Υπόσχεση. Με του Αιγαίου τα κύματα 1922

Παπαβασιλείου-Κουμουλλή, Χαρά

Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Ιστορικό μυθιστόρημα

Αύγουστος του ’22. Η ίδια προκυμαία, που πριν τρία χρόνια φορούσε τα γιορτινά της, υποδεχόμενη τον ελληνικό στρατό, αστράφτοντας από αγαλλίαση και εθνική υπερηφάνεια, έχει μετατραπεί σε ορχήστρα αρχαίου θεάτρου, όπου διαδραματίζεται η πιο ειδεχθής τραγωδία του εικοστού αιώνα. Στο κοίλο του θεάτρου της ιωνικής γης οι Μεγάλες Δυνάμεις κινούν τα νήματα της εξελισσόμενης τραγωδίας. Πιο κάτω απ’ τα τείχη της Τροίας οι Έλληνες οπισθοχωρούν ατάκτως προς τα παράλια, όπου οι πρόγονοί τους Αχαιοί είχαν κάποτε αράξει τα καράβια τους. Ο Βενιζέλος απουσιάζει απ’ την πολιτική κονίστρα. Τον έχει στείλει στο πυρ το εξώτερο ο ίδιος ο ελληνικός λαός, χειραγωγημένος απ’ την ολέθρια δημαγωγία των πολιτικών αντιπάλων του. Η υλοποίηση του συνθήματος «Ψωμί κι ελιά και Κώτσο βασιλιά», η μόνη απ’ όσα του έταξε η κυβέρνηση Γούναρη, αποτελεί τον άσσο στο μανίκι των Άγγλων, για να πράξουν κατά το οικείο συμφέρον. Απουσιάζει αυτός που υπολήπτεται η ευρωπαϊκή κοινότητα, που στέκεται ίσος προς ίσον μπροστά στους ισχυρούς ομολόγους του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η ελληνική κυβέρνηση εθελοτυφλεί υπακούοντας στις ξένες εντολές. «Προχωρήστε» τους παροτρύνουν οι «σύμμαχοί» μας Άγγλοι. Στόχος τους είναι τα πετρέλαια της Μοσούλης. Ασκούν πίεση στον Κεμάλ, σπρώχνοντας πάνω του τον ελληνικό στρατό αβοήθητο. Οι Έλληνες βαδίζουν στα τυφλά…

Ποια είναι

Η Χαρά Παπαβασιλείου-Κουμουλλή γεννήθηκε στην Πρέβεζα, με καταγωγή από την Καστανιά της Άρτας και από τη Μικρά Ασία. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλολογικό Τμήμα) και του Τμήματος Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε στη ΣΕΛΜΕ και υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση για τριάντα χρόνια. Το 2013 εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων της «ΑΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ», εκδόσεις Γαβριηλίδη και το 2017 το μυθιστόρημά της «Οι Ζωές έξω απ’ το Κάστρο», εκδόσεις ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ, Λευκωσία. Διηγήματα, κριτικές, δοκίμια και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά και σε εφημερίδες.

Εκδόσεις Οσελότος, 2022