Τα πρωτόκολλα…

Διαβάζω πως ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων… όπως τονίζεται θα είναι υποχρεωτική και θα συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία κάθε επιχείρησης.

Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης θα τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς την εκτέλεσή της.

Στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα επιβάλλονται πρόστιμα από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

Το επισημαίνω, για να αντιληφθούμε όλοι, πως είναι δύσκολη η δουλειά να έχεις τουριστική επιχείρηση με τον κορωνοϊό να κυκλοφορεί στη πιάτσα… διάβαζα προχθές πως ένα νεανικό καλοκαιρινό στέκι στη Πρέβεζα, δεν θα ανοίξει… οι ιδιοκτήτες είδαν και μέτρησα τα πρωτόκολλα και αποφάσισαν να μην ανοίξουν…

Χάθηκαν περίπου 30 θέσεις εργασίας συν ο τζίρος από τα υπόλοιπα μαγαζιά που θα προμήθευαν το μαγαζί… η κατάσταση δεν είναι εύκολη…

Μπουφές-βάσανο!
Στις οδηγίες γίνεται ειδική αναφορά στα μέτρα που θα ισχύσουν στα εστιατόρια που διαθέτουν μπουφέ (buffet) και που είναι η χαρά του τουρίστα…

Τι λένε τα πρωτόκολλα;
* Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες
* Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στο μπουφέ
* Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards)

Κι ακόμη… Το σερβίρισμα στον μπουφέ θα πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κοροναϊού – COVID -19.

Σκοπός των μέτρων είναι να μην υπάρχει επαφή του πελάτη με τα φαγητά και τα σκεύη στο μπουφέ… ναι αλλά αν δεν πάς να ψαχουλέψεις, να διαλέξεις, να πάρεις και να αφήσεις στο μπουφέ, τότε τι να τον κάνεις;

Η χρήση –λέει- κοινόχρηστων σκευών/αντικειμένων dispenser, αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος (καφέ, χυμό κ.λπ.) θα γίνεται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κοροναϊού – COVID -19.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ποτών στα μπαρ παρέχονται μόνο συσκευασμένα ατομικά συνοδευτικά. Την ίδια στιγμή θα υπάρχει προτροπή για room service χωρίς επιπλέον χρέωση… εντάξει, η χρέωση μας μάρανε;

Δημοψήφισμα…
Λοιπόν, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ο Δημήτρης Χουλιάρας, μάλλον κάνει τεστ για τίποτα δημοτικές εκλογές… δεν εξηγείται αλλιώς αφού έστησε κάλπες για να πάρει τη γνώμη των μελών του Συλλόγου, αν θα κλείσουν ή όχι τα Σάββατα για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου…

Μέχρι πέρυσι, η απόφαση για πενθήμερο στα μαγαζιά της πόλης γίνονταν δεκτή με γκρίνιες… φέτος, και τα σκυλιά δεμένα!!! Ο Χουλιάρας, έστησε κάλπες και το πενθήμερο στην αγορά της Άρτας, πήρε ποσοστά… Τσαουσέσκου!!!

Δεν λέω παραπάνω, να πάτε και να διαβάσετε το ρεπορτάζ… διότι εμείς κάνουμε ρεπορτάζ, δεν παίζουμε…

Άλλο σκεφτόμουν, όμως… να βάλει υποψηφιότητα για Δήμαρχος Αρταίων ο Χουλιάρας και να τις κερδίσει! Θα μας τρελάνει στα δημοψηφίσματα…

Πάντως, να διαβάσετε σχολαστικά το ρεπορτάζ καθότι το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, αφήνει αιχμές πως ζητήθηκε και από άλλα συλλογικά όργανα να «βάλουν πλάτη» ώστε να αυξηθεί ο τζίρος στα μαγαζιά της Άρτας… όμως δεν «έβαλαν πλάτη» και το ΔΣ του Εμπορικού έστησε κάλπη!

Επικοινωνία
Με την βουλευτή και πρώην υπουργό την Όλγα Γεροβασίλη μίλησα χτες. Αφορμή, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, που δίνουν ένα πιο έντονη αντιπαράθεση των πολιτικών παρατάξεων, καλοκαιριάτικα.
Μεταξύ άλλων μου είπε πως καθόλου δεν ξέχασε τους αστυνομικούς της Άρτας που δέχθηκαν επίθεση, αλλά μίλησε μαζί τους, έδωσε την απόλυτη στήριξή της και την συμπαράσταση σε ότι χρειαστούν. «Λόγω και της προηγούμενης θέσεως, δεν ήθελα να δώσω δημοσιότητα στην επικοινωνία» μου είπε η κυρία Γεροβασίλη.
Κατανοητό, όμως εγώ το καταγράφω.

