Έκθεση Ζωγραφικής "Καθρέφτης" από το Ενοριακό - Πνευματικό Κέντρο Γραμμενίτσας

Σε ανακοίνωση του Ενοριακού – Πνευματικού Κέντρου Γραμμενίτσας του Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου Γραμμενίτσας, σχετικά με την Έκθεση Ζωγραφικής “Καθρέφτης” – εικαστικό αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι – με τη συμμετοχή δώδεκα (12) ζωγράφων, αναφέρονται τα εξής:

“Δώδεκα εικαστικοί εμπνέονται από τις ταινίες, αλλά και από τη γενικότερη παρουσία του Αντρέι Ταρκόφσκι, στην Τέχνη, στη σκέψη και στη φιλοσοφία του εικοστού αιώνα.
Ένας κατεξοχήν ποιητής – σκηνοθέτης, με κινηματογραφικά κάδρα, θα έλεγε κανείς, όμοια με ζωγραφικές συνθέσεις, μπαίνει τώρα στο ζωγραφικό τελάρο. Το εικαστικό υλικό είναι τόσο πλούσιο, όσο και η απαράμιλλη – γνωστή και μυθική πια – ταρκοφσκική ατμόσφαιρα.

Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, στην έκθεση αυτή, οι τόσο αποκλίνουσες, ιδιαίτερα προσωπικές ματιές, των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, καθώς και οι πλευρές του έργου του σκηνοθέτη, που τα ζωγραφικά αυτά έργα φωτίζουν.
Κάποιες ζωγραφιές κινούνται στο γενικότερο κλίμα όλων των ταινιών και της προσωπικότητας του Αντρέι Ταρκόφσκι. Σημασία ίσως δεν έχει πώς και με ποιον τρόπο κάποιος εικαστικός προσεγγίζει το θέμα. Σημασία έχει το ότι έχουμε δώδεκα διαφορετικές ζωγραφικές αφηγήσεις του κινηματογραφικού πολιτισμού που άφησε ο Αντρέι Ταρκόφσκι, συνδεδεμένες μεταξύ τους με την επιθυμία μιας ουσιαστικής προσέγγισης στο μυστήριο της ζωής, στην ουσία των πραγμάτων, στη μεταφυσική αυτού του κόσμου”.
(Μπάμπης Πυλαρινός, από τον κατάλογο της έκθεσης)

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 7:30’ το απόγευμα, στο Ενοριακό – Πνευματικό μας Κέντρο, τα Εγκαίνια της εξαιρετικής έκθεσης «ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ», που έγινε στην Αθήνα το περασμένο φθινόπωρο.
Θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία ξενάγηση-παρουσίαση της έκθεσης και να συζητήσουμε με τους Χάρη Κακαρούχα, Νεκτάριο Μαμάη, Χριστίνα Παπαθέου – Δουληγέρη και Μπάμπη Πυλαρινό.

Σας περιμένουμε
Η Διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι 30 Νοεμβρίου 2024.
Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από 18:00’ μ.μ. έως τις 20:00’ μ.μ.