Χαιρετισμός Χρήστου Γκόκα στο Συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, παραβρέθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, στην έναρξη του τριήμερου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, με τίτλο ” Από την Καταστροφή στην Αναγέννηση”, που διοργανώθηκε στην Άρτα, από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο ” Ο ΣΚΟΥΦΑΣ”, μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Αρταίων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επίσης, παρακολούθησε εργασίες του Συνεδρίου και την επόμενη ημέρα.
Ο κ. Γκόκας, κατά την έναρξη του Συνεδρίου απήυθυνε Χαιρετισμό στον οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Κυρίες και Κύριοι,
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού Συνεδρίου, να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή τους όλους όσους πρόκειται να είναι εισηγητές, αλλά και όσους παρακολουθούν αυτό το Συνέδριο. Είναι τιμή για την Άρτα η διοργάνωση αυτού του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου.
Έχουν περάσει 100 χρόνια από τη μέρα εκείνη που ο ελληνικός στρατός άφηνε πίσω του τη Μικρά Ασία και η Σμύρνη βίωνε μια απίστευτης σκληρότητας καταστροφή. Έχουν περάσει 100 χρόνια από τη στιγμή εκείνη κατά την οποία οι προαιώνιες ακτές της Ιωνίας που γέννησαν τον ελληνικό πολιτισμό, έγιναν οι «χαμένες πατρίδες» του ελληνισμού.
Προχθές, στις 14 Σεπτεμβρίου, τιμήσαμε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, από το Τουρκικό Κράτος.
Η μέρα αυτή καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998, μετά από πρόταση τριών (3) τότε Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, ήρθε μετά την μεγάλη επιτυχία της Συμφωνίας των Σεβρών που εξασφάλισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Και ήταν η συνέχεια του πρώτου διωγμού του Ελληνισμού, με την Γενοκτονία των Ποντίων.
Από αυτή τη μαύρη σελίδα στην Ιστορία του Ελληνισμού, πρέπει να αντλούμε διδάγματα για τα αποτελέσματα του διχασμού και της έλλειψης Εθνικής Ενότητας.
Τα μηνύματα αυτά αφορούν και στο σήμερα του Ελληνισμού, αφού ο Αναθεωρητισμός είναι παρόν στην Ευρώπη, όπου έχουμε ήδη ένα πόλεμο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ιδιαίτερα για εμάς του Έλληνες ο Τουρκικός Αναθεωρητισμός και η κλιμακούμενη Τούρκικη προκλητικότητα και αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επιβάλλει την Εθνική Συνεννόηση, την Εθνική Ενότητα, για μια Ενιαία Εθνική Στρατηγική σε αυτά τα μέτωπα.

Η ιστορική συλλογική μνήμη του Ελληνισμού, δεν πρέπει να αφήσει τη λήθη του παρελθόντος, να αλλοιώσει την ιστορική του συνείδηση και ταυτότητα. (…) Για την Ελλάδα, η τραγωδία της προσφυγιάς συνιστά σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που άλλαξε ουσιαστικά την πορεία της νεοελληνικής κοινωνίας και του νεοελληνικού πολιτισμού. (…) Το Συνέδριό σας, με τις εισηγήσεις του, αποτελεί την καλύτερη αφετηρία για περαιτέρω έρευνα. Αξίζει δε να επισημανθεί ότι, η Άρτα συνδέεται με Περιόδους Ακμής του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στην Ανατολική Θράκη, μέσω των μοναδικών βυζαντινών της Μνημείων.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες αυτού του Συνεδρίου»