Της 3ης…

Melancolie in settembre
mi dicevi tu non m’ami più
e fu così che in settembre
il sorriso tuo finì

Δεν μιλάμε για τη «Μελαγχολία» το γνωστό τραγούδι, αλλά μιλάμε για την μελαγχολία του… ΠΑΣΟΚ και της 3ης Σεπτεμβρίου… μιλάμε για ένα κόμμα που δεν υπάρχει, ή μάλλον που υπάρχει στα χαρτιά, αλλά για το οποίο κάθε Σεπτέμβρη γράφονται ένα σωρό άρθρα, απόψεις, αναλύσεις και τα λοιπά… και τα λοιπά…

Ειδικά φέτος, το υμνούν ένα σωρό στελέχη, πολιτικοί παράγοντες και βουλευτές που δηλώνουν ενταγμένοι σε άλλο κόμμα… μιλάνε όσοι είναι στο ΚΙΝΑΛ, σα να είναι ενεργοί στο ΠΑΣΟΚ!!!

Δεν είναι κάπως αυτή η κατάσταση; Δεν είναι ολίγον τραγέλαφος; Δεν είναι κάπως παράξενο, να μιλούν για το ΠΑΣΟΚ, εκείνοι που το έκαναν στην άκρη, που το έθεσαν εν υπνώσει, κατέβασαν τα λάβαρα και τις σημαίες, κάποιοι έφυγαν, πήγαν αλλού και ξαναγύρισαν…

Μιλάνε ακόμη για το ΠΑΣΟΚ, εκείνοι που δεν ήταν ποτέ με το ΠΑΣΟΚ… «Να είμαστε ρεαλιστές. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα των μη προνομιούχων» λέει ο Μαλέλης. « Δεν ήταν, ούτε είναι, το κόμμα που υπερασπίζεται ως στρατηγική επιλογή τη συνεργασία με τη Δεξιά το 2012».

.»Βεβαίως, άλλαξαν και αλλάζουν πολλά. Όμως, και στην σημερινή εποχή, πολύ περισσότερο με την παγκοσμιοποίηση, οι αντιθέσεις υπάρχουν. Και οι προνομιούχοι υπάρχουν και οι ολιγάρχες, και οι αδύναμοι υπάρχουν και οι περιθωριοποιημένοι – κυρίως νέοι- υπάρχουν. Η Κεντροαριστερά – χωρίς ναι μεν αλλά – είναι στο πλευρό των αδυνάτων. Των σύγχρονων μη προνομιούχων» λέει ο Μαλέλης.

.»Είναι σαφές ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να στρίψει το τιμόνι ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Πρέπει να βάλει κατακόκκινες γραμμές με τη συντήρηση. Η συνεχής ροή στελεχών μας προς τη Νέα Δημοκρατία, δείχνει ότι κάποιοι ήταν έτοιμοι από καιρό. Ας το πάρουν κάποιοι είδηση. Σοσιαλδημοκρατία δεν σημαίνει φλερτ με τη Δεξιά. Όσοι το έκαναν στο παρελθόν είναι υπεύθυνοι που το 40% έγινε 4% και 8%. Αντίπαλος μας είναι η Δεξιά» ξαναλέει ο Μαλέλης.

Κοίτα φίλε μου που φτάσαμε… να θυμίζει ο Μαλέλης, τι ήταν το ΠΑΣΟΚ… κι εκείνοι που αναδείχτηκαν απ’ το ΠΑΣΟΚ, να μιλάνε γιαυτό, από μακριά κι αλλάργα…

Δώσε… πόνο!
Λοιπόν, πατριώτη, η Κομισιόν ενέκρινε την αύξηση του φόρου σε τσικουδιά και τσίπουρο…. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, σε τσικουδιά και τσίπουρο αναμένεται να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης μέχρι και 18 φορές πάνω από τον σημερινό φόρο, εξισώνοντάς τον με τον ΕΦΚ των ακριβών εισαγόμενων ποτών, όπως το ουίσκι. Η Κομισιόν επικροτεί αυτήν την απόφαση για λόγους ανταγωνισμού.

