Σφοδρή Αντιπαράθεση. Για τη διαχείριση της καθαριότητας και τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Αρταίων

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ιδιωτικοποίηση

Ταπραντζή: ενέργειες “κάτω από το τραπέζι” – Από φέτος οι μειώσεις στα Τέλη

 

 

 

 

 

Χρ. Τσιρογιάννης: Ιδού, το τρίπτυχο της Δημοτικής Αρχής για την στήριξη της Αρτινής κοινωνίας

 

 

 

Σε σφοδρή αντιπαράθεση εξελίχθηκε η προχθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφορικά με τη διαχείριση της καθαριότητας από τη Δημοτική Αρχή, αλλά και για τα Δημοτικά Τέλη.
Οι παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, με ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο πως επιχειρείται ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας του Δήμου, ενώ ζητούν και μείωση των Δημοτικών Τελών.
«Μαθαίνουμε ότι γίνονται “κάτω από το τραπέζι” ενέργειες για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της Καθαριότητας, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του Δήμου μας. Δηλώνουμε άκρως αντίθετοι με τις συγκεκριμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, αφού με τον τρόπο αυτό ανοίγει η πόρτα για ιδιωτικοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών στον τομέα της Καθαριότητας του Δήμου Αρταίων, αυξάνοντας κόστος και δαπάνες στα ανταποδοτικά», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ.
«Ο Δήμαρχος σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών του Δήμου μας και ειδικότερα αναθέτει τον καθαρισμό του ιστορικού κέντρου της πόλης (οδοσάρρωση κλπ) σε ιδιώτη, ενώ συγχρόνως παραχωρεί υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων επίσης σε ιδιώτες με τις διαδικασίες της απευθείας ανάθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Η απάντηση του Δημάρχου
Για 30% μειώσεις δημοτικών τελών στους επαγγελματίες -εκπτώσεις έως 100% στις ευπαθείς ομάδες, σταθερά δημοτικά τέλη στα νοικοκυριά, είναι το τρίπτυχο της Δημοτικής Αρχής για την στήριξη της Αρτινής κοινωνίας, αναφέρει ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, που υπογραμμίζει: «ο Δήμος Αρταίων, παρόλο που οι εισφορές προς τον Δήμο έχουν μειωθεί σημαντικά και οι δαπάνες έχουνε αυξηθεί κατά πολύ, προβαίνει σε σημαντικές μειώσεις δημοτικών τελών παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερες ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ, που υπογράφουν η Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, ως επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασιλάκης Σωτήρης, Γιώτης Χρήστος, Μιχάλης Θανάσης, Πλατσούκας Αποστόλης, Χουλιάρα Χαρά, έχει ως εξής:
«Αγαπητοί συνδημότες μας,Η πόλη μας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση όσον αφορά την καθαριότητα και μάρτυρες αυτού γινόμαστε καθημερινά όλοι μας, κι αντί να γίνουν έργα που να επιφέρουν μια καθαρή και όμορφη εικόνα στην πόλη μας, μαθαίνουμε ότι γίνονται “κάτω από το τραπέζι” ενέργειες για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της Καθαριότητας, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του Δήμου μας. Δηλώνουμε άκρως αντίθετοι με τις συγκεκριμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, αφού με τον τρόπο αυτό ανοίγει η πόρτα για ιδιωτικοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών στον τομέα της Καθαριότητας του Δήμου Αρταίων,αυξάνοντας κόστος και δαπάνες στα ανταποδοτικά. Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Δήμος θα μπορούσε τα χρήματα που σκοπεύει να δώσει σε ιδιώτες, να τα αξιοποιήσει πληρώνοντας το προσωπικό που διαμαρτύρεται ότι είναι απλήρωτο, αλλά και να προσλάβει περισσότερο προσωπικό, για την καθαριότητα της πόλης μας. Η Καθαριότητα της πόλης μας δεν πρέπει επ’ ουδενί να περάσει σε ιδιώτες και η δημοτική αρχή θα μας βρει στην πρώτη γραμμή της μάχης αυτής ως υπέρμαχους των συμφερόντων των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών της Καθαριότητας.Επιπροσθέτως, μέσα σε αυτήν την οικονομική λαίλαπα που ζούμε λόγω της πανδημίας, με λύπη μας
