Συνάντηση Περιφερειάρχη με στέλεχη της PWC, ενόψει της εγκατάστασής της στα Ιωάννινα

Συνάντηση με στελέχη της πολυεθνικής εταιρείας Price Waterhouse Coopers (PWC) είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενόψει λειτουργίας των γραφείων της στα Ιωάννινα.
Τα στελέχη της PWC, οι κυρίες Άννα Ταμπακιάν, Λευκή Αυδή, Βάσω Γρίβα και Μάνος Κουρκακιώτης, ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη για το πλάνο της εταιρείας η οποία έχοντας έδρα την Αθήνα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται περιφερειακά ανοίγοντας γραφεία σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και από τον Δεκέμβριο- ως Digital Center- στα Ιωάννινα.
Σήμερα το δίκτυο της PWC περιλαμβάνει 742 σημεία σε 156 χώρες, απασχολεί πάνω από 295.000 εργαζόμενους, από τους οποίους 1800 και πλέον στην Ελλάδα.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή της Ηπείρου για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή θα είναι αρωγός σε ο, τι εξαρτάται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, επιδιώκοντας να ενταχθεί και αυτή στο οικοσύστημα (κόμβο) καινοτομίας που δημιουργείται στα Ιωάννινα. Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε τα στελέχη της PWC για την προοπτική της δημιουργίας του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, για το οποίο η εταιρεία έδειξε ενδιαφέρον ένταξής της σε αυτό, όταν ολοκληρωθεί.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον Περιφερειάρχη να εύχεται καλή επιτυχία στο εγχείρημα της νέας εταιρείας και να συμφωνείται στην ανάπτυξη διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για περαιτέρω συνεργασία.

Τοποθέτηση Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη για τους
βασικούς στόχους του προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027»

Τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αξιοποίηση του Προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027» περιέγραψε συνοπτικά ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη σημερινή 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που έγινε στα Ιωάννινα.
«Όραμά μας είναι να φτάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο την Ήπειρο», υπογράμμισε για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι το νέο πρόγραμμα έχει πολύ περισσότερους πόρους, ήτοι 426,1 εκ. ευρώ από το προηγούμενο που είχε 295 εκ. ευρώ. «Καταλαβαίνετε ότι αλλάζουν όλα και θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους εταίρους για να κάνουμε αυτά που έχουμε προγραμματίσει και έχετε εγκρίνει ως Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε απευθυνόμενος και προς τα στελέχη της που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος σε επιμέρους δράσεις, υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει αρκετές στην έρευνα και στην καινοτομία. «Στο προηγούμενο πρόγραμμα- εξήγησε- είχαμε 44 ενέργειες με ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Μέσα από αυτά προσπαθούμε να συνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματικότητα και είδαμε μεγάλη διαφορά».

Το νέο πρόγραμμα έχει επίσης δράσεις για το περιβάλλον, την ενέργεια, την κινητικότητα, την κοινωνική συνοχή. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου στην Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη, σε συνέχεια αυτής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, που έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον επιτυχημένη της χώρας. «Αυτό μας έδωσε το δικαίωμα να έχουμε και άλλες χωρικές ενότητες, όπως για το Σούλι, για τα Ιαματικά Λουτρά και τα Μαστοροχώρια και για ένα τμήμα των Τζουμέρκων, εκτός από τις πρωτεύουσες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Είχαμε παραλάβει την Ήπειρο στις τελευταίες θέσεις, έχουμε προχωρήσει αρκετά και έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες να πάμε καλύτερα. Στόχοι μας είναι η εξωστρέφεια και η βιώσιμη-αξιοβίωτηαειφορική ανάπτυξη. Κοιτάμε αξιοποιώντας το περιβάλλον να κάνουμε την Ήπειρο ελκυστικό προορισμό. Ετοιμάζουμε επίσης και ενεργειακό χώρο για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις, ενώ θέλουμε να εκμεταλλευτούμε και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Έγινε ένας τεράστιος αγώνας για τα περιφερειακά μας προγράμματα και στους πέντε στόχους της Ε.Ε. Θέλουμε να είμαστε κοντά στους πολίτες με δράσεις στην έρευνα, στην υγεία, στην επιχειρηματικότητα, στις υποδομές μεταφορών». Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε δύο από τις μεγάλες εκκρεμότητες στα οδικά δίκτυα, ήτοι τον άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, για τον οποίο είπε ότι γνωρίζουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα του Υπουργείο Υποδομών και για τη σύνδεση Ιόνιας – Πρέβεζας και τον παραλιακό άξονα, που θα τους αναλάβει η Περιφέρεια.

Ο Γ.Γ. ΕΣΠΑ
Ο Γ.Γ.ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος στην εισαγωγική του τοποθέτησε ευχαρίστησε τα στελέχη της ΕΥΔ για το έργο τους, τόνισε ότι το πρόγραμμα της Ηπείρου είναι από τα πρώτα που εγκρίθηκαν, αναφέρθηκε στις νέες προτεραιότητες και υπογράμμισε ότι η αύξηση των πόρων του, δημιουργεί και υψηλή ευθύνη για να αξιοποιηθεί σε δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για να αλλάξουν τη ζωή στην Περιφέρεια. Όσον αφορά το πρόγραμμα 2014-2020 είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα κλείσει με «απόλυτη ασφάλεια».