Την σχετική ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνος για την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της απόφασης θα έχει «ολέθριες συνέπειες για τους διήμερους αποσταγματοποιούς και τους αμπελουργούς (με άδειες απόσταξης) της χώρας μας».

Η δε απάντηση του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί σχολιάζεται με οργή από το ΚΚΕ, που χαρακτηρίζει «προκλητική την τοποθέτηση της Επιτροπής, ότι ‘δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι μικροί αποσταγματοποιοί θα εκτοπιστούν αναπόφευκτα λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας’».

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά» τονίζει η ΕΟ του ΚΚΕ, «ότι όλα τα όργανα της ΕΕ (επιτροπή, δικαστήριο κλπ) είναι ευθυγραμμισμένα στην εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού… Σήμερα η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι η συσπείρωση στους αγροτικούς συλλόγους και ο οργανωμένος αγώνας ώστε η απόφαση να μην εφαρμοστεί», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Δώσε πόνο… που θάλεγε κι η Τασία!

Έρχονται νέοι πρόσφυγες
Επί κυβέρνησης Τσίπρα, οι πρόσφυγες πότε «λιάζονταν» και πότε «χάνονταν»… τώρα, λέει, με το που έφυγε ο Τσίπρας ξανάρχονται οι βάρκες με τους μετανάστες…

Μόνο που αυτή τη φορά, ούτε γιαγιάδες να ταίζουν μωρά βλέπουμε, ούτε «ηρωϊκούς» ψαράδες να βουτάνε για να σώσουν γυναικόπαιδα… οι νησιώτες, βίωσαν άσχημα την αρχική του αλληλεγγύη… ο εγκλωβισμός στα νησιά δημιούργησε σφίξιμο στους γηγενείς…

Τώρα που χτυπά ξανά το «καμπανάκι» για τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τις τελευταίες μέρες, η Κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ το Σάββατο ανακάλυψε το αβγό του Κολόμβου!

Μεταξύ των μέτρων, ή μάλλον το βασικό μέτρο, που έλαβε είναι η μεταφορά προσφύγων σε υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας. Ήδη πραγματοποιήθηκε η μεταφορά με δυο πλοία περισσότερων των 1.400 προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο υποδοχής της Μόριας, σε δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στις υπάρχουσες δομές στην Ηπειρωτική Ελλάδα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενδέχεται –σύμφωνα με δημοσιεύματα- να επηρεάσει και την Ήπειρο, στην οποία υπάρχουν δομές (Κατσικά, παιδόπολη «Αγία Ελένη», Δολιανά και στρατόπεδο Πετροπουλάκη στην Φιλιππιάδα)…

Ρε γαμώτη, σα να μη πέρασαν 4 χρόνια, από τότε που υποδεχόμασταν «περήφανα», τους μετανάστες και τους πρόσφυγες… νάσου και πάλι στο ίδιο έργο θεατές, αν και μάλλον ήμαστε λιγότεροι…. Οι «αλληλέγγυοι» την κοπάνησαν, πάνε αλλού…

Πως το είπε ο θείο-Νίκος; «Με τον Μητσοτάκη, δεν θα πάμε καλά; Πότε κυβέρνησε η δεξιά και δεν πήγαμε καλά;»… σωστός ο θείος!

Κλείνει….

Μετά από 5 χρόνια λειτουργίας, το τουριστικό περίπτερο Άρτας που άνοιξε το 2014 κλείνει… ο ενοικιαστής, ανακοίνωσε μέσω facebook, ότι ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει για πάντα τους θαμώνες του.

«Το Τουριστικό περίπτερο μετά από 5 χρόνια λειτουργίας κλείνει τις πόρτες… Εγώ σαν ιδιοκτήτης τής επιχείρησης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που πραγματικά με στήριξαν στην προσπάθεια μού να κρατήσω ζωντανό αυτό το αριστούργημα που με μεγάλο αγώνα από ένα παρατημένο κτήριο 12 χρόνια το αξιοποίησαμε και το βάλαμε σε λειτουργία»!