Άρτος διαλεχτικός…
Μου έφερε μπριάμ να γλύφεις τα δάχτυλα, αλλά εκείνο που απογείωσε τη γεύση ήταν το ψωμί, «ζυμωμένο από τα χεράκια του», όπως μου είπε.
Ο φίλος μου ο Νικόλας, που διάγει ήρεμο, πλην εκλεκτό βίο, με τις καλύτερες επιλογές στο «ευ ζήν», μου έδωσε και τη σύνθεση του ψωμιού, του «άρτου του διαλεχτικού»… Αλεύρι, Λάδι, Μαγιά νωπή, Ελιές, Φαγόπυρο, Λιναρόσπορο, Ηλιόσπορο, Σουσάμι, Κουρκουμάς, Τζίτζερ, Πιπέρι, Πάπρικα, αναμιγμένα ομού όλα μαζί, αντιλαμβάνεστε πατριώτες, περί τίνος πρόκειται…

Νικόλα, μην μας επισκέπτεσαι τόσο αραιά, φίλε… περιμένω την επόμενη επίσκεψη. Μη με ξεχάσεις… και πάρε τηλέφωνο πρίν να είμαι παρών στην παραλαβή…

Chilangos
Αλλά, επειδή κάποιος φίλος μου έκανε πρόταση να πάμε παρέα στην Αθήνα, κι επειδή ο Νικόλας μου άνοιξε την όρεξη, σκέφτομαι να αποδεχτώ την πρόσκληση… αλλά, που θα με πάει; Στο Da Capo δεν γουστάρω, σε τίποτα γκουρμέ ταβερνίδια όπου θα σου φέρουν παϊδάκια με σάλτσα από μανταρίνι, δεν μ’ αρέσει… οπότε έριξα μια ματιά στο lifo.gr, που έχει πάντα εξεζητημένες προτάσεις για έξοδο και ιδού: Ζήσε την αυθεντική μεξικάνικη εμπειρία –λέει- στο Chilangos! Πηγαίνοντας εκεί, τώρα που καλοκαίριασε ασφαλώς κοιτάς να κάτσεις έξω, σε έναν μεγάλο χώρο με φόντο κάκτους –τι άλλο;–, που κρατάει σωστά τις αποστάσεις.

Τι να πρωτοδιαλέξεις; Εμείς, ό,τι δοκιμάσαμε, ήταν επιτυχία, λένε οι άνθρωποι που έκαναν το ρεπορτάζ… Ξεκινήσαμε –λένε- με τους υπέροχους παραδοσιακούς μεξικάνικους κεφτέδες albondigas fritas de carne και μια σαλάτα με κινόα, που μπορεί να μην είναι και τόσο μεξικάνικη, αν και νοτιοαμερικάνικη, αλλά είναι σίγουρα τόσο καλοκαιρινή, δροσερή και γευστική που θα κερδίσει και τους λιγότερο μυημένους.

Πέρα απ’ όλα τα κλασικά και αγαπημένα νάτσος, κεσαντίγιας, φαχίτας, μπουρίτος και τάκος, θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις κάτι που δεν θα βρεις εύκολα αλλού: chilaquiles με γαρίδες ή κοτόπουλο ή ένα από τα σπέσιαλ, όπως το Mole de pollo, ήτοι τρυφερό φιλέτο μπούτι κοτόπουλο sous-vide με καυτερή σάλτσα σοκολάτας.

Εννοείται ότι δεν πρέπει να χάσεις τα φοβερά κοκτέιλ, όπως το Tequila Town ή το Chilangos Paloma, όσο κι αν σου κλείνει το μάτι η παγωμένη Μαργαρίτα. Tip: Για φινάλε, μην αντισταθείς στα homemade churros με πραλίνα.

! Όσα προτείνουν, είναι για μένα πρωτόγνωρα… καθότι, όταν ήταν να πάω Μεξικό, πήγαινα Κούβα, να μαζέψω ζαχαροκάλαμα… Λοιπόν… αγαπητέ φίλε, που έκανες την πρόταση και ξέρω πως με διαβάζεις, ιδού ο δρόμος για τον Παράδεισο: Chilangos! Κι όποιος αντέξει….

Ν.Α.Σ.

Προτεινόμενα για εσάς