Στράτος Καλλώνης

Όχι στη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών ουσιών

«Σε χώρους εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών ουσιών, τη δημιουργία προγραμμάτων απεξάρτησης από ιδιώτες και Μ.Κ.Ο., προχωράει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη σχεδόν, όλων των κομμάτων της βουλής (εκτός του Κ.Κ.Ε. που καταψήφισε). Πρόκειται για απάνθρωπα και εγκληματικά μέτρα διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών και παίζουν με τις ζωές αυτών των ανθρώπων που έχουν ανάγκη τη στήριξη όλης της κοινωνίας. Δεν είναι ζωντανοί νεκροί!» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Υποψήφιος Δήμαρχος, με την «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αρταίων, Στράτος Καλλώνης.

Ο Στράτος Καλλώνης, σημειώνει πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» Άρτας, θα επαναφέρει την ολοκληρωμένη της πρόταση, για ίδρυση και στην Άρτα στεγνού προγράμματος απεξάρτησης ενταγμένο στο ΚΕΘΕΑ.
Η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρει τα εξής:
Σε χώρους εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών ουσιών, τη δημιουργία προγραμμάτων απεξάρτησης από ιδιώτες και Μ.Κ.Ο., προχωράει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη σχεδόν, όλων των κομμάτων της βουλής (εκτός του Κ.Κ.Ε. που καταψήφισε).

Πρόκειται για απάνθρωπα και εγκληματικά μέτρα διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών και παίζουν με τις ζωές αυτών των ανθρώπων που έχουν ανάγκη τη στήριξη όλης της κοινωνίας. Δεν είναι ζωντανοί νεκροί! Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες που ωθούν σε μια τέτοια κατάσταση. Η μακροχρόνια ανεργία, οι απολύσεις, τα οικονομικά προβλήματα είναι μερικά από αυτά. Δεν είναι λύση να γεμίσει η κάθε πόλη (και έτσι θα εξελιχτεί) με «τεκέδες»! Και μάλιστα να θησαυρίζουν κάποιοι με τις επενδύσεις τους και σε αυτόν τον τομέα! Και όπως αναφέρει και το ΚΕΘΕΑ για την Αθήνα: «Η λειτουργία τέτοιων χώρων εγείρει σημαντικά ζητήματα, γιατί μπορεί να ενθαρρύνει τη χρήση, να ενισχύσει τοπικά τις «πιάτσες» και να μειώσει το κίνητρο για θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά, η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης προβάλλεται από πολλές πλευρές ως καινοτόμος και «σωτήρια», χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα που ενισχύουν την αντίθετη άποψη.

Η Αθήνα δεν χρειάζεται αποσπασματικά και αμφιλεγόμενα μέτρα. Χρειάζεται έναν μακροπρόθεσμο, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα αξιολογεί τις ανάγκες και θα προσφέρει όλο το εύρος των υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνεται στους διαφορετικούς βαθμούς εξάρτησης και κοινωνικού αποκλεισμού του πληθυσμού των χρηστών, αλλά και στις πολλαπλές ανάγκες κάθε ατόμου ξεχωριστά. Διαφορετικά το πρόβλημα θα συνεχίσει να Μαζί με τη διά βίου υποκατάσταση, οι ΧΕΧ αποτελούν μέτρο που αφαιρεί τη δυνατότητα απ’ τον εξαρτημένο να αλλάξει την πορεία του, να κερδίσει τη ζωή του. Ωστόσο, η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 70%, επιβεβαιώνει πως η απεξάρτηση είναι εφικτή, αν υπάρχουν οι απαιτούμενες σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν δομές, με την απαιτούμενη στελέχωση και χρηματοδότηση.

Καλούμε το λαό της πόλης μας, να δυναμώσει τον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από όλα τα ναρκωτικά. Να διεκδικήσουμε ενίσχυση και επέκταση των δημόσιων δωρεάν κρατικών δομών, πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, για την τοξικοεξάρτηση, με κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για το σκοπό αυτό η «Λαϊκή Συσπείρωση» Άρτας, Θα επαναφέρει την ολοκληρωμένη της πρόταση, για ίδρυση και στην Άρτα στεγνού προγράμματος απεξάρτησης ενταγμένο στο ΚΕΘΕΑ.

Προτεινόμενα για εσάς