Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Άνοιξε η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ όπου οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπορούν να δηλώνουν ότι εργάζονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxis, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ . Το νέο καθεστώς που διέπει τους απασχολούμενους συνταξιούχους προβλέπει παρακράτηση 10% στον μισθό τους, αντί για περικοπή 30% στη σύνταξή τους που ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι συνταξιούχοι που εργάζονται είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν στην πλατφόρμα, διότι σε αντίθετη περίπτωση-κι αν πιαστούν από τις αρμόδιες αρχες- θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει σε ύψος που αναλογεί σε12 συντάξεις.

Οι κρατήσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Ιανουάριου 2024, ενώ το μέτρο αφορά όλους τους μισθωτούς, ακόμα κι αν είναι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, επιστήμονες. Και οι επαγγελματίες πρέπει να το δηλώσουν, αυτοί δεν θα έχουν παρακράτηση 10%, αλλά θα πληρώνουν προσαυξημένη εισφορά 50% στον κλάδο κύριας σύνταξης.

Εξαιρούνται από την παρακράτηση εκείνοι που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι πολύτεκνοι και έχουν ένα παιδί φοιτητή ή ανίκανο για εργασία ή ανήλικο.

– Ποιοι πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα;
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να εισέλθουν:
(α) συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε πριν την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν απασχολούνται μέχρι σήμερα.
(β) συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται από 01.01.2024, ακόμη και εάν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους
(γ) όσοι έχουν υποβάλλει ή υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους
(δ) όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της αυτής.
Η υποχρέωση δήλωσης ισχύει για όλους τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο), γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 (Α’ 164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν, ή του τρίτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210)), ενώ δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω θανάτου.

Όσα πρόσωπα έχουν δηλώσει την έναρξη της απασχόλησής τους στο φορέα με άλλο τρόπο (π.χ. υποβολή χειρόγραφης αίτησης στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ) οφείλουν να επαναλάβουν τη σχετική δήλωση ψηφιακά στην πλατφόρμα.

– Ποια είναι η προθεσμία δήλωσης;
Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (για όσους συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους).

Ειδικά για όσους ανέλαβαν υποχρεωτικώς υπακτέα απασχόληση πριν τη δημοσίευση της ΚΥΑ και συνεχίζουν να απασχολούνται μέχρι σήμερα ή ανέλαβαν υποχρεωτικώς υπακτέα απασχόληση από 01.01.2024 και διέκοψαν την απασχόλησή τους πριν την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ, έχουν κατ’ εξαίρεση προθεσμία 4 μηνών από την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ να δηλώσουν την απασχόλησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με τη διαδικασία αυτή προβαίνουν στη δήλωση και πρόσωπα που είχαν υποβάλλει χειρόγραφες δηλώσεις ανάληψης απασχόλησης στα τοπικά υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ στο παρελθόν, αλλά συνεχίζουν να απασχολούνται και μετά την 01.01.2024.

– Τι περιλαμβάνει η δήλωση;
Στην ηλεκτρονική υπηρεσία δηλώνονται: η ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης ως συνταξιούχος, ο τύπος της σύνταξης ή η υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση και η κατηγορία απασχόλησης.
Πολύ σημαντική είναι η δήλωση τυχόν συνδρομής των προϋποθέσεων για εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ. Η εξαίρεση αφορά τα άτομα με ψυχική αναπηρία, όσους λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, τους πολύτεκνους, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.