Τυρί στη…φάκα!

Διαβάζω πως η μεγαλύτερη απορρόφηση και η ταχύτερη αξιοποίηση τον κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το θέμα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών και το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τακτικής συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Μητσοτάκης, παραθέτοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης, σημείωσε ότι εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή, οι Περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν….

Παρένθεση: τα έκανε όλα «τσόφλιο» ο Μητσοτάκης στη κεντρική κυβέρνηση και τώρα θέλει να βάλει στη σειρά και τους Περιφερειάρχες; Εδώ πέρα για μια κυβέρνηση μόλις τεσσάρων μηνών, άρχισαν κιόλας τα ρεπορτάζ για ανασχηματισμό και τα λοιπά… Τέλος πάντων…

Βέβαια ο Κυριάκος, έδειξε πρώτα το τυρί με τα κονδύλια και μετά, πέταξε και τη…φάκα! Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό δεν το καταλαβαίνω… και τι είναι οι Περιφερειάρχες; Φεουδάρχες που θα διατάξουν τους υπηκόους τους, να γίνουν αλληλέγγυοι, σε ένα πρόβλημα, που άρχισε και γρατζουνάει τους Έλληνες, που συνήθως ήταν ανεκτικοί στους μετανάστες; Και που όταν μπορούσαν τους εκμεταλλεύονταν κιόλας;

Νομίζω πως δεν φτάνει –πλέον- μόνο η αλληλεγγύη… «Αλληλέγγυοι» ήταν και οι Αριστεροί… μετά έγιναν κυβέρνηση και το ξέχασαν, επ’ ολίγον, τώρα ξανάγιναν… συνηθισμένα πράγματα δηλαδή…

Κλειστά κέντρα… 
«Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει» επεσήμανε ο Μητσοτάκης…

Ναι, αλλά τα σύνορα, όλο και μοιάζουν με γραβιέρα… Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς».

Ε, τι το λες και δεν το κάνεις, συναγωνιστή Μιχάλη; Κάντο το καλό και ρίξτο στο… γιαλό!

Α, κάτι άκουσα, πως η κυβέρνηση, ετοιμάζεται, λέει, να φτιάξει «κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα» σε… ακατοίκητα νησιά! Δηλαδή, πρώτα θα φτιάξει υποδομές και μετά, θα μεταφέρει εκεί όσους δεν δικαιούνται άσυλο και τα λοιπά… δηλαδή κάτι σα τη Λαμπεντούζα της Ιταλίας; Αλλά χωρίς… Χίους, Σαμιώτες και Κώους…

ΕΝΠΕ: Αντιπρόεδρος ο Α. Καχριμάνης

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του Προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου και των Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ. Η ανάδειξη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ως νέου Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, έγινε χωρίς εσωκομματικές κόντρες.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, εξελέγη Πρόεδρος με 22 ψήφους επί 23 ψηφισάντων (μία ψήφος ήταν «λευκό»).

Για το αξίωμα του Β΄ Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου έλαβε 22 ψήφους επί 23 ψηφισάντων, όσες ακριβώς και ο Τζιτζικώστας.

Το σημειώνω επειδή ο Πατούλης, που εκλέχτηκε για τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου έλαβε 20 ψήφους επί 23 ψηφισάντων…

ΚΕΔΕ…
Στη ΚΕΔΕ, πάντως υπάρχουν «γαλάζιες» κοντρίτσες… Κυζίρογλου και Δημήτρης Παπαστεργίου δίνουν μάχη σταυρό με σταυρό… κι επειδή μετέφερα κάποιον σχολιασμό σχετικά με την ανάμειξη του Χρήστου Τσιρογιάννη στη ΚΕΔΕ, έχω νέα…

Μεταξύ των γαλάζιων δημάρχων της Ηπείρου, υπήρξε συμφωνία για να στηριχθεί ο Τσιρογιάννης για την ΚΕΔΕ… όμως την τελευταία στιγμή, είπε πως βάζει υποψηφιότητα και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πρεβέζης, γαλάζιος κι αυτός, αλλά με αποχρώσεις… «Κυζίρογλου»!

Θα μου πείς, και που πάει ο «νέους»; Μάλλον επειδή ο Τσιρογιάννης είναι γνωστός υποστηρικτής του Παπαστεργίου, οι «άλλοι», έσπρωξαν τον Δήμαρχο Πρεβέζης, να τον «κουρέψει»…

«Τι θα κάνεις τελικά στη ΚΕΔΕ», ρώτησα χθες τον Τσιρογιάννη… «κανονικά, όπως είχα πεί απ’ την αρχή» μου απάντησε ο Δήμαρχος Αρταίων… του ευχήθηκα καλή επιτυχία και αναμένω τα αποτελέσματα…

Φύσα-ρούφα!
Την επίσημη έναρξη της αυστηρής και πλήρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου κήρυξε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Περιέχει αυστηρές διατάξεις για όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά και για τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, στους οποίους συγκεντρώνονται παιδιά, όπως γήπεδα, παιδικές χαρές και ίντερνετ καφέ.

