Έκκληση Περιφερειάρχη για περιορισμό μετακινήσεων

Να τηρήσουν όλοι τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού

Αυτό που έχουμε καταφέρει να μην το τινάξουμε στον αέρα

Έκκληση στους διαμένοντες στην Ήπειρο και ειδικά σε όσους πρόκειται να επισκεφθούν περιοχές της κατά την εορταστική περίοδο, να τηρήσουν σχολαστικά τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Παρακαλώ, τον καθένα να σεβαστεί πρώτα τον εαυτό του και μετά τους γύρω του και ειδικά τα ευπαθή άτομα και την οικογένειά του», υπογράμμισε.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ανησυχία του για μετακινήσεις από άλλες περιοχές, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν ζητήματα, λέγοντας: «ενώ πάμε άριστα στην Ήπειρο, τώρα που άρχισε και έρχεται κόσμος από Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α., μπορεί να προκληθούν προβλήματα. Δεν μπορεί αυτό που έχουμε καταφέρει από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα στην Ήπειρο να το τινάξουμε στον αέρα».

Αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και στις μετακινήσεις Ομογενών προς την Αλβανία: «Για μένα- είπε- υπάρχει σοβαρό θέμα, αφού απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, να έρχονται τώρα από την Αθήνα και να περνάνε στη Βόρειο Ήπειρο. Εγώ είμαι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν μπορεί σε ένα χώρο, τόσο επιβαρυμένο (επιδημιολογικά) να περνάει τόσος μεγάλος αριθμός κόσμου και αύριο να γυρίσουν ξανά για να πάνε στον τόπο που εργάζονται και διαμένουν. Θα δημιουργηθεί τεράστιο θέμα».
Καταληκτικά ζήτησε να αποφευχθούν αυτές οι διαδρομές, γιατί όπως επεσήμανε: «είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο καθένας πρέπει να το καταλάβει. Όλοι πρέπει να προσέχουμε γιατί οι καταστάσεις στην περιοχή μας δεν διέφεραν από τη γειτονική Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη κ.α. που σήμερα είναι σε καθολικό Lockdown».
Καθημερινά δωρεάν έλεγχος ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για όλους τους πολίτες από τις ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ στο «Χατζηκώστα»

Περισσότερες δυνατότητες δίνονται σε κάθε πολίτη για πραγματοποίηση ελέγχου για κορωνοϊό κατά την περίοδο των εορτών από την Περιφέρεια Ηπείρου, τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ και την 6ης ΥΠΕ.
Συγκεκριμένα εκτός των δύο ελέγχων «μέσα από αυτοκίνητο» που προγραμματίστηκαν να γίνουν στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων (απέναντι από την Περιφέρεια), την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου (ώρες 9 .00- 14.00), από την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 (εκτός από τις 25,26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου) δωρεάν έλεγχοι για όσους πολίτες το επιθυμούν θα διενεργούνται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Η λήψη των δειγμάτων θα γίνεται από 8.30-15.00.
Επισημαίνεται ότι για τη διενέργεια των τεστ είναι απαραίτητος ο ΑΜΚΑ, ενώ ειδικά για τους ελέγχους «μέσα από αυτοκίνητο» είναι απαραίτητος και αριθμός κινητού τηλεφώνου.
Για τη μετακίνηση θα πρέπει να αποστέλλεται μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό 1 ή να χρησιμοποιείται έγγραφη βεβαίωση επίσης με κωδικό 1 (μετάβαση για ιατρικούς λόγους).

Μετακίνηση εκτός νομού
Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της Περιφέρειας, είναι πώς κινούμαστε τα Χριστούγεννα εκτός νομού:, τις απαγορεύσεις και τις εξαιρέσεις. Οι εξαιρέσεις που θα ισχύουν ειδικά για τα Χριστούγεννα εν μέσω της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Από την επιβολή του δεύτερου lockdown έως και τώρα, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό επιτρέπονται για ελάχιστες περιπτώσεις.
Ο κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τις μετακινήσεις εκτός νομού και την περίοδο των Χριστουγέννων, ωστόσο, προστίθενται ορισμένες περιπτώσεις οι οποίες αποτελούν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχει διευκρινίσει πως θα υπάρχει ευελιξία όσον αφορά στην επανένωση οικογενειών, για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικό νομό από αυτόν όπου διαμένει η οικογένειά τους και επιθυμούν να μεταβούν (με την προβλεπόμενη διαδικασία: Ε1 και Ε9) στην οικία τους ή για φοιτητές που το νέο lockdown τους «βρήκε» στην πόλη όπου σπουδάζουν και θέλουν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, είναι τα εξής:

Μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων που θα επιτραπούν κατ’ εξαίρεση θα σχετίζονται με:
-λόγους υγείας,
-επαγγελματικούς λόγους,
-επιστροφή στη μόνιμη κατοικία,
-επανένωση οικογενειών.
Όσον αφορά στις μετακινήσεις εντός νομού, έχει ανακοινωθεί πως τα Χριστούγεννα θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 μέχρι και τις 05:00.
Επιπλέον, το ανώτατο όριο για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι τα 9 άτομα από 2 οικογένειες.