Χρήστος Γκόκας: αναφορά για την επιστολή Δήμου Αρταίων στον ΥΗΣ Πουρναρίου

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βάση την επιστολή του Δήμου Αρταίων, σχετικά με την αδικία που υφίστανται οι κάτοικοι των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένοι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί (ΥΗΣ) με ισχύ μεγαλύτερη των 15MW.
Συγκεκριμένα ο κ. Γκόκας σημειώνει ότι βάσει του Ν. 3468/2006 και των τροποποιήσεών του, καταβάλλεται στους δικαιούχους ειδικό τέλος 3%, επί των εσόδων από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω συμψηφισμού με τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, για τους οικιακούς καταναλωτές και με απόδοση στους ΟΤΑ του ποσού που τους αντιστοιχεί. Το ειδικό τέλος αφορά σε περιοχές όπου έχει εγκατασταθεί υδροηλεκτρικός σταθμός με ισχύ μικρότερη ή ίση των 15 MW.

Παράλληλα τονίζει ότι όσον αφορά στους κατοίκους των περιοχών, στις οποίες έχουν εγκατασταθεί μεγάλοι ΥΗΣ (άνω των 15 MW), δεν υπάρχει καμία μέριμνα, παρόλο που έχουν μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις.
Επομένως, επισημαίνει, ότι το ζήτημα που αναδεικνύεται από την επιστολή του Δήμου Αρταίων είναι λογικό και δίκαιο, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, για τη θεσμοθέτηση και σε αυτές τις περιπτώσεις αντίστοιχου ειδικού τέλους για την οικονομική στήριξη των πολιτών, αλλά και για περιβαλλοντικές δράσεις καθώς και έργα τοπικής και κοινωνικής υποστήριξης από τους Δήμους.
Αυτό αφορά και στον ΥΗΣ Πουρναρίου στην Άρτα, ισχύος 331,5 MW, καθώς οι κάτοικοι της Άρτας, μετά από 40 και πλέον έτη, ακόμα περιμένουν τα αντισταθμιστικά οφέλη που δικαιούνται.
Τέλος ο κ. Γκόκας, καλεί τον κ. Υπουργό να λάβει υπόψη του το σοβαρό αυτό ζήτημα, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία για τις περιοχές και τους κατοίκους όπου είναι εγκατεστημένο ΥΗΣ ισχύος μεγαλύτερης των 15 MW, και ζητά να ενημερωθεί για τις αποφάσεις και τις ενέργειές του.