Διαβάστε και το σχετικό ρεπορτάζ… ευτυχώς που (μου) έκοψα(ν) το τσιγάρο… αλλιώς, ποιος ξέρει τι θα πλήρωνα σε προστιμάκια…

Χρυσάφι…
Λοιπόν… να προσέξουμε ως Άρτα, ως Αρτινοί, ως παραγωγοί του χρυσαφιού που λέγεται ακτινίδιο… διότι όπως διαβάζω, από 11 έως 15 Νοεμβρίου κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της Ταϊλάνδης (DoA) επισκέφθηκε την Ελλάδα για ελέγχους στα ακτινίδια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει και αντιπροσωπεία από τη Νότια Κορέα.

Μάλιστα εκτός από ελέγχους στις μεταποιητικές μονάδες κάνουν ελέγχους και στα χωράφια! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το 2018 η Ταϊλάνδη έκανε εισαγωγές ακτινιδίων συνολικού ύψους 3.700 τόνων ενώ η Νότια Κορέα 32.923 τόνων. Και οι δύο είναι σημαντικές αγορές για το ελληνικό ακτινίδιο.

Όπως μάλιστα σημειώνεται σε ανακοίνωση τoυ ΥπΑΑΤ για τους ελέγχους των εμπειρογνωμόνων της Ταϊλάνδης « μετά την υπογραφή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη του πρωτοκόλλου για την εξαγωγή ακτινιδίων στην Κίνα μια νέα σημαντική ώθηση δίνεται και σε μια άλλη μεγάλη αγορά, αυτή της Ταϊλάνδης των 70 εκατομμυρίων κατοίκων».

Αδέρφια… προσοχή, στους κανόνες, μπας και δούμε όχι άσπρη, αλλά πάλευκη μέρα… τον πρωτογενή τομέα και τα μάτια σας…

Κλημεντίνη…
Διαβάζω πως και το μανταρίνι ποικιλίας Κλημεντίνη, θα πάει καλά φέτος.
Η ζήτηση –λένε- είναι ιδιαίτερα έντονη και ως εκ τούτου οι τιμές όλο και ανεβαίνουν… Στο νομό Αργολίδος η παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό 20 με 30% στις πρώιμες περιοχές, ενώ στις όψιμες το ποσοστό της μείωσης φθάνει το 40 με 50%.

Στο νομό Άρτας η παραγωγή είναι μειωμένη, όπως και η περσινή δηλαδή. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Άρτας, Νίκος Γκίζας «αν και η ανθοφορία, όπως πέρσι, ήταν πλούσια, οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν ανασταλτικό ρόλο και είχαμε προβλήματα μετέπειτα στην καρποφορία, που αποδεικνύεται αρκετά μειωμένη. Φέτος περιμέναμε πλούσια καρποφορία, με δεδομένη και την περσινή κακή χρονιά, αλλά ο καιρός δεν μας έκανε τη χάρη. Οι τιμές πέρσι κυμάνθηκαν στην περιοχή μας κατά μέσο όρο στα 32-35 λεπτά το κιλό».

Χμμμ… σα να είπε μεγάλη τιμή ο πρόεδρος… αλλά, μακάρι να τη φτάσουν φέτος οι παραγωγοί μας…

Στα Γιάννενα ο Κουτσούμπας… 

Στα Γιάννενα θα βρεθεί Πέμπτη και Παρασκευή ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Την Πέμπτη θα συναντηθεί (10.30 π.μ.) με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνη, το απόγευμα στις 7 θα έχει συνάντηση με το Δ.Σ. του ΕΚ Ιωαννίνων, ενώ στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συνεστίαση που διοργανώνει η ΤΟ Ιωαννίνων, στην Ελεούσα.

Την Παρασκευή το πρόγραμμά του έχει στις 9 π.μ. συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, στις 11 π.μ. ομιλία στους εργαζόμενους του εργοστασίου «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» και συνάντηση με τη Διοίκηση, στις 12.30 μ.μ. ομιλία στους εργαζόμενους του εργοστασίου «ΔΩΔΩΝΗ» και συνάντηση με τη Διοίκηση και στις 2 μ.μ. συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Μ. Ελισάφ.

Ν.Α.Σ.

Προτεινόμενα για εσάς