ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΡΤΑΣ

«Σοβαρά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση και αδυναμία ισότιμης πρόσβασης πολλών μαθητών σε αυτή»

Το τμήμα ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΡΤΑΣ, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση: «Το συμβάν στην Πεύκη Ηλείας με τους πέντε μικρούς μαθητές να προσπαθούν στην αυλή του καφενείου του χωριού, μέσα στο κρύο, με δύο κινητά τηλέφωνα να συνδεθούν στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Webex του Υπουργείου Παιδείας για να κάνουν μάθημα, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε πραγματοποιηθεί στον Νομό της Άρτας. Ένας Νομός, από τους φτωχότερους της χώρας μας άγνωστος για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης για να εφαρμοστεί σωστά και να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα απαιτεί να πληρούνται μια σειρά από απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε το σύνολο των μαθητών να έχει ισότιμη πρόσβαση σε αυτή. Βασική προϋπόθεση είναι ο κάθε μαθητής να έχει τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό (PC/Tablet) και πρόσβαση στο διαδίκτυο, προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει αποτελεσματικά στην τηλεκπαίδευση.
Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, αλλά και από αναφορές γονέων, πολλές οικογένειες σε όλη τη χώρα, καθως και στον Νομό της Άρτας, στερούνται των απαραίτητων τεχνικών μέσων ή αυτά δενβρίσκονται σε επάρκεια. Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καθόλου ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός, ενώ σε πολυμελείς οικογένειες (τρίτεκνες και πολύτεκνες) αυτός δεν επαρκεί για να καλύψει τις συνολικές ανάγκες τους. Επίσης, δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς, πολλές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή την προσβασιμότητα για να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο.

Ειδικά στην Άρτα, έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (μη κατοχή των αναγκαίων τεχνικών μέσων, μη πρόσβαση στο διαδίκτυο) δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα τηλεμαθήματά τους, με αποτέλεσμα να στερούνται της εκπαίδευσής τους.
Επιπλέον, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί μαθητές στην προσπάθεια τους να συνδεθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς υπάρχουν αναφορές και καταγγελίες για τεχνικά ζητήματα, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση να καθίσταται αδύνατη.
Η Κυρία Κεραμέως δε, η οποία καθημερινά μας αποδεικνύει ότι δεν την ενδιαφέρει καθόλου η δημόσια παιδεία δείχνει να μην ενδιαφέρεται ούτε για τους βιολογικούς ρυθμούς των μαθητών βάζοντας παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού να κάνουν τηλεκπαίδευση τις άκρως απαγορευτικές ώρες 14:00μμ-17:00μμ.

Για μία ακόμη φορά θα σας επισημάνουμε τις υποχρεώσεις μιας δημοκρατικής πολιτείας και όχι μιας πολυδιαφημισμένης πολυεθνικής όπως θέλει να παρουσιάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία, Η ισότιμη πρόσβαση σε αυτή είναι επιβεβλημένη,
Είναι αναγκαίο σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να προσφέρει η πολιτεία τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στην διαδικασία της τηλεκπαίδευσης,
Υπάρχουν πολλοί μαθητές που αδυνατούν για αντικειμενικούς λόγους (έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού και μέσων) να παρακολουθήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, υπό το κίνδυνο της αδικαιολόγητης απουσίας, εάν δεν τα καταφέρουν, μιας δεν έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση στο διαδίκτυο

Πρέπει λοιπόν η Κα Υπουργός να ασχοληθεί σοβαρά με την Παιδεία
Για να μας αποδείξει ότι είναι ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και όχι μια καλά εναρμονισμένη με το περιβάλλον της διευθύντρια πολυεθνικής που ασχολείται και με τον τομέα της παιδείας μαζί με όλα τ άλλα θέματα

Προτεινόμενα για εσάς