Έδωσε Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Open Mall ο Δήμαρχος Αρταίων

Χριστόφορος Σιαφάκας: είμαστε κοντά στους δημότες- αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες του Open Mall, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, μετά την ανοιχτή συζήτηση-ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2024 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Άρτας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας.
Στη συζήτηση ακούστηκαν οι ενστάσεις των εμπόρων στο κέντρο της πόλης αλλά και κατατέθηκαν οι έντονες διαφορές και αντιδράσεις των εμπόρων τμήματος της Οδού Σκουφά, όπου κατασκευάστηκε ένα μέρος του έργου αυτού.

Σχετικά με τη συζήτηση ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας εξέδωσε ανακοίνωση, αλλά δημοσιοποίησε και χρονοδιάγραμμα για τα κατασκευαστικά έργα κάτι το οποίο ζητούσαν και οι επαγγελματίες στο κέντρο της πόλης της Άρτας.

Στην ανακοίνωση ο κ. Σιαφάκας τονίζει: « Σκοπός (της ενημέρωσης) ήταν να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν τους δημότες, να ακουστούν οι απόψεις και οι προβληματισμοί τους σε σχέση με την υλοποίηση του έργου, καθώς και να ενημερωθούν πλήρως για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και την εξέλιξη του.
Η χθεσινή ανοιχτή και απόλυτα δημοκρατική διαδικασία, που ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε γίνει πριν την αρχική ένταξη και έναρξη του έργου, κατέδειξε τις αγωνίες, την ανησυχία και τον εν γένει σκεπτικισμό απέναντι στο εν εξελίξει έργο του Open Mall, ιδίως των επιχειρηματιών της εστίασης και του εμπορικού συλλόγου. Αφουγκραζόμενος τις αγωνίες αυτές και με μόνο γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των δημοτών και χωρίς να παραβλέπω τις αστοχίες ή αβλεψίες της μελέτης, θα μεριμνήσω για τη βέλτιστη υλοποίηση του έργου, δεσμευόμενος για την πραγματοποίηση των όποιων εφικτών τροποποιήσεων επί της κατασκευής. Η υπαναχώρηση και πιθανή απένταξη του έργου δεν αποτελεί επιλογή, καθώς θα είναι οικονομική καταστροφή για το Δήμο. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και στοχευμένης επαναξιολόγησης των παρεμβάσεων του εν εξελίξει έργου, όπερ και θα γίνει.

Είναι αυτονόητο ότι θα ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα, ώστε καμία επιχείρηση να μην θιγεί από ενδεχόμενες αστοχίες της μελέτης, που μπορεί να δημιουργούν προβλήματα ποιοτικής υποβάθμισης ή μη εύρυθμης λειτουργίας οιουδήποτε καταστήματος, μετά την ολοκλήρωση του έργου. Κατά την κατασκευή του έργου ήδη πραγματοποιούνται μικρές αλλαγές και βελτιώσεις, όπου αυτές επισημαίνονται και απαιτούνται. Επιπλέον, θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο αναγκαίων αλλαγών και τροποποιήσεων – αισθητικών, χωροταξικών και λειτουργικών – των στοιχείων που τοποθετούνται επί των πεζοδρόμων, όπως ζαρντινιέρες και παγκάκια, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Πέραν της ανάδειξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας, σκοπός μας είναι η επίτευξη υπεραξίας για την αγορά της πόλης μας και η προσέλκυση τουριστών, επισκεπτών και εν γένει καταναλωτών, προβάλλοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Ως νέα Δημοτική Αρχή επιλέγουμε να είμαστε κοντά στους δημότες, να τους δίνουμε λόγο, να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους. Μέσα από δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, με συμμετοχικότητα και συνεργασία με όλους τους φορείς θα πάμε το Δήμο μας μπροστά.

Επιπλέον, ζητώντας την υπομονή όλων, ανακοινώνουμε το χρονοδιάγραμμα του έργου όπως κατατέθηκε από τον ανάδοχο, που ήδη είναι με θετικό χρονικό πρόσημο, επισημαίνοντας ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου θα είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και συντονισμό με τους θεσμικούς φορείς της πόλης, Εμπορικό Σύλλογο και Εστίασης, προκειμένου για την έγκαιρη ενημέρωση όλων σχετικά με την ακριβή πορεία υλοποίησης του έργου και τον προγραμματισμό των καταστημάτων για κάθε οδό ξεχωριστά.
Τέλος, ευχαριστώ θερμά όλες και όλους, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παρευρέθηκαν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Σκοπός μου ήταν και θα είναι πάντα η απόλυτη διαφάνεια, η συμμετοχικότητα και η πλήρης ενημέρωση των δημοτών.

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης Open Mall
Β΄ ΦΑΣΗ ΕΡΓΟΥ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2024 – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024 (ΔΙΑΡΚΕΙΑ 4 ΜΗΝΕΣ)
Δρόμοι πραγματοποίησης εργασιών:
•Οδός Σταματελοπούλου έως Δημοτική Βιβλιοθήκη
•Οδός Κοσμά Αιτωλού
•Οδός Τζανέτου
•Οδός Γ. Μάτσου
•Οδός Σκουφά (από πλατεία Μονοπωλίου έως Τράπεζα Eurobank)

Γ΄ ΦΑΣΗ ΕΡΓΟΥ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024 – ΜΑΡΤΙΟΣ 2025 (ΔΙΑΡΚΕΙΑ 9 ΜΗΝΕΣ)
Δρόμοι πραγματοποίησης εργασιών:
•Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (κεντρική πλατεία)
•Οδός Ψαρών
•Οδός Νόρμαν
•Οδός Σκουφά (από Τράπεζα Eurobank έως πλατεία Κακκαβά)
•Οδός Πριοβόλου

Δ΄ ΦΑΣΗ ΕΡΓΟΥ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2025 – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2025 (ΔΙΑΡΚΕΙΑ 8 ΜΗΝΕΣ)
Δρόμοι πραγματοποίησης εργασιών:
•Οδός Καραπάνου
•Οδός Καραϊσκάκη
•Πλατεία Κακκαβά
•Οδός Σκουφά (από πλατεία Κακκαβά έως πλατεία Κιλκίς)
•Οδός Φιλελλήνων
•Οδός Μακρυγιάννη
• Οδός Αγίας Σοφίας
*Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου επί της παρούσης έχει θετικό πρόσημο, δεν υπήρξε καμία χρονική καθυστέρηση, αλλά αντίθετα έχει κερδηθεί χρόνος υλοποίησης.