Στράτος Ιωάννου: θεαματική αύξηση του Τουρισμού στην περιοχή μας

Τις εξαιρετικά θετικές εξελίξεις στην Ήπειρο ως τουριστικό προορισµό 4 εποχών υπογραµµίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ο κ. Στράτος Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και αντιπεριφερειάρχης για την Τουριστική Ανάπτυξη Ηπείρου.

Ο κ. Ιωάννου, µε µεγάλη εµπειρία στον χώρο του Τουρισµού, υπογραµµίζει ότι το 2022 ήταν µια εξαιρετική χρονιά για τον Τουρισµό στην περιοχή και προβλέπει ότι -εκτός απροόπτου- το 2023 θα είναι µια νέα χρονιά ρεκόρ για την πανέµορφη Ήπειρο. Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισµού λέει χαρακτηριστικά ότι «…Φέτος, πραγµατικά ήταν η καλύτερη χρονιά ως προς την προσέλευση επισκεπτών, αλλά και ως προς τα έσοδα και τις πληρότητες των καταλυµάτων. Είµαστε ιδιαίτερα χαρούµενοι διότι η δουλειά που έχει γίνει τόσα χρόνια αποδίδει και υπάρχει αυτή η θεαµατική αύξηση του Τουρισµού στην περιοχή µας. Και τώρα ακόµη που τελειώνει ο Οκτώβριος συνεχίζεται η καλή επίδοση και βλέπουµε ότι έχει υπάρξει ουσιαστικά µία παράταση της θερινής περιόδου, καθώς και αυτή τη στιγµή που µιλάµε υπάρχει ακόµα αρκετός τουρισµός στην Ήπειρο. Όλα δείχνουν ότι και η χειµερινή περίοδος θα είναι εξαιρετική».

Αναφερόμενος στην εξωστρέφεια σηµειώνει ότι «Έχουµε συνεχή παρουσία στη Μ. Βρετανία, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, τη Γερµανία, τα Βαλκάνια, τις Κάτω χώρες, και τη Σκανδιναβία», ενώ ιδιαίτερη µνεία κάνει και στην ελληνική αγορά. Τέλος, αλλά πολύ σηµαντικό, αναφερόµενος στις επενδύσεις υπογραµµίζει ότι «…έχουµε δει πραγµατικά µία άνθηση των επενδύσεων στην Ήπειρο στον Τουρισµό τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ότι και αυτό αποτελεί µία αναγνώριση της προσπάθειας που κάνουµε και της ανάπτυξης που έχουµε επιτύχει». Και βέβαια αναφέρει την πρωτιά της Ηπείρου στην κατάθεση πρότασης για την δηµιουργία Πρότυπου Τουριστικού Προορισµού Ολοκληρωµένης Διαχείρισης – DMMO, πανελλαδικά.
Η συνέντευξη του κ. Στράτου Ιωάννου στον εκδότη του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνο Στ. Δεριζιώτη, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τα εξής:

ΕΡΩΤ.: Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε για τη σεζόν του 2022 που κλείνει; Πώς πήγε η Πρέβεζα αλλά και η Ήπειρος τι περιμένετε για τη χειμερινή περίοδο και βέβαια για το Καλοκαίρι του 2023;
ΙΩΑΝΝΟΥ: Η Ήπειρος συνεχίζει την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της στον Τουρισμό έχοντας μετασχηματιστεί από έναν σχετικά άγνωστο προορισμό, σε έναν προορισμό υψηλής προτεραιότητας, τόσο για τους Έλληνες, όσο για ξένους, χάρη στην συστηματική δουλειά που κάνουμε τα τελευταία χρόνια και της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι ως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου. Φέτος, πραγματικά ήταν η καλύτερη χρονιά ως προς την προσέλευση επισκεπτών, αλλά και ως προς τα έσοδα και τις πληρότητες των καταλυμάτων. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι διότι η δουλειά που έχει γίνει τόσα χρόνια αποδίδει και υπάρχει αυτή η θεαματική αύξηση του Τουρισμού στην περιοχή μας. Και τώρα ακόμη που τελειώνει ο Οκτώβριος συνεχίζεται η καλή επίδοση και βλέπουμε ότι έχει υπάρξει ουσιαστικά μία παράταση της θερινής περιόδου, καθώς και αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει ακόμα αρκετός τουρισμός στην Ήπειρο. Όλα δείχνουν ότι και η χειμερινή περίοδος θα είναι εξαιρετική. Βλέποντας αυτήν την ανοδική πορεία και κρίνοντας από τις προκρατήσεις δεν μπορώ παρά να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ερχόμενο Καλοκαίρι, εφόσον δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά αρνητικό. Πιστεύω ότι πραγματικά το Καλοκαίρι του 2023 θα καταρριφθούν όλα τα ρεκόρ προσέλευσης στην Ήπειρο.

