Άμεσα Μέτρα για το Αρδευτικό Πέτα-Κομποτίου

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών

Ξεκίνησε πριν 30 χρόνια κι έμεινε στη μέση

Σοβαρός κίνδυνος για τις καλλιέργειες της περιοχής

Να εξασφαλιστεί η άρδευση της πεδιάδας Δήμου Ν. Σκουφά

Με Θέμα «Να εξασφαλιστεί άμεσα η πλήρης άρδευση της πεδιάδας Ν. Σκουφά στο Ν.Άρτας και το εισόδημα των αγροτών της περιοχής» οι βουλευτές του ΚΚΕ Έξαρχος Νίκος, Παπαναστάσης Νίκος, Μανωλάκου Διαμάντω και Στολτίδης Λεωνίδας κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Σε επιστολή τους οι αγρότες των χωριών Κομποτίου, Συκιών και Περάνθης του Ν. Άρτας χτυπούν ηχηρό “καμπανάκι” κινδύνου για τις σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα και στην απόδοση των αγροτικών καλλιεργειών λόγω έλλειψης εγγειοβελτιωτικών έργων στην πεδιάδα Νικ. Σκουφά. Ειδικότερα για την καλλιέργεια του ακτινιδίου, που έχει αυξημένες ανάγκες άρδευσης, ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής καταστροφής είναι ορατός. Η χαμηλή απόδοση των καλλιεργειών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος για τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής.

Όπως αναφέρουν εδώ και 30 χρόνια άρχισε η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων και συγκεκριμένα το αρδευτικό Πέτα-Κομποτίου, που σύμφωνα με τη μελέτη θα αρδεύσει συνολική έκταση 37.650 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή Κομποτίου, Περάνθης, Συκιών του Δήμου Νικ. Σκουφά. Παρ΄ όλα αυτά και ενώ έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο τμήμα του, συγκεκριμένα κατασκευάστηκε το αντλιοστάσιο, έχει κατασκευαστεί ο αγωγός μεταφοράς του νερού και η λιμνοδεξαμενή, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ενώ τα μηχανήματα απαξιώνονται λόγω της μη λειτουργίας.

Ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια εκτός από την καλλιέργεια των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων (εσπεριδοειδή, ελιές) έχει αναπτυχθεί η δυναμική καλλιέργεια του ακτινιδίου ξεπερνώντας τα 3000 στρέμματα στην συγκεκριμένη περιοχή. Με βάση ότι οι αρδευτικές ανάγκες της καλλιέργειας του ακτινιδίου είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών ή της ελιάς ο υπάρχον υδροφόρος ορίζοντας δεν επαρκεί πλέον για την κάλυψη της άρδευσης των καλλιεργειών. Ήδη πολλές γεωτρήσεις έχουν στερέψει, σε άλλες η παροχή νερού έχει ελαττωθεί, σε άλλες η ποιότητα του νερού λόγω αυξημένης ηλεκτρικής αγωγιμότητας και αλάτων είναι υποβαθμισμένη και σε άλλες, όπως στην περιοχή Συκιών, το νερό είναι ακατάλληλο για άρδευση.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, που για χρόνια δεν έχουν μεριμνήσει για την εκπόνηση των αναγκαίων εγγειοβελτικών έργων.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση λύση του αρδευτικού στην πεδιάδα Νικ. Σκουφά με την ολοκλήρωση του αντίστοιχου έργου Πέτα-Κομποτίου χωρίς καμία επιβάρυνση των αγροτών.

Οι Βουλευτές
Έξαρχος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω
Στολτίδης Λεωνίδας»