Άρνηση Της αντιπολίτευσης Στην Ενεργειακή

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρταίων το Πρόγραμμα «Απόλλων»

Κοινότητα Πολιτών

Στόχος η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ

Η πρόταση πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφίας

Σιαφάκας: συλλογική προσπάθεια χωρίς κόστος για το Δήμο

Την ενεργή συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα «Απόλλων» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την «Ενεργειακή Κοινότητα Περιφέρειας Ηπείρου», για σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (Ε.Κ.Π.) θα επιτρέψει την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Δήμου και των άλλων μελών της κοινότητας.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αρνήθηκαν να ψηφίσουν μια προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Τελικά η πρόταση που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 5 Αυγούστου 2024,. Το πρόγραμμα αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού, ενισχύοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Όπως τονίζεται και σε ανακοίνωση από τον Δήμο Αρταίων, προτάθηκε να συμμετάσχει ο Δήμος ως ιδρυτικό μέλος στην «Ενεργειακή Κοινότητα Περιφέρειας Ηπείρου», συμβάλλοντας στη συλλογική προσπάθεια για βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη. Η σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (Ε.Κ.Π.) θα επιτρέψει την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Δήμου και των άλλων μελών της κοινότητας.

Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει:
1.Συμμετοχή του Δήμου Αρταίων στην υπό σύσταση Ε.Κ.Π. Περιφέρειας Ηπείρου (περιορισμένης ευθύνης).
2.Υπαγωγή στο Πρόγραμμα «Απόλλων» των παροχών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του Δήμου
3.Έγκριση του καταστατικού της υπό σύσταση Ε.Κ.Π. Περιφέρειας Ηπείρου.
4.Εξουσιοδότηση του Δημάρχου Αρταίων ως νόμιμου εκπροσώπου του Δήμου για την υπογραφή των αναγκαίων εγγράφων και την εκτέλεση όλων των απαραίτητων ενεργειών για τη σύσταση της Ε.Κ.Π.
5.Συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου στην υποβολή αιτήματος από την Ε.Κ.Π. στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για τη λήψη των προβλεπόμενων στοιχείων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις παροχές του Δήμου που θα υπαχθούν στο Πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χριστόφορος Σιαφάκας ανέφερε συγκεκριμένα: «Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στη συλλογική προσπάθεια για βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη, χωρίς κόστος και δαπάνες για το Δήμο. Θα περιμένουμε την υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει όλες αυτές τις λεπτομέρειες για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε και παρακάτω».

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τους πολίτες, όπως η μείωση του ενεργειακού κόστους και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι οι λοιπές παρατάξεις, «Αρτινών Συνεργασία», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» καταψήφισαν το εν λόγω πρόγραμμα.