Χαλάζι…Εν αιθρία!

Χτύπησε τις περιοχές Καλαμιάς και Ρόκκα
-Καταστροφή σε φυτείες ακτινιδίων
-Έρχονται Επιτόπου κλιμάκιο εκτιμητών του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες ακτινιδιάς, αλλά και σοβαρά προβλήματα εσπεριδοειδών, καλαμποκιού αλλά και τριφυλλιού που ήταν κομμένα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση τη Δευτέρα το απόγευμα, που συνοδεύτηκε από χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, όπως δηλώνουν οι καλλιεργητές, σε διάφορες περιοχές του νομού Άρτας. Το μέγεθος της ζημίας στα ακτινίδια είναι εμφανές ενώ σε φωτογραφίες που τράβηξαν παραγωγοί καταγράφεται το μέγεθος της καταστροφής.

Συγκεκριμένα το απόγευμα στις 10.06.2019 μια απίστευτης έντασης βροχόπτωση συνοδευόμενη από χαλαζόπτωση που σημειώθηκε κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Καλαμιάς και Ρόκκα του Δήμου Αρταίων, χτύπησε καλλιέργειες ακτινιδίου ενώ και σε μεγάλη ένταση ήταν η χαλαζόπτωση που παρατηρήθηκε στα χωράφια μεταξύ Ράχης και Πολύδροσου της πεδιάδας Άρτας, όπου υπάρχουν κυρίως καλλιέργειες καλαμποκιού, τριφυλλιών αλλά και εσπεριδοειδών.
Οι παραγωγοί ιδίως των ακτινιδίων είναι σε απόγνωση για τη νέα αυτή ζημιά, ενώ δηλώσεις ζημιάς καλούνται να υποβάλλουν οι παραγωγοί ακτινιδίων Άρτας, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από πρόσφατη χαλαζόπτωση. Εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, κλιμάκιο εκτιμητών θα βρίσκεται στην περιοχή για επιτόπου εκτιμήσεις.

Ανακοίνωση
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ακτινιδίων «Πύρρος», που υπογράφει ο Πρόεδρος Ευάγγελος Χρηστάκης, ζητά άμεσα να παρέμβει ο ΕΛΓΑ.
Στην ανακοίνωση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ακτινιδίων «ΠΥΡΡΟΣ» αναφέρει: «Πρωτόγνωρη ζημιά και σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερή καταστροφή αντίκρυσαν οι παραγωγοί στις καλλιέργειές τους φέρνοντάς τους σε μεγάλη απόγνωση.
Η έντονη χαλαζόπτωση που είχε διάρκεια μισής ώρας με μέγεθος καρυδιού δημιούργησε μεγάλες ζημιές και κατέστρεψε τις καλλιέργειες ακτινιδίων στο πέρασμά της. Η περιοχή αυτή είναι από τις δυναμικότερες του κάμπου της Άρτας, στην καλλιέργεια ακτινιδίου.
Σημαντικά είναι τα προβλήματα και στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών αλλά και μονοετών καλλιεργειών (καλαμπόκι, τριφύλλι) της περιοχής.
Καλούμε τον Γενικό Δευθυντή, του Παραρτήματος του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, να επισκεφθεί άμεσα τις πληγείσες περιοχές για να διαπιστώσει επιτόπου το μέγεθος της ζημιάς.

Παρέμβαση Γ. Στύλιου
Για το ίδιο θέμα έγινε παρέμβαση Γ. Στύλιου στη διοίκηση του ΕΛΓΑ για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες του Νομού Άρτας.
Ο Υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επικοινώνησε τηλεφωνικά και ενημέρωσε τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ στην Αθήνα και τα Γιάννενα για την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 10/06/2019 στην Άρτα και ιδιαίτερα στις τοπικές κοινότητες Καλαμιάς και Ρόκκα του Δήμου Αρταίων. Ο κ. Στύλιος, τόνισε ότι η χαλαζόπτωση δημιούργησε μεγάλες ζημιές στον κάμπο και κατέστρεψε τις καλλιέργειες ακτινιδίων. Αναφέρθηκε ακόμη στα σημαντικότατα προβλήματα στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών αλλά και μονοετών καλλιεργειών (καλαμπόκι, τριφύλλι) της περιοχής.
«Οι ζημίες στις καλλιέργειες είναι πρωτόγνωρες. Πολλοί παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοσχερή καταστροφή»ανέφερε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι καλλιεργητές.

Aπό τις καταστροφές λόγω χαλαζόπτωσης σε καλλιέργειες
Άμεση καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων ζητά ο Δήμαρχος Αρταίων
Με αφορμή την χθεσινή χαλαζόπτωση που έπληξε μεγάλο μέρος του κάμπου της Άρτας προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης σε επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων ζήτησε άμεση επίσκεψη και επιτόπια έρευνα κλιμακίου του ΕΛΓΑ στην περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αποζημιώσεων στους αγρότες.

Οι περισσότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης (Καλαμιά, Ρόκκα, Χαλκιάδες, Κιρκιζάτες κ.α.), με το Δήμαρχο να επισκέπτεται σήμερα το πρωί καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές και να συνομιλεί με παραγωγούς.
«Η χαλαζόπτωση διάρκειας περίπου μισής ώρας έπληξε πολύ σημαντικό μέρος του κάμπου της Άρτας προκαλώντας πολλές καταστροφές στις καλλιέργειες και φέρνοντας τους αγρότες μας σε απόγνωση, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές. Αυτό που ζητάμε είναι άμεση εκτίμηση των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους καλλιεργητές. Δυστυχώς, υπάρχουν φόβοι ότι εκτός από την φετινή συγκομιδή θα πληγεί σημαντικά και η συγκομιδή της επόμενης χρονιάς, ιδιαίτερα στο ακτινίδιο, αλλά και στο καλαμπόκι και στα ροδάκινα. Παραμένουμε σε εγρήγορση και δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής της Άρτας που δέχθηκαν ένα σημαντικό πλήγμα από τον καιρό. Πρέπει όλοι οι φορείς μαζί να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία από την κακοκαιρία, όπως η τοποθέτηση αντιχαλαζικών διχτυών κ.α.» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Eπικοινωνία Βασίλη Τσίρκα με Θεοφάνη Κουρεμπέ
Eπικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, είχε ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, για τις ζημιές που προκάλεσαν στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Βασίλης Τσίρκας, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, αναφέρθηκε στις ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση σε διάφορες καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, και ιδιαίτερα σε αυτές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες των ακτινιδίων.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τον βουλευτή Άρτας ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ήδη έχουν αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να οριοθετηθεί η περιοχή των ζημιών και ότι αμέσως μετά τις δηλώσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, οι επόπτες θα προχωρήσουν στην επιτόπια καταγραφή τους. Στόχος του ΕΛΓΑ είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία, ώστε οι αγρότες που επλήγησαν να λάβουν άμεσα τις αντίστοιχες αποζημιώσεις.
Πρέπει να σημειωθεί –αναφέρει ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανκοίνωση- ότι από την αρχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην έμπρακτη κάλυψη των αναγκών του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Σε ό, τι αφορά τον ΕΛΓΑ, διαπιστώνεται από τους ίδιους τους αγρότες η σαφής βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει και η ταχύτητα αλλά και η αντικειμενικότητά του σχετικά με την καταγραφή των ζημιών και την απόδοση των αποζημιώσεων.

Προτεινόμενα για εσάς