Υποβάθμιση της δημοκρατίας

Της Μαργαρίτας Μπουραντά

Την τελευταία τετραετία παρακολουθήσαμε κρεσέντο συνταγματικών παραβιάσεων των πολιτών .
Ή δε αντιδράσεις από την μεριά του τύπου-της 4ης εξουσίας- ελάχιστες.
Ας θυμηθούμε την υπόθεση Ινδαρέ, την υπόθεση της Νέας Σμύρνης, την οποία ακολούθησε η υπόθεση του Ινδιάνου, κορωνίδα όλων οι παρακολουθήσεις , ναι οι παρακολουθήσεις , όχι οι επισυνδέσεις.
Οι αντιδράσεις μόνο από συγκεκριμένους. Οι περισσότεροι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι πρέπει να γίνονται παρακολουθήσεις για την ασφαλεία μας, μπερδεύοντας τεχνιέντως τις ποινικές υποθέσεις, όπως της Greece mafia, με τον όρο της εθνική ασφάλειας.

Φωνάζουμε κάποιοι τα θέματα δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρά και αντανακλούν στην καθημερινότητα του πολίτη, ακόμα κι αν δεν είναι εύκολα ορατά στους πολίτες , που βασανίζονται καθημερινά, με τον αγώνα της επιβίωσης.
Οταν υποβαθμίζεται η δημοκρατία, το πρώτο που συμβαίνει είναι η έλλειψη λογοδοσίας της εξουσίας στο λαό. Εξουσία που δε λογοδοτεί είναι επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον.
Τελευταίο τραγικό παράδειγμα ο υπουργός μεταφορών Κ.Α.Καραμανλής. Λίγες μέρες πριν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ο υπουργός έκανε επίθεση από το βήμα του κοινοβουλίου στην αντιπολίτευση γιατί του έθετε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των τρένων. Συγκεκριμένα είπε» είναι ντροπή και θα πρέπει να ανακαλέσετε αμέσως».
Σε ποια σοβαρή δημοκρατία είναι ντροπή η αντιπολίτευση να θέτει ερωτήματα, σε ποια σοβαρή δημοκρατία ζητάει ο υπουργός απ´ την αντιπολίτευση να ανακαλέσει πολιτικό ερώτημα; Αντίθετα είναι υποχρέωση του υπουργού να απαντά με στοιχεία, γιατί υπόκειται σε λογοδοσία. Η ΝΔ δεν το έπραξε με τραγικές συνέπειες για το λαό.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εκπτώσεις στη δημοκρατία, σημαίνει κίνδυνος , ακόμα και για την επιβίωση των πολιτών, χωρίς λογοδοσία, χωρίς θεσμικούς παράγοντες που θα δρουν ελεύθερα κι όχι χειραγωγούμενοι και εξαρτώμενοι από την κεντρική διοίκηση προς όφελος αυτής, τότε τα αποτελέσματα είναι απτά και ενίοτε τραγικά σε βάρος των πολιτών που ορκίστηκαν να υπηρετούν.
Εν κατακλείδι η ανοχή στην καταπάτηση των Δημοκρατικών δικαιωμάτων των απλών , των αγνώστων , των αδύναμων είναι ΠΑΝΤΑ Η ΑΡΧΗ.

*Η Μπουραντά Μαργαρίτα είναι υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν.ΑΡΤΑΣ