Άνοιξε στις 19 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα των δηλώσεων για κτηνοτρόφους

Γ. Στύλιος, ΥφΑΑΤ: «Στηρίζουμε με πράξεις έναν κλάδο-πυλώνα της οικονομίας της Άρτας και της Ηπείρου»

Ανοίγει την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 η πλατφόρμα για δηλώσεις κτηνοτρόφων που αφορούν στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσων πλήττονται από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η ενίσχυση δίνεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022. Το συνολικό ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 89.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Δήλωση Γιώργου Στύλιου
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος δήλωσε ότι «η στήριξη στους κτηνοτρόφους μας απέναντι στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είναι σταθερή και συνεπής. Με στόχο να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας λόγω της τιμής των ζωοτροφών, και να εγγυηθούμε την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας. Με την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού αποδεικνύουμε για ακόμη μία φορά ότι είμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας με πράξεις. Σε έναν κλάδο, μάλιστα, που είναι πυλώνας για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες της Ηπείρου, και ειδικά της Άρτας».

Οδηγίες για την Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στη δράση
Αίτηση στήριξης-πληρωμής για την ένταξή τους σε αυτή τη δράση στήριξης μπορούν να υποβάλλουν οι κτηνοτρόφοι των κλάδων αιγο-προβατοτροφίας και βοοτροφίας καθώς επίσης και οι κτηνοτρόφοι των κλάδων πτηνοτροφίας (αυγοπαραγωγές ή/και κρεοπαραγωγές όρνιθες) και χοιροτροφίας,
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-πληρωμής πραγματοποιείται το διάστημα από 19-12-2022 έως 29-12-2022. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο, υποβάλλουν προς την ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, την αίτησή τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Μέτρου.

Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr.
Έλεγχοι & πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως Οργανισμός Πληρωμών, πραγματοποιεί τους προβλεπόμενους ελέγχους για την επιβεβαίωση τήρησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας. Τονίζεται πως:
• το ανώτατο ποσό της στήριξης στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ανά γεωργό (κτηνοτρόφο)
• η διαδικασία έγκρισης της δαπάνης, διενεργείται μέσω των οργανικών μονάδων επιπέδου περιφερειακών Διευθύνσεων
• οι πληρωμές διενεργούνται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση και ανά Περιφέρεια Στήριξης, Προτεραιότητα και Περιοχή Εστίασης μετά τη δημιουργία φακέλου, εκ του μηχανογραφικού αρχείου πληρωμών του ΟΠΣΑΑ.
Λεπτομέρειες για τη διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης, περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επιπλέον Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr, της Διαχειριστικής Αρχής του ΣΣ ΚΑΠ www.agrotikianaptixi.gr και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. www.opekepe.gr, καθώς και μέσω του συστήματος τηλεφωνικής εξυπηρέτησης αγροτών “1540” του ΥπΑΑΤ.