Άμεσα 10 νέα ΚΥΤ

Τι αποκαλύπτουν οι συσκέψεις στο υπουργείο Εσωτερικών με Κυβερνητικό Επιτελείο για το προσφυγικό ζήτημα

Στην Άρτα δημιουργείται Ελεγχόμενη Δομή Φιλοξενίας

-«Μασάζ» στο Γιώργο Στύλιο, από Υπουργούς για να χαλαρώσει

-Στη «κυβερνητική σάουνα» και ο Δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης

-Μόνο ο Δήμος Αρταίων κλήθηκε για ενημέρωση από του Υπουργούς

Με την Άρτα, να βρίσκεται μεταξύ των περιοχών, όπου θα δημιουργηθεί Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών, πάνω από δύο ώρες διήρκησε η κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για το προσφυγικό ζήτημα, που πραγματοποιήθηκε με εσωκομματικές ενστάσεις και διαφωνίες από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για το σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Η σύσκεψη που έλαβε χώρα προχθές Τετάρτη τη συγκάλεσαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ενώ μετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των βουλευτών των περιοχών, όπου με βάση το κυβερνητικό σχέδιο θα μετεγκατασταθούν πρόσφυγες σε κλειστού τύπου κέντρα φιλοξενίας. Με άλλα λόγια –όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του news247.gr- επρόκειτο για… “μασάζ” στους βουλευτές και τα τοπικά στελέχη που στις περιοχές τους θα εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε νέα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) και τα οποία διαφωνούν, έχουν ενστάσεις για τις επιλογές, γενικά δυσκολεύονται να αποδεχτούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Και στην Άρτα
Το «μασάζ» φαίνεται πως έγινε και στο βουλευτή Άρτας της ΝΔ Γιώργο Στύλιο, αφού ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που κλήθηκαν και συμμετείχαν στη κυβερνητική σύσκεψη.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του news247.gr, στη σύσκεψη εκλήθησαν ειδικότερα οι βουλευτές Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης της Σάμου, Χίου Νότης Μηταράκης και Δωδεκανήσων Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, δηλαδή των περιοχών όπου θα δημιουργηθούν μέχρι τον Ιούλιο κλειστές δομές. Το παρών έδωσε επίσης ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.
Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του news247.gr, κλήθηκαν και οι βουλευτές Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Κοτρωνιάς και Θανάσης Χειμάρρας, Ηλείας Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Νικολακόπουλος, Ρεθύμνης Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς και Σπήλιος Λιβανός, Άρτας Γιώργος Στύλιος και Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, δηλαδή των περιοχών όπου θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες δομές.

Από τις πληροφορίες αυτές συνάγεται πως η Άρτα «γλύτωσε» από «κλειστή δομή φιλοξενίας», αλλά είναι μέσα στους κυβερνητικούς σχεδιασμού για λειτουργία «ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας» σε κάποιο χώρο.
Μάλιστα ο κ.Στεφανής ενημέρωσε τους βουλευτές για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν ενστάσεις και εντάσεις. Τις πιο έντονες αντιρρήσεις φέρεται να εξέφρασαν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρης ο οποίος διαφώνησε με τη δημιουργία κλειστών δομών και ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου.
Διαφωνίες όμως εξέφρασαν και βουλευτές άλλων περιοχών με ορισμένους πάντως να κινούνται σε πιο ήπιους τόνους και να ζητούν αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιφέρειες που θα υποδεχθούν πρόσφυγες.

Οι ενστάσεις Στύλιου

Μετά τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, με αντικείμενο το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος που μέχρι σήμερα απέφευγε να παραβρεθεί και να μιλήσει δημοσίως για το καυτό ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση –όπως εξάλλου έχει κάνει και σε άλλα θέματα μέχρι σήμερα, αποφεύγει να «εκτίθεται» και περιμένει τις εξελίξεις.
Αυτή τη φορά όμως, τα πράγματα δυσκόλεψαν για το νεοδημοκράτη βουλευτή που θα πρέπει να βγεί ανοιχτά και να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές.

Προς το παρόν, ο κ. Στύλιος ενώ απέφυγε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, που προσκλήθηκε από τον νεοδημοκράτη Δήμαρχο κ. Τσιρογιάννη, εξέδωσε ανακοίνωση όπου εμμέσως πλήν σαφώς καταγράφει και τις «κόκκινες γραμμές» του στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Στην ανακοίνωση που φιλοξένησε η ΗΧΩ στο εκτενέστατο ρεπορτάζ της για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Στύλιος σημείωνε πως «σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και ενωμένοι, να δώσουμε τη μάχη από κοινού για μια δίκαιη αλλά και λειτουργική λύση στο πρόβλημα. Η θέση μου είναι καθαρή. Δίκαιη διασπορά σε όλη την Ελλάδα, με βάση την ποσόστωση αλλά και λειτουργικές λύσεις σε κάθε περιοχή που θα έχουν τη συναίνεση και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Άρα η όποια χωροθέτηση οφείλει να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την υγιεινή των πολιτών. Να σέβεται και την ποιότητα ζωής αυτών που θα διαμένουν αλλά και την ποιότητα ζωής των περιοίκων».

Όμως στην ίδια δήλωση ο κ. Στύλιος έβαζε τη δική του «κόκκινη γραμμή» υπογραμμίζοντας: «Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Άρτας, το στρατόπεδο στον αστικό ιστό της πόλης, ως χώρος εγκατάστασης προσφύγων μεταναστών και δημιουργίας hotspot».
Επομένως, ο βουλευτής της ΝΔ δέχεται την «δίκαιη κατανομή» άρα και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να είναι η Άρτα ανάμεσα στ νέα 10 ΚΥΤ, αλλά δεν δέχεται να χρησιμοποιηθεί το ΚΕΝ Άρτας, για «ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας».

Κι άλλοι για… «μασάζ»
Εν τω μεταξύ, και προκειμένου η κυβέρνηση να προλάβει και να κατευνάσει άλλες αντιδράσεις, χθες Πέμπτη 9 Ιανουαρίου κλήθηκαν σε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη φορά με δημάρχους δήμων όπου θα δημιουργηθούν κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα. Δεν έχουν κληθεί στη σύσκεψη οι περιφερειάρχες, που θα βρίσκονταν όμως στην Αθήνα καθώς συνεδρίαζε το ΔΣ της ΕΝΠΕ στο οποίο προφανώς το θέμα θα συζητούνταν.
Τη πρόσκληση σε σύσκεψη επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, με ανακοίνωσή του στην οποία σημειώνει πως «ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, προσεκλήθη να παραστεί αύριο Πέμπτη σε συνάντηση εργασίας στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών με θέμα: «Δομές Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου ».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως «Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που έχει προσκληθεί επίσημα ο Δήμαρχος Αρταίων, σε συζήτηση για αυτό το αντικείμενο», ενώ αναφέρει ότι «Στη συνάντηση, η οποία θα γίνει στο ανώτατο υψηλό επίπεδο, έχουν κληθεί να παρευρίσκονται οι κ.κ.: Βουλευτές Περιοχής, Δήμαρχοι Περιοχής…».

Μόνο στο Δήμο Αρταίων

Προφανώς ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, δεν είχε καλή πληροφόρηση, αφού είναι ο μόνος Δήμαρχος από την Άρτα που έχει κληθεί, στη σύσκεψη με αντικείμενο το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα αφού ούτε ο Δήμαρχος Αγνάντων Χρήστος Χασιάκος, ούτε ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, ούτε η Δήμαρχος Ν. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, κλήθηκαν στη σύσκεψη. Επίσης δεν κλήθηκαν στην ίδια σύσκεψη ούτε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ούτε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας. Κλήθηκε όμως ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, που έτσι κι αλλιώς βρίσκονταν στην Αθήνα.

Αυτό και μόνο δείχνει πως από την κυβέρνηση, ΜΟΝΟ ο Δήμαρχος Αρταίων κλήθηκε στη σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Άκης Σκέρτσος, Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής Και Ασύλου κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ΓΓ Υποδοχής, κ. Εμμανουήλ Λογοθέτης,
ΓΓ Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης.
Άρα αυτό σημαίνει πως ΜΟΝΟ ο Δήμος Αρταίων έχει επιλεγεί για να δημιουργηθεί «ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας» σε κάποιον από τους χώρους που όπως δείχνουν τα πράγματα έχουν ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΕΙ από τους κυβερνητικού παράγοντες που χειρίζονται το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Το «πάθημα» του Δήμου Χίου
Ποιος θα είναι αυτός ο χώρος που έχει επιλεγεί για δημιουργία «ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας» στο Δήμο Αρταίων; Οι πληροφορίες που έχει η ΗΧΩ, λένε πως ο Δήμαρχος Αρταίων γνωρίζει, αλλά συνεχίζει να παριστάνει τον ανήξερο ή να μην αποδέχεται την πραγματικότητα.
Μάλιστα προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αρταίων, που εγκρίθηκε ανέφερε τα εξής:
«Κατανοούμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης και φιλοξενίας των προσφύγων/μεταναστών. Συμμεριζόμαστε το ανθρώπινο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες/πρόσφυγες.

ΩΣΤΟΣΟ :
1. Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στην θέση, όπου χωροθετήθηκε το Επιχειρηματικό Πάρκο, στα Αμπέλια Αμμοτόπου, όσο και σε άλλους χώρους που υπονομεύουν την επιχειρηματική και αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας.
2. Επίσης είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στα στρατόπεδα της πόλης της Άρτας και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ και στο στρατόπεδο Παπακώστα,
3. Η θέση μας είναι πως θα πρέπει να γίνει κατανομή των προσφύγων/μεταναστών σε ποσοστό 1% επί του πληθυσμού κάθε Περιφέρειας, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, συνεπώς και στην Περιφέρεια Ηπείρου.
4. Θα πρέπει άμεσα τα Αρμόδια Υπουργεία, με τους βουλευτές ανά Νομό, την Περιφέρεια Ηπείρου και σε συνεργασία με όλους τους Φορείς, τους Δήμους και τις Τοπικές Κοινωνίες, να αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές και εφικτές λύσεις, που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην λειτουργία των τοπικών κοινωνιών αλλά και με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόβλημα των μεταναστών/προσφύγων».

Πράγματι η κυβέρνηση κάλεσε Τοπικούς Παράγοντες, μόνο που κάλεσαν τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ την Τετάρτη για να τον ενημερώσουν πως στην Άρτα θα γίνει Δομή φιλοξενίας και κάλεσαν την Πέμπτη ΜΟΝΟ τον Δήμαρχο Αρταίων και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για να ενημερωθούν για τον χώρο ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ η Δομή Φιλοξενίας στην Άρτα.
Το πώς θα χειριστεί την κατάσταση ο Δήμαρχος Αρταίων, είναι ένα ζήτημα σοβαρό, αφού μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση και να αγνοήσει τη βούληση της Δημοτικής Αρχής. Κάτι ανάλογο έπαθε και ο Δήμο Χίου, όπου σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, αλλά και ο ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, αναλύθηκαν όλα τα ισχύοντα δεδομένα με την κυβέρνηση να εστιάζει στο γεγονός ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει ο σχεδιασμός που είχε αναπτυχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όπως μεταφέρει η ιστοσελίδα «Πολίτης Χίος», σε ότι αφορά στη Σάμο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, είναι ήδη σε εξέλιξη η δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών ενώ για τη Χίο σημείωσε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση με τη Λέσβο για την οποία είπε ότι υπάρχει χωρική ασάφεια μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτης Χίος», η κυβέρνηση έχει κλειδώσει τη δημιουργία νέας δομής στο 15ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου – Βολισσού κάτι που μπορεί να αλλάξει μόνο σε περίπτωση που ο Δήμος Χίου θελήσει να προσφέρει δημοτική έκταση για τον συγκεκριμένο σκοπό στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα όπως σημείωνε η ιστοσελίδα «Πολίτης Χίος», «Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει αυτό το δίλημμα και στην αυριανή (σ.σ. χθεσινή) σύσκεψη με τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δήμων, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξη στον κυβερνητικό σχεδιασμό, αφού ο στόχος για την αποσυμφόρηση των νησιών παραμένει κοινός».

Το σκηνικό αυτό, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί με τον Δήμο Αρταίων, δηλαδή η κυβέρνηση να έχει «κλειδώσει» τα «Κρικούκια» και εφόσον ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης επιμένει στο «ΟΧΙ», να του ζητηθεί να προτείνει άλλο χώρο.
Σε αυτή τη περίπτωση ο Δήμαρχος Αρταίων θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και θα αναλάβει ΜΟΝΟΣ του το «πολιτικό κόστος» της επιλογής, κάτι που όπως φαίνεται ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα προσπάθησε να αποφύγει.