Έγγραφο ΣΟΚ για τα Αθλητικά Σωματεία

Γράφει ο Άλκης Παπαχρηστάκης

Ο Υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου έστειλε επιστολή σε όλους τους δήμους και περιφέρειες ότι σωματεία που δεν έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών Σωματείων της Γ. Γ. Αθλητισμού δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις είτε αυτές ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είτε στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Με το άρθρο 33 του ίδιου νόμου προσδιορίζει το διάστημα, το οποίο είναι έξι μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ. Άρα εως12 Απριλίου του 21. Τελικά έδωσε παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα 4022 σωματεία έχουν ήδη εγγραφεί στο μητρώο αθλητικών Σωματείων και όλα αυτά εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 και με τους αθλητές, προπονητές και ολόκληρη η κοινωνία να ζητάει επιστροφή στα γήπεδα.

Όλοι ξέρουμε πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες για να εγγραφεί ένα σωματείο στο μητρώο και αντί να γίνει παράταση εγγραφής των σωματείων έρχεται ένα έγγραφο το οποίο από την πρώτη ανάγνωση προκαλεί ένα σοκ στην αθλητική κοινότητα και σοκάρει ακόμα περισσότερο όταν ο Υφυπουργός Αθλητισμού της κυβέρνησης που πρέπει να είναι αυτός που στηρίζει και αρωγός στις προσπάθειές των ανθρώπων του αθλητισμού πετάει εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων αθλητές και σωματεία. Η αντίδραση φυσικά θα είναι μεγάλη. Γιατί δεν μπορεί ο εγωισμός ενός ανθρώπου που ηγείται του αθλητισμού στη χώρα μας να είναι πάνω από το κοινωνικό σύνολο και την αθλητική κοινότητα. Στον αθλητισμό έχουν επενδύσει πάρα πολλοί άνθρωποι, είτε σε χρόνο είτε σε χρήμα ακόμα και στο μέλλον των αθλητών.

Η υπομονή έχει εξαντληθεί γιατί, οι ίδιοι διοικούντες, ο Υφυπουργός δλδ και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διαψεύδουν τον Χαρδαλιά λέγοντας ότι μόνο 0,55% είναι ο δείκτης θετικότητας σε 28.000 δείγματα από τις 5/11στον αθλητισμό. Αυτό που κατάφεραν είναι να έχουν χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες μικρών και μεγάλων κατηγοριών να ζητούν επίμονα την επανεκκίνηση του αθλητισμού και αυτοί το μόνο που κάνουν με τις ενέργειες τους να ρίχνουν το καράβι της αθλητικής κοινότητας στα βράχια. Ηδη εκατοντάδες αθλητές, αθλήτριες, προπονητές, ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα για τη συνεχιζόμενη αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων με σύνθημα “ο αθλητισμός είναι ζωή στηρίξτε τον”.

Οι αθλητές και αθλήτριες ζητούν την επιστροφή στις προπονήσεις και κατόπιν στους αγώνες το συντομότερο δυνατόν, γιατί τα αποτελέσματα της αποχής θα φανούν σε βάθος χρόνου.Και όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αυτές έγιναν με χρήματα των Ελλήνων πολιτών για την υποστήριξή και προαγωγή του αθλητισμού όλων των ηλικιών, την υποστήριξη και ανάπτυξη του σχολικού Αθλητισμού όλων των βαθμίδων, την υποστήριξη του σωματειακού Αθλητισμού και την διεξαγωγή αθλητικών αγώνων και εκδηλώσεων.

Ο Άλκης Παπάχρηστάκης είναι Αν. Γραμματέας Τομέα Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής