Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Nutri-Score: Μάχη για την αποτροπή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-εξαιρείται το ελαιόλαδο.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με δήλωσή τους χαιρετίζουν την πρόσφατη υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας από τις Επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών και Εμπορίου, με 30 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 2 αποχές.
Η εν λόγω τροπολογία, που υπήρξε πάγιο αίτημα των Ελλήνων μεταποιητών, αποτελεί θετική εξέλιξη για τις ελληνικές εξαγωγές, για τους Έλληνες αγρότες και μεταποιητές, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα τους εξαίρεσης από την υποχρέωση επισήμανσης από το Nutri-Score του ελαιολάδου, προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και μονοσυστατικών τροφίμων.
Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα και επιβεβαιώνει ότι οι επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αποδίδουν καρπούς.

Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Κεφαλογιάννης έχει αποσπάσει τη δέσμευση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κ. Στέλλας Κυριακίδου ότι δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με το ζήτημα της προωθούμενης νομοθετικής πρότασης για το σύστημα Nutri-Score, με σχετική ερώτηση του. Υπενθυμίζεται ότι το Nutri-Score τιμωρεί ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, υποδεικνύοντας στους ευρωπαίους καταναλωτές ότι το κραμβέλαιο ή το λάδι καρύδας ή ακόμα και ανθρακούχα ποτά χωρίς ζάχαρη ως προτιμότερες επιλογές.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, να διασφαλίσουμε μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες παραγωγούς» σημειώνει η Ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου , που σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει, σημείωνε τα εξής:

«Για πολλοστή φορά οι Έλληνες παραγωγοί και οι εμπορικές ενώσεις τους εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το σύστημα Nutri-Score, το οποίο έχει προταθεί ως σύστημα επισήμανσης συσκευασίας τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της στρατηγικής F2F, γιατί διακρίνει άδικα, ως λιγότερο υγιεινές επιλογές, παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές και η φέτα, ενώ αντίθετα σημαίνονται ως υγιεινές επιλογές ανθρακούχα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή ενεργειακά ποτά χωρίς ζάχαρη.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Σκοπεύει να τροποποιήσει τον αλγόριθμο βαθμολόγησης του Nutri-Score, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται πιο αξιόπιστη αξιολόγηση όλων των σημαντικών συστατικών των τροφίμων, καθώς και να ενσωματώσει και άλλες παραμέτρους, όπως το ενεργειακό αποτύπωμα και ο τρόπος παραγωγής και επεξεργασίας τους;
2. Σκοπεύει να κατατάξει το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο στην κατηγορία Α, για τους γνωστούς και τεκμηριωμένους λόγους υψηλής διατροφικής, κοινωνικής και περιβαλλοντολογικής αξίας, όπως αποδεικνύεται και από τους ισχυρισμούς υγείας της EFSA;
3. Σκοπεύει να εξαιρέσει από την υποχρέωση διατροφικής επισήμανσης FOPL όλα τα φυσικά και/ή μονοσυστατικά τρόφιμα;».