Άρτα… Νομός για όλους, Νομός για νέους.

Γράφει ο Λάμπρος Ανδρέου

Η απουσία ρεαλιστικών εναλλακτικών επαγγελματικής αποκατάστασης δημιουργεί στους νέους του Νομού μας την τάση εγκατάλειψής του.
Οι νέοι διαχρονικά πλήττονται περισσότερο από την ανεργία. Μετά την πανδημία τα δεδομένα έχουν δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην αγορά, με τους επαγγελματίες όλων των κλάδων να έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και τα προβλήματα να αυξάνονται όλο και πιο πολύ, ας μη ξεχνάμε όμως και τις ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης που παρά τα δεινά έχει σημειωθεί σταθερότητα και πρόοδος.
Η ανεργία των νέων προκαλεί έντονα αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές και πολιτικές επιπτώσεις. Οι νέοι εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς, συμμετέχουν σε λιγότερες συλλογικές δράσεις και υιοθετούν μια πιο παθητική στάση απέναντι στην απασχόληση και το μέλλον τους. Δύσκολα θα κάνουν κάποια επιχειρηματική κίνηση ως ελεύθεροι επαγγελματίες στην αγορά της Άρτας, η οποία μέρα με την μέρα φθίνει και οι δυσκολίες μεγαλώνουν.

Η διαφυγή στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις με καλύτερη προοπτική εύρεσης εργασίας αποτελεί μοναδική διέξοδο.
Η εικόνα κλειστών καταστημάτων είναι μια καθημερινή αλλά και δυσάρεστη εικόνα της πόλης μας.
Η απορρόφηση ανθρώπινου δυναμικού στην επαρχία μας και η αποκέντρωση πρέπει να γίνουν βασικοί στόχοι. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, κίνητρα για ίδρυση νέων επιχειρήσεων αλλά και κίνητρα για προσλήψεις σε επιχειρήσεις.
Οι νέοι να μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους. Να γυρίσουν στα σπίτια τους. Να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες όχι μόνο για αυτούς αλλά και για όσους έχουν απομείνει στην επαρχία της Άρτας.
Η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη την ανάπτυξη νέων κλάδων. Η Άρτα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την δυναμική της ως πόλη με δυνατότητες. Να δημιουργηθεί το πεδίο να κρατηθούν τα παιδιά της Άρτας στο τόπο τους, να επιχειρήσουν και να δουλέψουν.

Είναι επιβεβλημένη η προσπάθεια βελτίωσης της ζωής στο Νομό και η αύξηση των εισοδημάτων των ανθρώπων του. Να μην νιώθουν οι νέοι εγκλωβισμένοι ψυχικά και οικονομικά.
Δεν θέλουμε μια επαρχία που ερημώνει. Να υπάρξει η ευκαιρία να αποκτήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θέλουμε όραμα και πράξη. Είναι στο χέρι όλων μας να οδηγήσουμε τα πράγματα μπροστά!

*Ο Λάμπρος Ανδρέου είναι Τελειόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Πατρών/Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Άρτας/Τοπικός Σύμβουλος ΤΚ Γραμμενίτσας Άρτας