ΕΡΩΤ.: Ποιους σπουδαίους τουριστικούς πόρους διαθέτει η Περιφέρεια Ηπείρου συνδυάζοντας όλες τις μορφές τουρισμού;
ΙΩΑΝΝΟΥ: Η Ήπειρος των 4 εποχών έχει τις ομορφιές μιας χώρας στην έκταση μιας Περιφέρειας! Μπορεί να καλύψει τα ενδιαφέροντα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη, όλες τις εποχές του χρόνου, παρέχοντας δυνατότητες για θαλάσσιο τουρισμό, τουρισμό φύσης, θρησκευτικό, γαστρονομικό, τουρισμό περιπέτειας, ορεινό τουρισμό, πολιτιστικό τουρισμό. Είναι λίγα τα μέρη στην Ελλάδα, όπου τα δέντρα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, όπου μπορεί ο καθένας να βρει κομμάτι παρθένας παραλίας και να είναι μόνος του, και λίγο πιο κάτω μια κοσμική πλαζ. Εδώ, αρχαιότητες, όπως τα αρχαία θέατρα της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Άρτας, των Γιτάνων, το μοναδικό Νεκρομαντείο, η Νικόπολη, συνυπάρχουν με μοναδικές Βυζαντινές Μονές και ναούς, όπως η Παρηγορήτισσα στην Άρτα, η Μολυβοσκέπαστη στην Κόνιτσα, η Μονή Κηπίνας στα Τζουμέρκα, ο Άγιος Αθανάσιος και ο Άγιος Χαράλαμπος στην Πρέβεζα κ.ά.. Παραδίπλα στα μοναδικά χωριά της Ηπείρου όπως τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα, τα χωριά του Σουλίου, κ.ά., είναι ζωντανή η δημοτική παράδοση, στα πανηγύρια, στη γαστρονομία, στα ήθη και τα έθιμα, στην καθημερινότητα. Τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα είναι πανέμορφες πόλεις τις οποίες η ιστορία τις έχει προικίσει με μνημεία και κτίρια από όλες τις φάσεις της, οι μοναδικοί ορεινοί προορισμοί, το Μέτσοβο, το Ζαγόρι, το Πάπιγκο, το φαράγγι του Βίκου, τα καθαρότερα ποτάμια, ο Αώος, ο Βοϊδομάτης, ο Αχέροντας, ο Λούρος, το καθένα με τη δική του ομορφιά και τις σπάνιες ευκαιρίες που προσφέρουν για τουρισμό περιπέτειας, ο Αμβρακικός με τα δελφίνια, την νοστιμότερη γαρίδα του κόσμου και την άγρια ομορφιά, και άλλα πολλά.(…) Στην Ήπειρο θα μαγευτεί όποιος αρέσκεται να επισκέπτεται ναούς και μοναστήρια, ενώ αυτός που αναζητεί την περιπέτεια και τη φύση θα λατρέψει τα ποτάμια μας, τις λίμνες μας, τις περιπατητικές διαδρομές, την μοναδική χλωρίδα και πανίδα μας. Και όλοι μαζί θα απολαύσουν την εξαίσια Ηπειρώτικη γαστρονομία μας, από τα αγνά τοπικά μας προϊόντα, τα τυριά μας, τα αλλαντικά, τα ξεχωριστά αλιεύματα του Ιονίου και του Αμβρακικού, τις Ηπειρώτικες πίτες.

ΕΡΩΤ.:Υπάρχει προγραμματισμός Επενδύσεων από επιχειρηματίες στον Τουρισμό στην περιοχή σας. Βοηθάει με κάποιο τρόπο η Περιφέρεια;
ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή, ακριβώς, η Ήπειρος έχει καταστεί ένας ανερχόμενος δυναμικά τουριστικός προορισμός, γι’ αυτό και πολλοί επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό σπεύδουν να επενδύσουν στην Ήπειρο. Άλλοι είναι τουριστικοί πράκτορες οι οποίοι συνάπτουν συμφωνίες με καταλύματα στην Ήπειρο, άλλοι φέρνουν νέες αεροπορικές συνδέσεις με την Ήπειρο, άλλοι πάλι είναι επενδυτές οι οποίοι επενδύουν στον τομέα των ξενοδοχειακών υποδομών. Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι έχουμε δει πραγματικά μία άνθηση των επενδύσεων στην Ήπειρο στον Τουρισμό τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ότι και αυτό αποτελεί μία αναγνώριση της προσπάθειας που κάνουμε και της ανάπτυξης που έχουμε επιτύχει. Επίσης, προοιωνίζεται ένα πολύ καλό τουριστικό μέλλον μπροστά μας.

ΕΡΩΤ.: Ποιες πρωτοβουλίες να περιμένουμε από την περιφέρεια Ηπείρου;
ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτό που μπορείτε να περιμένετε είναι η διαρκής αναβάθμιση της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού σε όλα τα επίπεδα καθώς και άλλες πρωτιές.
Είμαστε οι πρώτοι που καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, (Destination Management and Marketing Organizations – DMMO), ως εργαλείο για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης.
Έχουμε διαπρέψει στον τομέα της εξυπηρέτησης και της ικανοποίησης των επισκεπτών της Ηπείρου. Διότι ότι η Ήπειρος έχει περισσότερες από μία φορά βραβευτεί και αναδειχθεί στην κορυφή της εξυπηρέτησης για τους επισκέπτες από τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της περιοχής και αυτό μας τιμά ιδιαιτέρως. Δεδομένου ότι η Ήπειρος δεν είναι ένας προορισμός παραδοσιακός, αυτή η κορυφαία επίδοση στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών και στους δείκτες ικανοποίησης που έχει καταγραφεί, δηλώνει ότι ήδη έχουμε καταφέρει πάρα πολλά. Έχουμε, ουσιαστικά, καταφέρει να μετουσιώσουμε την Ηπειρωτική φιλοξενία που είναι μια παραδοσιακή συνήθεια που προσφέρεται αβίαστα από τους Ηπειρώτες όταν φιλοξενούν επισκέπτες, σε επαγγελματική Φιλοξενία κορυφαίου επιπέδου.