Τι καλό είδε στην Άρτα ο πρώην τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης;

Στην εταιρεία φρούτων Krop η πρώτη επένδυση του fund «Smerc»

Ένας μεγάλος παίκτης το fund του Καραμούζη το Eπενδυτικό Tαμείο SMERemediumCap απέκτησε το πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό στην εταιρεία φρέσκων φρούτων Krop, με έδρα την Άρτα.
Η Krop ιδρύθηκε το 2011 από τον Κωνσταντίνο Ροπόκη και τον Σταύρο Τσολάκο, οι οποίοι θα παραμείνουν ως συνεπενδυτές και μέλη της διοικητικής ομάδας. Πρόκειται για ελληνική εταιρεία που παράγει και εξάγει περίπου 25 εκατομμύρια κιλά φρούτων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων εσπεριδοειδών, καρπουζιών και ακτινιδίων, ενώ πρόκειται, για τη μεγαλύτερη εταιρεία της περιοχής σε επίπεδο εξαγωγών εσπεριδοειδών, με το σύνολο της παραγωγής καταλήγει σε διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Το επενδυτικό ταμείο «Smerc» του οποίου εκτελεστικός πρόεδρος είναι ο πρώην τραπεζίτης, κ. Νίκος Καραμούζης, έχει αναπτύξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε κερδοφόρες και πολλά υποσχόμενες ελληνικές εταιρείες.
Ο πρόεδρος της Grant Thornton, με 30ετή πορεία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καριέρα σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο κτλ, με το νεοσύστατο επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap «Smerc» επιθυμεί να δημιουργήσει τον εθνικό πρωταθλητή στα φρέσκα φρούτα. Η απόκτηση του 68% της Krop έναντι 3 εκατ. ευρώ, αποτελεί την αρχή για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου παίκτη. Για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν και άλλες εξαγορές ομοειδών εταιρειών.

“Αυτό είναι το σχέδιο” λέει στο Capital.gr ο κ. Νίκος Καραμούζης, που η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην εξαγωγική εταιρεία φρέσκων φρούτων “Krop”, με έδρα την Άρτα, είναι μόνο η αρχή, για το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (“SMERC”).
Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Καραμούζη: «ο ελληνικός αγροτικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο εξωτερικό, ιδιαίτερα αν ξεπεράσει τον κατά κερματισμό του και την τεχνολογική και παραγωγική του υστέρηση, ιδιαίτερα αν εκσυγχρονιστεί η παραγωγική, προμηθευτική και εξαγωγική αλυσίδα του, εξέλιξη που προϋποθέτει τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων εταιρικών σχημάτων. Τα τελευταία θα έχουν καλύτερες δυνατότητες να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακος, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τεχνολογική και παραγωγική υποδομή τους και τις δυνατότητες ανάπτυξης εργασιών στο εξωτερικό. Η SMERC σκοπεύει να επενδύσει επιπρόσθετα κεφάλαια σε εταιρείες στο χώρο των φρέσκων φρούτων, διαμορφώνοντας στενές σχέσεις συνεργασίας και στήριξης των Ελλήνων παραγωγών με σύγχρονα εργαλεία».

Οι κ.κ. Ροπόκης και Τσολάκος, που ανέπτυξαν την εταιρεία θα παραμείνουν ως συνεπενδυτές και μέλη της διοικητικής ομάδας, ενώ CEO της θα αναλάβει ο κ. Δημήτρης Βαλαχής.
Ο κ. Βαλαχής διαθέτει σημαντική εμπειρία και γνώση του αγροτικού τομέα και έχει διατελέσει στο παρελθόν CEO, υπεύθυνος για το μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας Andromeda.
H Ελλάδα διαθέτει σχετικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα παραγωγής, διάθεσης και εξαγωγής νωπών οπωροκηπευτικών, κυρίως λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, ενώ θετικές διαμορφώνονται και οι συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης της ζήτησης, δεδομένης της αλλαγής της συμπεριφοράς των καταναλωτών παγκοσμίως, με σημαντική στροφή σε μεσογειακή και πιο υγιεινή διατροφή. Η Ελλάδα είναι ένας από τους 5 κορυφαίους παραγωγούς φρούτων της Ευρώπης με μεγάλη ποικιλία παραγωγής και καταγράφει εξαγωγές συνολικής αξίας πάνω από 1 δισ. Ευρώ ετησίως.

Εκτός από τον αγροτικό τομέα, ο κλάδος των τροφίμων, τα logistics, η τεχνολογία και η ελαφρά βιομηχανία είναι τομείς που “σκανάρει” το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (“SMERC”) το οποίο έχει συγκεντρώσει σε πρώτη φάση κεφάλαια ύψους 105 εκατ. ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, ενώ στόχος του είναι να επενδύσει μετοχικά σε 10-12 ελληνικές εταιρείες.

Προτεινόμενα για εσάς