διαπιστώσαμε ότι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αρταίων αντί να στηρίξει ουσιαστικά τους συνδημότες μας, αυτή προτιμάει τη μετριότητα και καταφεύγει σε ενέργειες που δεν αποτελούν δείγμα κοινωνικής πολιτικής, αλλά επιβαρύνουν τους συνδημότες μας ακόμη περισσότερο μέσα σε αυτήν την τόσο δύσκολη οικονομική λαίλαπα που ζούμε. Ζητάμε μείωση των δημοτικών τελών, ο Δήμος Αρταίων οφείλει να ανακουφίζει τους δημότες του μέσα στην οικονομική λαίλαπα που ζούμε κι όχι να τους επιβαρύνει! Γιατο λόγο αυτό, καταψηφίσαμε την πρόταση της δημοτικής αρχής. Η δική μας πρόταση είναι να υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις από φέτος, όχι από του χρόνου, όπως υπόσχεται ο κ. Τσιρογιάννης. Τα δημοτικά τέλη δεν θα έπρεπε να μείνουν ίδια, χωρίς αύξηση (κάτι που ο ίδιος ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε ως κατόρθωμα για τη δημοτική αρχή), αλλά έπρεπε να υπάρχουν οριζόντιες μειώσεις από το 2021, όχι από το 2022…Οριζόντια λοιπόν μείωση σε ένα 5-10 % για όλους τους συνδημότες μας, χωρίς διακρίσεις. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης, πέρα από το νόμο που τους δίνει την απαλλαγή όσο χρονικό διάστημα
είναι κλειστά, εμείς ως “Δημοτική Αναγέννηση” ζητάμε να έχουν μείωση 40% στα δημοτικά τους τέλη. Η τραγική πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί λόγω και του δεύτερου lockdown, έχει οδηγήσει σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις εστίασης σε ένα τέλμα, κι εκεί ο Δήμος Αρταίων οφείλει να δράσει άμεσα, ενεργά κι αποτελεσματικά για να μην μπει τελικά λουκέτο στην πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης της Άρτας, γεγονός που θα πλήξει τεράστια κι ίσως ανεπανόρθωτα την οικονομία του τόπου μας.
Προσπαθώντας λοιπόν να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες εστίασης να ορθοποδήσουν μετά και το δεύτερο lockdown, προτείνουμε στο Δήμο Αρταίων όσον χώρο επιπλέον τους δίνει για να βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα στην απόσταση που ο νόμος ορίζει για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, να τους τον παρέχει δωρεάν! Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου Αρταίων, οπότε το να ζητάει χρήματα για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, είναι ενάντια στη δική μας ιδεολογία και μας βρίσκει αντίθετους. Αν υπάρχουν οφειλές από μισθώματα κυλικείων για το έτος 2019 και το 2020, να μπορούν να μπουν σε 12 ή 24 ισόποσες άτοκες δόσεις και φυσικά μείωση 40% για όλο το σχολικό έτος 2020 και 2021. Ωστόσο, με λύπη μας ακούσαμε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το Δήμαρχο Αρταίων να λαϊκίζει στο άκουσμα των προτάσεών μας με φράσεις που δεν είναι πρέπον να επαναληφθούν, μόνο και μόνο επειδή είχαμε το σθένος να υπερασπιστούμε το συμφέρον των συνδημοτών μας!
Οι συνδημότες μας σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία θέλουν να αισθανθούν ότι αφουγκραζόμαστε την αγωνία τους για το αβέβαιο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις, θέλουν να νιώσουν ότι δεν είμαστε απρόσωποι φορείς σε ένα Δήμο, αλλά ότι συμπάσχουμε μαζί τους βιώνοντας όλοι μας την ίδια τραγική πραγματικότητα. Και έχουν δίκιο, όσον αφορά τη “Δημοτική Αναγέννηση”, οι συνδημότες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι, ότι σε αυτόν τον αγώνα για\ επιβίωση είμαστε όλοι μαζί, είμαστε οικογένεια, γιατί κάθε Δήμος δεν μπορεί να είναι τίποτε λιγότερο, παρά μια μεγάλη διευρυμένη οικογένεια!»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Η ανακοίνωση της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ αναφέρει:
Στη συνεδρίαση του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, η δημοτική μας παράταξη: Α) Κατέδειξε ότι ο Δήμαρχος σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών του Δήμου μας και ειδικότερα αναθέτει τον καθαρισμό του ιστορικού κέντρου της πόλης (οδοσάρρωση κλπ) σε ιδιώτη, ενώ συγχρόνως παραχωρεί υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων επίσης σε ιδιώτες με τις διαδικασίες της απευθείας ανάθεσης.
Αυτό προκύπτει από τους αντίστοιχους κωδικούς της εισήγησης επί των δημοτικών τελών, που συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο και επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο, κατόπιν ερώτησης της επικεφαλής μας κ. Λ.Κιτσαντά, παρ΄ όλο που λίγο πριν δημόσια ισχυριζόταν, κομπάζοντας, ότι δήθεν ο ίδιος – σε αντίθεση με άλλους δημάρχους- δεν έχει αναθέσει μέχρι σήμερα τέτοιες υπηρεσίες σε ιδιώτες!
Κι όλα αυτά βεβαίως, ενώ ο Δήμος μας έχει φέτος (αλλά και για το 2021), περισσότερο προσωπικό στην καθαριότητα (που προέκυψε λόγω της κινητικότητας υπαλλήλων, εκτάκτων προσλήψεων κλπ) και θα δαπανήσει για τη μισθοδοσία τους μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το παρελθόν.
Οι υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικές και οφείλουν να είναι πάντα δημόσιες, παρεχόμενες από τους Δήμους και μόνο, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πληρώνονται από δημοτικά έσοδα, δηλαδή από χρήματα που πληρώνει ο καθένας από μας.
Η ιδιωτικοποίηση τέτοιων υπηρεσιών, σήμερα λίγο κι αύριο περισσότερο, ανοίγει την «κερκόπορτα» για μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις και τη μετατροπή των Δήμων σε επιχειρηματίες, που θα κάνουν μπίζνες, φορτώνοντας το κόστος στην πλάτη των δημοτών, όπως ξεκάθαρα φαίνεται από τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τις Αναπτυξιακές Εταιρείες των ΟΤΑ.
Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε ενέργεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου και δηλώνουμε στον κ. Δήμαρχο ότι στο θέμα αυτό θα μας βρει απέναντί του.
Β) Επίσης καταψηφίσαμε την εισήγηση επί των δημοτικών τελών έτους 2021, γιατί πέραν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι εν μέσω πανδημίας και οικονομικού μαρασμού του Δήμου μας, κι ενώ αναμένεται από την αύξηση των ήδη δηλωθέντων επιπλέον τετραγωνικών μέτρων -που φτάνει περίπου στο ύψος του 40% σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών- να αυξηθούν και τα έσοδα των Δήμων από δημοτικά τέλη, η παρούσα Δημοτική Αρχή διατηρεί τα τέλη αυτά, για το έτος 2021 στα ίδια επίπεδα.
Αντί δηλαδή να προβεί σε γενικότερες μειώσεις των τελών σε κατοικίες και μαγαζιά των αρτινών πολιτών που «στενάζουν» καθημερινά, συνεπεία της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης και της επιπλέον απώλειας των εισοδημάτων τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου και αντί να προβεί σε απαλλαγές τελών σε όσους έχουν κλειστά τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους, για όσο διαρκούν τα lockdown,ο κ. Δήμαρχος ως δήθεν μεγαλόψυχος κάνει «επικοινωνιακά σόου» αυξάνοντας την μείωση από 20 σε 30% μόνο για τα τέλη κοινοχρήστων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες και πέραν τούτου ουδέν, ισχυριζόμενος ότι έχει υψηλές δαπάνες και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει!
Ας κόψει λοιπόν από τις ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζει, ας κάνει καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του τεχνικού εξοπλισμού των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ας καταγγείλει την απαράδεκτη και «λεόντεια» σύμβαση που έχει συνάψει, μαζί με τους άλλους Δήμους της Ηπείρου για την διαχείριση των απορριμμάτων από το εργοστάσιο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που λειτουργεί με ΣΔΙΤ στα Γιάννενα, ας σταματήσει τις σπατάλες κι ας δώσει επιτέλους λίγη στήριξη κι ανακούφιση στους συνδημότες του, που τόσο την έχουν ανάγκη σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.-

Προτεινόμενα για εσάς