Αλήθεια είναι αυτό… το Τουριστικό μετά την άλογη διαχείριση που είχε επί Δημαρχίας Βάγια, που μετατράπηκε σε νυχτερικό κλαμπ, έκλεισε επί Δημαρχίας Οικονομίδη και όταν άνοιξε ο κόσμος δύσκολα επέστρεψε σε αυτό, παρά την προνομιακή του θέση και την προσπάθεια που έκανε ο επαγγελματίας να αναστήσει την επιχείρηση… κρίμα.

Μονοετούς
Με το νόμο Θεοδωρικάκου, λύθηκαν τα χέρια Περιφερειαρχών και Δημάρχων… η δυνατότητα για «μονοετή» ορισμό σε Αντιπεριφερειάρχες και Αντιδημάρχους, αξιοποιήθηκε καταλλήλως από τον Καχριμάνη, αλλά και από τους Δημάρχους, όπως ακούω και μαθαίνω…

Θα μου πείς, δίκιο δεν θα έχουν να λένε οι Αντιδήμαρχοι, «τι να κάνουν σε ένα χρόνο»; Ίσως να έχουν δίκιο…. Νομίζω όμως, πως αυτό που πρέπει να κάνουν απ’ τη πρώτη μέρα είναι να τρέχουν στα προβλήματα του πολίτη…

Εξάλλου, όλοι οι πολιτικοί, κάθε βαθμίδας, όσα χρόνια και να τους δώσεις την εξουσία, πάντα θα θέλουν «λίγο ακόμα» να ολοκληρώσουν το έργο τους… λοιπόν, να σηκώσουν τα μανίκια και η αναγνώριση θα έλθει…

Περισσότερες 
Πολύ ευχάριστα νέα μαθαίνω από την Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας σχετικά με την ωοτοκία των χελωνών Καρέτα-Καρέτα στην παράκτια ζώνη της Πρέβεζας (από ακρωτήριο Μύτικα έως Καστροσυκιά).

Σύμφωνα με την Άννα Lamaj , υπεύθυνη του προγράμματος για την περιοχή μας φέτος καταγράφηκαν περισσότερες από 13 φωλιές γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αφού το 2017-πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος- οι φωλιές ήταν μόνο 3 και πέρσι αυξήθηκαν σε 8.

Μάλιστα φέτος ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» πραγματοποίησε από τις αρχές σχεδόν του καλοκαιριού ενημέρωση για τις δράσεις του στην παραλία της Πρέβεζας, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό (και τους πολλούς επισκέπτες της πόλης) να μάθουν περισσότερα για την χελώνα Καρέτα-Καρέτα η οποία αποτελεί σήμα κατατεθέν για τον Αμβρακικό και ιδιαίτερα για το λιμάνι της Πρέβεζας.

Νομίζω πως η Καρέτα-Καρέτα, θέλουν και την προστασία από τις ανθρώπινες δραστηριότητες… όλοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί…

Στους αγώνες, υπάρχουν και αφανής ήρωες. Στους πολιτικούς αγώνες, αφανής ήρωες, μάλλον ηρωίδες, συνήθως είναι οι γυναίκες των υποψήφιων Δημάρχων, Περιφερειαρχών, βουλευτών και λιγότερο των συμβούλων. Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, στη πρώτη του θητεία, μάλλον είχε «εξαφανιστεί» από τις οικογενειακές υποχρεώσεις, που τις ανέλαβε όλες η σύζυγος του η Κωνσταντίνα, αφού ξημεροβραδιάζονταν στο Δημαρχείο. Οπότε η ανάρτησή του στο facebook όπου σημειώνει πως «Στο νέο μου ξεκίνημα της 2ης αυτοδιοικητικής μου θητείας ως Δήμαρχος Αρταίων, πάντα στο πλευρό μου η σύζυγός μου Κωνσταντίνα. Την ευχαριστώ για όλα !!!» αποκαθιστά την πραγματικότητα αυτή.

Ν.Α.Σ.

Προτεινόμενα για εσάς