Συνάντηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού

Συνάντηση με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού πραγματοποίησαν στη Βουλή, ως εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, οι Βουλευτές κ. Χρήστος Γκόκας, Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών και κ. Κώστας Σκανδαλίδης, Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών, μαζί με τον κ. Γιάννη Κουτσούκο, Γραμματέα του Τομέα Οικονομικών, τον κ. Χάρη Δούκα, Γραμματέα του Τομέα Ενέργειας, και τον κ. Θανάση Κολλιόπουλο, Επιστημονικό Συνεργάτη του Προέδρου, κ. Ν. Ανδρουλάκη.
Από την πλευρά της Πρωτοβουλίας συμμετείχαν ο κ. Ηλίας Κορλός, Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Γεώργιος Δήμτσας, Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ, ο κ. Γεώργιος Ραντίτσας, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Τομέα της Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, η κα Ευαγγελία Σωτηροπούλου και ο κ. Περικλής Ζήκας εκπρόσωποι του Περιβαλλοντικού Δικτύου.

Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» αναφέρθηκαν σε σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν την ΕΥΔΑΠ, και συγκεκριμένα στην εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, για την άμεση Επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Κράτος.
Επιπρόσθετα επεσήμαναν την ανάγκη για άμεση ακύρωση του Διαγωνισμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά στην παραχώρηση για είκοσι χρόνια, με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της Αττικής, καθώς εμπλέκονται ιδιωτικά συμφέροντα στην ποιότητα και στην τιμή του νερού για τους πολίτες.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δήλωσαν ότι είναι σημαντική και θετική η συγκρότηση της Πρωτοβουλίας, ως κοινωνική συμμαχία περιβαλλοντικών οργανώσεων, σωματείων και κοινωνικών φορέων.
Εξέφρασαν, για ακόμα μια φορά, τη θέση του κόμματος ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα, και η διαχείρισή του ανήκει στο Δημόσιο Τομέα, καθώς και τη συμφωνία και τη στήριξή τους:
– Για την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο. Υπενθυμίζοντας την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην εκχώρηση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο με το Ν. 4889/2016.
– Για την ακύρωση του διαγωνισμού μέσω ΣΔΙΤ και την παραχώρηση της διαχείρισης, συντήρησης και λειτουργίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) σε ιδιώτες.
– Για την ανάδειξη των επιλήψιμων πρακτικών και κακοδιοίκησης στην ΕΥΔΑΠ.
– Για την ανάγκη αναστολής των διακοπών νερού για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, την αύξηση της δωρεάν παρεχόμενης ποσότητας νερού και τη διεύρυνση της κατηγορίας των δικαιούχων.
Επίσης οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν όλα αυτά τα ζητήματα, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με την ανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών στα πλαίσια των Κοινοβουλευτικών Διαδικασιών.