Άλκης Παπαχρηστάκης: Απινιδωτες σε σχολικές μονάδες.

Πριν περίπου τρεις μήνες εισηγήθηκε στην επιτροπή κοινωνικών θεμάτων της περιφέρειας Ηπείρου την ανάγκη τοποθέτησης απινιδωτων σε μεγάλες σχολικές μονάδες, ο Άλκης Παπαχρηστάκης, Περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου συνδιασμού Ήπειρος Όλον- Τόπος να ζεις, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων.

Σε δήλωσή του αναφέρει πως «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώθηκα από την Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων Κα Τσιάρα ότι θα τοποθετηθούν σε πρώτη φάση μερικοί απινιδωτες σε διάφορες σχολικές μονάδες σε όλη την Ήπειρο και μάλιστα έστειλε έγγραφο στους Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες νά υποδείξουν τα σημεία τοποθέτησης. Η αρχή έγινε και πιστεύω ότι θα υπάρξει και συνέχεια ούτως ώστε σέ όλες τις σχολικές μονάδες να τοποθετηθούν Απινιδωτες.

Η πρόταση
Στην τοποθέτηση του στην επιτροπή κοινωνικών θεμάτων με τίτλο ” Κοντά στους νέους” ο κ. Παπαχρηστάκης είπε:
Ξαφνικός θάνατος 17χρονου, Σοκ στην Θεσπρωτία,
Αιφνίδιος θάνατος μαθητή και πολλά άλλα δημοσιεύματα βλέπουμε τελευταία.

Ζούμε στην εποχή των πολλών προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων.

Πολλά και σημαντικά γεγονότα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε προσωπικό, έτσι δημιουργείται μια πίεση τόσο από την κοινωνία την δουλειά το σχολείο την οικογένεια με αποτέλεσμα να υπάρχει μια κατάσταση άγχους.

Καταλαβαίνουμε ότι δημιουργείται ένα κοινωνικό θέμα .
Εκτός όμως από τους ενήλικους προβλήματα έχουν καί τά παιδιά , προβλήματα παχυσαρκίας, καθιστικής ζωής και κοινωνικότητας.

Οι νέοι είναι σημαντικό να παραμένουν δραστήριοι και να συμμετέχουν σε κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Να κοινωνικοποιούνται. Στα σχολεία χτίζονται οι επόμενες γενιές, πολλοί νέοι στη σημερινή εποχή παθαίνουν κάποιο καρδιακό περιστατικό ειδικά την ώρα της άθλησης.

Εκτός από την κάρτα υγείας που έχουν όλοι οι μαθητές (και για αυτό θα πρέπει να κάνουμε πρόταση στο Περιφερειακό συμβούλιο) πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει ένα πραγματικό ερωτηματολόγιο προς όλους τους μαθητές και να απαντούν με ΕΙΛΙΚΡΊΝΕΙΑ για διάφορα θέματα που ενδεχομένως έχουν, όπως : πόνο στο στέρνο, κάποια ενόχληση κατά την ώρα της εκγύμνασης, κάποια ανεξήγητη νόσηση, οικογενειακό ιστορικό και λοιπά.

Ένα άλλο θέμα που υπάρχει με τις μικρές ηλικίες (νεαρές και νεαρούς) είναι η παχυσαρκία και η οποία λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις . Δυστυχώς η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην παιδική παχυσαρκία και το έχουν δείξει έρευνες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο. Η παχυσαρκία σχετίζεται με κληρονομικότητα , οικογενειακό περιβάλλον, διάφοροι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες ,διατροφικές συνήθειες, τρόπος ζωής.

Όλοι αυτοί δημιουργούν παράγοντες κινδύνου της καρδιάς, υψηλή πίεση και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τά υπέρβαρα παιδιά συνήθως έχουν μειωμένες επιδόσεις στα σχολεία.

ΝΑ ΜΙΛΉΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΊΝΕΙΑ

Ερχόμαστε τώρα στον ρόλο πού έχουμε σαν επιτροπή κοινωνικών θεμάτων και αφορά υπηρεσίες υγείας.
Μέλημα είναι εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης δημόσιας υγιεινής και αγωγή υγείας.
Να προτείνουμε, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για ζητήματα υγείας που αφορούν τους νέους και ειδικά τους μαθητές.

Έτσι επειδή η πρόληψη είναι προτιμότερη από την θεραπεία προτείνουμε σε όλες τις σχολικές μονάδες σε πρώτη φάση γυμνασίων και λυκείων την αγορά και την τοποθέτηση σύγχρονων απινιδωτων οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν λύση αν ποτέ χρειαστεί (μακάρι να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ) για κάποιο επεισόδιο.

ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ

Φυσικά θα πρέπει να υπάρξει και εκπαίδευση των δασκάλων και καθηγητών για την χρήση και λειτουργία η οποία θα μπορέσει να γίνει από πιστοποιημένους ειδικούς και με την συνεργασία των δήμων οι οποίοι θα αναλάβουν το θέμα της εκπαίδευσης.

ΑΣΦΆΛΕΙΑ
Οι γονείς προσδοκούν τα παιδιά τους να είναι καθ’ όλα ασφαλή κατά την διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και καλά κάνουν και για τον λόγο αυτό η περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να βοηθήσει.

ΚΌΣΤΟΣ
Το κόστος της αγοράς των απινιδωτων είναι μηδαμινό μπροστά στο να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.
Αυτονόητο είναι ότι αυτό το project θα μπορούσε άνετα να το αναλάβει το υπουργείο ΠΑΙΔΕΊΑΣ μαζί με το υπουργείο ΥΓΕΊΑΣ αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο.
Η ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ ΗΠΕΊΡΟΥ ΝΆ ΓΊΝΕΙ ΠΡΌΤΥΠΟ
Άρα η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να γίνει ΠΡΩΤΟΠΌΡΟΣ και ΠΡΌΤΥΠΟ απέναντι στις άλλες περιφέρειες και απέναντι στην κυβέρνηση.

Η νέα επιτροπή κοινωνικών θεμάτων της περιφέρειας Ηπείρου θα κάνει προτάσεις ούτως ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ηπείρου γιατί έχουμε υποχρέωση απέναντι σέ όλους και ειδικά απέναντι στην νέα γενιά.

Εφικτά και υπό προϋποθέσεις μπορούμε να προμηθεύσουμε ανάλογα με τις σχολικές μονάδες και τους μαθητές ΣΈ ΠΡΏΤΗ ΦΆΣΗ για τον Νομό Άρτας ΠΕΝΤΕ απινιδωτες , για τον Νομό Ιωαννίνων ΔΕΚΑΠΈΝΤΕ , για τον Νομό Θεσπρωτίας ΠΈΝΤΕ και για τόν Νομό Πρέβεζας ΠΕΝΤΕ απινιδωτες.

Το κόστος ενός απινιδωτη κυμαίνεται από εφτακόσια ευρώ έως χίλια και με την οποία προσφορά ενδεχομένως θα είναι χαμηλότερο.

Η περιφέρεια Ηπείρου είναι αρωγός σε εκατοντάδες εκδηλώσεις αθλητικές η πολιτιστικές χρηματοδοτώντας σαν συνδιοργανωτής κάθε χρόνο με χιλιάδες ευρώ.
Άρα η περιφέρεια Ηπείρου μπορεί και έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το εν λόγω project που είναι μία σοβαρή κίνηση συμματοδοτωντας το πραγματικό ενδιαφέρον για την Νέα Γενιά που μας θέλει στο πλευρό της».