Άνοιξε νέο κεφάλαιο στη μάχη με τον κοροναϊό με τους εμβολιασμούς

Δημοσίως εμβολιάζονται οι πολιτικοί αρχηγοί

Ξεκίνησαν και στην Ήπειρο

Πρώτοι μια νοσηλεύτρια ΜΕΘ και ένας ηλικιωμένος

Μεταξύ των πρώτων εμβολιάστηκε η ΠτΔ

Η Κυριακή ήταν μια ιστορική ημέρα για τη χώρα, καθώς ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού. Πρώτοι ήταν μια νοσηλεύτρια ΜΕΘ και ένας ηλικιωμένος. Η νοσηλεύτρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, Ευσταθία Καμπισιούλη, εμβολιάστηκε στη 1 το μεσημέρι και την ώρα που συνάδελφός της, τής έκανε το εμβόλιο, σχημάτισε με το χέρι της το σήμα της νίκης και ότι όλα είναι εντάξει. Λίγη ώρα μετά σειρά είχε ο κ. Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ο κ. Γιοβανίδης, ηλικίας 88 ετών, εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», μαζί με τον επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ το παράδειγμα του εμβολιασμού έδωσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Τη Δευτέρα εμβολιάστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Πρεμιέρα στην Ήπειρο
Την Τρίτη ξεκινούν εμβολιασμοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου έχουν καταρτιστεί οι πίνακες ημερήσιου προγράμματος εμβολιασμού, και έχει στελεχωθεί πλήρως το εμβολιαστικό κέντρο με το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο εμβολιασμός για την 1η δόση του εμβολίου του υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021. Το προσωπικό θα εμβολιαστεί για τη δεύτερη δόση, 21 μέρες μετά τη μέρα που θα λάβει την πρώτη δόση, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο. στο πλαίσιο της έναρξης του εμβολιασμού.
Συνολικά στη πρώτη φάση θα γίνουν 380 εμβόλια σε υγειονομικό προσωπικό, ενώ από τις 3 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός προγραμματίζεται να επεκταθεί και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηπείρου.

Τα μηνύματα των πρώτων εμβολιασμών
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να εμβολιαστεί στην «έδρα» του Σωτήρη Τσιόδρα, το «Αττικόν»
«Ήταν ανώδυνο» είπε αμέσως μετά τη λήψη του εμβολίου ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ευχήθηκε «καλή αρχή» στις νοσηλεύτριες. «Πιστεύω ότι σήμερα όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες χαμογελάνε κάτω από τις μάσκες τους» είπε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος είναι τους επόμενους μήνες να εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.
Ο πρωθυπουργός έλαβε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε και έφτασε στο νοσοκομείο «Αττικόν».
Είχε προηγηθεί η λήψη του εμβολίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την κα. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν στο νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μαζί με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνη.
Πριν τον εμβολιασμό ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή η συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου και η ενημέρωση για το εμβόλιο.
«Το εμβόλιο είναι καλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό της.

«Επιτέλους ήρθε η στιγμή που περιμέναμε», ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό του. «Το τέλος δεν ήρθε, αλλά θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό των περισσότερων. Αυτό το διάστημα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να προστατέψουμε τους γύρω μας», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Μεταξύ αυτών που έδωσαν το παράδειγμα του εμβολιασμού συγκαταλέγεται και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.
Ο εμβολιασμός του κ. Τασούλα έγινε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και όπως προέβλεπε το πρωτόκολλο συμπληρώθηκε το σχετικό ερωτηματολόγιο και έγινε η σχετική ενημέρωση για το εμβόλιο.

«Πορτοκαλί» ο χάρτης
Χαμόγελα αισιοδοξίας χαρίζει στην Ελλάδα η έκθεση για τον κορονοϊό του Ευρωπαϊκoύ Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Η πορεία της πανδημίας φαίνεται να πηγαίνει καλά με τη μισή χώρα να είναι στο «πορτοκαλί».
Από τη Θεσσαλία και κάτω, οι περιοχές έχουν περάσει στο «πορτοκαλί» που σημαίνει 25-150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, άρα και ο κίνδυνος είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα. Παραμένει στο «κόκκινο» η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, δηλαδή καταγράφουν περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Κωνσταντίνος Τασούλας: «Η επιστήμη, η συνεργασία και η λογική κέρδισαν το στοίχημα» 
Κάλεσμα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες «να απολαύσουν την πρωτόγνωρη γοητεία ευθύνης και ελευθερίας που τους χαρίζει η εξασφάλιση της υγείας τους με αυτόν τον εμβολιασμό» απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος εμβολιάστηκε σήμερα κατά του κορωνοϊού Covid-19, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Αμέσως μετά τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το 2020 ξεκίνησε με μία απροσδόκητη αγωνία που μετατράπηκε σε φόβο και κατέκλυσε όλο τον κόσμο. Μία πρωτόγνωρη πανδημία, από αυτές που εμφανίζονται κάθε εκατό χρόνια, σκόρπισε απελπισία, φόβο και άλλαξε τις ζωές όλου του κόσμου και στη χώρα μας.

Κλείνοντας το 2020, την αγωνία και τον φόβο τα διαδέχεται η ελπίδα. Η επιστήμη, η συνεργασία και η λογική κέρδισαν το στοίχημα. Και τώρα, απομένει σε όλους εμάς μία πρωτόγνωρη γοητεία, η γοητεία της ευθύνης να αλλάξουμε τη ζωή μας. Όσο περισσότεροι εκμεταλλευτούμε κι αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία επιστήμης και λογικής, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αντεπίθεση της υγείας έναντι αυτής της πανδημίας.
Το 2021 είναι η χρονιά της ελπίδας και της ελευθερίας. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μετέχω σε αυτή την προσπάθεια και αν μου επιτρέπετε, καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να απολαύσουν αυτή την πρωτόγνωρη γοητεία ευθύνης και ελευθερίας που τους χαρίζει η εξασφάλιση της υγείας τους με αυτόν τον εμβολιασμό».

Τον Πρόεδρο της Βουλής συνόδευσαν στην αίθουσα εμβολιασμών ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Μετά τον εμβολιασμό του, ο κ. Τασούλας συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου, εκφράζοντάς τους την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό του για τον αδιάκοπο αγώνα που δίνουν στο μέτωπο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.