Άνοιξαν τα εμπορικά-αναστήθηκε η αγορά

Παρότι οι πολίτες αγνοούν τα μέτρα προστασίας

Δημήτρης Χουλιάρας: Τα ρολά σηκώθηκαν, να μην έχουμε νέα λουκέτα

Μια καινούρια μέρα ξημέρωσε από χθες για την κεντρική αγορά της πόλης. Τα εμπορικά άνοιξαν και η κυκλοφορία στη Σκουφά αλλά και στους άλλους δρόμους, θύμιζε μέρες πρίν τον κορωνοϊό και το κλείσιμο των μαγαζιών.
«Τα ρολά των εμπορικών καταστημάτων μπορεί να είναι πάλι ανοιχτά από την Δευτέρα 11 Μαίου 2020 με την ελπίδα να μην επιστρέψει πάλι ο εφιάλτης του lockdownκαι μπαίνει ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα πραγμάτων που πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση για να μην έχουμε νέα λουκέτα στην αγορά!!» σημείωσε με δήλωσή του στην ΗΧΩ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Χουλιάρας.

Να σημειωθεί πως παρόλο όμως που καταστηματάρχες και οι υπάλληλοι των καταστημάτων τηρούσαν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας (προστατευτικές μάσκες και γάντια και το μέτρο περί ορίου πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα) η πλειοψηφία των πολιτών έδειχνε να μη θέλει να συνεχίσει τα μέτρα αυτοπροστασίας. Δεν ήταν πολλοί όσοι φορούσαν προστατευτικές μάσκες ενώ η πλειοψηφία δεν τηρούσαν το μέτρο της απόστασης μεταξύ τους.

Κοσμοσυρροή
Στις αγορές των μεγάλων πόλεων, παρατηρήθηκαν εικόνες άλλων εποχών. Στην οδό Ερμού της Αθήνας επικράτησε κοσμοσυρροή, στη Θεσσαλονίκη ουρές σχηματίστηκαν έξω από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων κυρίως στην οδό Τσιμισκή, όπου γέμισαν τα πεζοδρόμια, ενώ και στο κέντρο της Πάτρας οι πεζόδρομοι πλημμύρισαν κόσμο που ψώνιζε με τις εικόνες να μην θυμίζουν σε τίποτα την εποχή πανδημίας.

Δήλωση προέδρου Εμπορικού Συλλόγου
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, ο Δημήτρης Χουλιάρας, μιλώντας στην ΗΧΩ είπε τα εξής: « Τα ρολά των εμπορικών καταστημάτων μπορεί να είναι πάλι ανοιχτά από την Δευτέρα 11 Μαίου 2020 με την ελπίδα να μην επιστρέψει πάλι ο εφιάλτης του lockdownκαι μπαίνει ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα πραγμάτων που πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση για να μην έχουμε νέα λουκέτα στην αγορά!!
Οι συνάδελφοι σήκωσαν ρολά με χρέη , στην εφορία , στα ασφαλιστικά ταμεία , στην ΔΕΗ , στα ενοίκια , στους παρόχους τηλεφωνίας , με επιταγές από εμπορεύματα που δεν πούλησαν και με εμπορεύματα καλοκαιρινά που δεν μπορούν να αγοράσουν.
Η νέα πραγματικότητα του ανοίγματος με τον κορονοιο βρίσκει τους εμπόρους με νέες μεθόδους υποδοχής των πελατών και κανόνες υγιεινής .

Σε όλα τα καταστήματα υπάρχουν στις εισόδους τους αναρτημένες οδηγίες με τους κανόνες υγιεινής καθώς και ο αριθμός των πελατών που πρέπει να υπάρχουν μέσα στα καταστήματα.
Επίσης πολλοί συνάδελφοι φοράνε μάσκες (μετά από προτροπή του Συλλόγου, αν και είναι προαιρετικό) , έχουν ειδικές σημάνσεις για να καθοδηγούν τους πελάτες και φυσικά αντισηπτικά σε εμφανή σημεία!!
Τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων η κίνηση περιορίστηκε στα παιδικά και γυναικεία είδη με ποσοστά τζίρου πολύ χαμηλά .
Το καταναλωτικό κοινό κινήθηκε περισσότερο για ‘βόλτα’ και έρευνα αγοράς για τον λόγο αυτό παρόλο που υπήρχε κοσμοσυρροή στους δρόμους …..δεν υπήρχαν πωλήσεις !!!
Οι συνάδελφοι προσπαθούν να δώσουν δύναμη ο ένας στον άλλον και η πιο σημαντική συζήτηση μπροστά στα καταστήματα είναι ότι ‘’ οι συμπολίτες μας στην Άρτα πρέπει να δείξουν την αγοραστική αλληλεγγύη τους στην τοπική αγορά’’!!!

Περιμένουμε και το άνοιγμα της εστίασης για να γίνει πιο έντονη η ανακύκλωση του χρήματος στην πόλη μας γιατί η εστίαση πληρώνετε μετρητά από τους πελάτες της και πληρώνοντας και αυτή μετρητά τους προμηθευτές της βοηθά περισσότερο την τοπική οικονομία να πάρει πάλι μπροστά!!!
Όλοι οι συνάδελφοι είναι σύμφωνοι με τα αιτήματα του Συλλόγου προς τους τέσσερις Δήμους του Νομού Άρτας αλλά και προς την κυβέρνηση και είναι έτοιμοι αν χρειαστεί να συμμετέχουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν βρουν ανταπόκριση !!».