Έναρξη για ακτινίδιο

Συγκομιδή των ακτινιδίων για τις πρώιμες ποικιλίες

Πράσινο φως από τις υπηρεσίες της ΠΕ Άρτας

Ενδείξεις πως οι τιμές φέτος θα κινηθούν στα ψηλά

Για τα Hayward η ημερομηνία συγκομιδής η 15 Οκτωβρίου

Με μεγάλες προσδοκίες από την πλευρά των παραγωγών ξεκινά η φετινή σαιζόν για το ακτινίδιο της Άρτας.
Ήδη από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Άρτας, ανακοινώνεται ότι οι παραγωγοί μπορούν να προβαίνουν στη συγκομιδή των ακτινιδίων για τις πρώιμες ποικιλίες (summer kiwi, Soreli, Green Light κ.α.) με την προϋπόθεση ότι τα ακτινίδια έχουν φθάσει στο προβλεπόμενο στάδιο ωρίμανσης (τουλάχιστον 6,2ο Brix ή 15% μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία). Σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές ελέγχου εντοπίσουν ποσότητες ακτινιδίων με βαθμό ωρίμανσης μικρότερο από 6,20 Brix, οι ποσότητες αυτές δεσμεύονται άμεσα χωρίς προηγούμενη σύσταση και διατάσσεται η καταστροφή ή η αλλαγή χρήσης υπό την εποπτεία των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4235/2014 (Α’32) και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 23 του ίδιου νόμου.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο πως στη φετινή περίοδο η τιμές έναρξης να κινούνται από 60 λεπτά το κιλό και πάνω.
Στην ίδια ανακοίνωση της ΠΕ Άρτας, επισημαίνεται πως για την ποικιλία Hayward η ημερομηνία έναρξης συγκομιδής για όλη τη χώρα ορίζεται η 15 Οκτωβρίου και η περίοδος εμπορίας στην εγχώρια αγορά η 1η Νοεμβρίου. Οι έμποροι και οι συσκευαστές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι τα ακτινίδια που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις τους, έχουν τον προβλεπόμενο βαθμό ωρίμανσης, ενώ η αποστολή των ακτινιδίων σε κράτη μέλη της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες γίνεται υποχρεωτικά σε συσκευασίες καθαρού βάρους 20 κιλών κατ’ ανώτατο όριο.

Να σημειωθεί πως στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λειτουργεί ψηφιακή υπηρεσία με τίτλο «Δηλώσεις Ακτινιδίου προς τυποποίηση/συσκευασία» στην οποία οι τυποποιητές/συσκευαστές καταχωρούν υποχρεωτικά, μέχρι το τέλος της επόμενης ημερολογιακής ημέρας, τα στοιχεία των παραλαμβανόμενων παρτίδων ακτινιδίων (κωδικό συσκευαστηρίου, ΑΦΜ παραγωγού, ημερομηνία παραλαβής, ποσότητα, ποικιλία, καταγωγή και Αριθμό Δελτίου Αποστολής).
Οι έμποροι-εξαγωγείς/αποστολείς που εξάγουν προς τρίτες χώρες ή αποστέλλουν προς της Ε.Ε. αντίστοιχα, οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα ακτινίδια κατά την εξαγωγή/αποστολή έχουν αποκτήσει βαθμό ωρίμανσης 6,2 Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15% και επιπλέον για την ποικιλία Hayward ότι έχει τηρηθεί και η ημερομηνία έναρξης συγκομιδής.