Έλεγχοι από τη Θηροφυλακή για συρμάτινες θηλιές – παγίδες

Τις παράνομες πρακτικές στον χώρο του κυνηγιού που κάποιοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν έχει βάλει στο στόχαστρο των ελέγχων η Θηροφυλακή της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου… Με αφορμή τον εντοπισμό παγιδευμένου αγριογούρουνου στην Κλειδωνιά Κόνιτσας, βρήκαν και ξήλωσαν δεκάδες συρμάτινες θηλιές – παγίδες για τριχωτά θηράματα που κάποιοι ασυνείδητοι είχαν στήσει στην ευρύτερη περιοχή.
Η τοποθέτηση συρμάτινων θηλιών σε δάση και αγροτικές περιοχές είναι μία ενέργεια παράνομη και καταδικαστέα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το κλασικό κυνήγι. Οι θηλιές ουσιαστικά απειλούν όλη ανεξαιρέτως την άγρια πανίδα, κάθε ζώο που κυκλοφορεί ελεύθερο στη φύση, το οποίο, αν παγιδευτεί σ’ αυτές, δεν έχει διέξοδο διαφυγής και συνήθως βρίσκει βασανιστικό θάνατο.
Να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία η Θηροφυλακή έχει εντοπίσει και έχει καταστρέψει μεγάλο αριθμό από συρμάτινες θηλιές σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, όπως στο Κομπότι της Άρτας, στη Λάβδανη Πωγωνίου, στην Αετόπετρα Ζίτσας κ.α..

Αγροτικά φωτοβολταϊκά στο ΟΣΔΕ για ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης
Με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ). συναντήθηκε την Τρίτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΣΑΦ, κ. Κώστας Σπανούλης δήλωσε στον ΑγροΤύπο σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης τα εξής: «η συνάντηση με τον ΥπΑΑΤ κ. Γεωργαντά πήγε πολύ καλά. Πήγαμε στην Αθήνα με ολοκληρωμένη ατζέντα και ζητήσαμε, πρώτον τα νέα έργα για αγρότες, κτηνοτρόφους κ.λπ. να είναι έως 100 KW και όχι έως 10 KW ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των μονάδων, δεύτερον να αυξηθεί το ποσοστό χρηματοδότησης κατά 20% στα σχέδια βελτίωσης που πάνε για Δεκέμβριο, δηλαδή να δοθεί ανά περίπτωση χρηματοδότηση έως 70-80%, να υπάρξει πρόνοια για νέες γραμμές και δίκτυα, ώστε να μην γίνουν αιτήσεις χωρίς αντίκρυσμα στη συνέχεια και υπάρχει αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο. Ο υπουργός φάνηκε θετικός γενικά. Επίσης, προτείναμε να γίνει κάποια ρύθμιση ώστε να μπουν στο ΟΣΔΕ τα χωράφια με αγροτικά φωτοβολταϊκά και να ενεργοποιούν δικαιώματα, ούτως ώστε να αποδεσμευθούν εκτάσεις που υποχρεωτικά μπήκαν σε καθεστώς αγρανάπαυσης και να καλλιεργηθούν, με τον ΥπΑΑΤ να δέχεται να το εξετάσει. Αν γίνει αυτό εκτιμάται πως 40.000 στρέμματα θα καλλιεργηθούν επιπλέον ενώ και στην ΕΕ θα αυξηθούν τα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ στρέμματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ξεκινάει η Β’ Φάση του έργου «Βελτίωση οδοποιίας – Ασφαλτοστρώσεις – Τσιμεντοστρώσεις» που αφορά 12 Κοινότητες
Συνέχεια στα έργα βελτίωσης της καθημερινότητας δίνει ο Δήμος Πωγωνίου με την υπογραφή της σύμβασης που αφορά ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις τμημάτων σε δώδεκα (12) Κοινότητες και Οικισμούς.
Πρόκειται για τη Β’ φάση του έργου «Βελτίωση οδοποιίας – Ασφαλτοστρώσεις – Τσιμεντοστρώσεις», προϋπολογισμού 388.500,00€ με Φ.Π.Α.24%, μέσω του οποίου θα γίνει βελτίωση και αποκατάσταση τμημάτων οδοποιίας στις Κοινότητες και Οικισμούς: Αρετής, Βροντισμένης, Ιερομνήμης, Καταρράκτη, Κουκλιών, Μαζαρακίου, Μαυρονόρους, Παηδονιάς, Παρακαλάμου, Ρεπετίστης, Ριαχόβου και Σιταριάς.
Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η Α’ Φάση του έργου που αφορά εργασίες σε σαράντα επτά (47) συνολικά Κοινότητες και Οικισμούς. Τα έργα εκτελούνται με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους του Δήμου.
«Με τα συνεχόμενα και μεγάλα έργα ασφαλτοστρώσεων – τσιμεντοστρώσεων διευκολύνουμε την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων. Προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητάς τους και ο προγραμματισμός των έργων γίνεται πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των δημοτών» σημειώνει ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.