώπορτα της πολυκατοικίας.
Με ειδική έκδοση του Ε.Κ.Α. , παράλληλα με τα σωματεία των ΕμποροϋπαλλήλωνΆρτας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας και του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Άρτας- Πρέβεζας ,ενημερώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια τροφίμων, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και στις επιχειρήσεις που είναι ανοικτές. Ενημερώσαμε τους εργαζομένους για τα δικαιώματα τους, στις σημερινές συνθήκες, (όπως π.χ. άδειες – περιορισμοί στη δουλειά – για τα 800 ευρώ, κ.λπ. ). Ενώ στο προσκήνιο των παρεμβάσεων μας και της δράσης μας ήταν η απαίτηση για την εδώ και τώρα κατάργηση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που τσακίζουν μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Δίπλα στο άγριο κύμα απολύσεων που δεν έχει κοπάσει, η κυβέρνηση δίνει στην εργοδοσία τη δυνατότητα να επιβάλει ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς μειώσεις στους μισθούς κατά 50% για τουλάχιστον 6 μήνες.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον και η παρέμβαση του Ε.Κ.Α. όταν προέκυψε θετική στον κορονοϊό,συναδέλφισα από εργοστάσιο τυροκομικών, γεγονός πού ανέδειξε την ανάγκη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους. Επίσης έγινε αντίστοιχη παρέμβαση- ενημέρωσηστην Πολιτική Προστασία.
Το Ε.Κ.Α. καλεί κάθε εργαζόμενο να μας καταγγέλλει κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, κάθε υποτίμηση της εργοδοσίας απέναντι σε μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Η δική μας ομοψυχία, η ομοψυχία της εργατικής τάξης, του δοκιμαζόμενου πολύπλευρα λαού, είναι αυτή που οικοδομείται καθημερινά, με υπομονή και επιμονή, σταθερά απέναντι και ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας».

Προτεινόμενα για εσάς